Tilastoviranomainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tilastoviranomainen on valtion virasto, joka huolehtii yhteiskuntaoloja kuvaavien tilastojen laatimisesta kansalaisten ja yhteisöjen käyttöön. Tällaisen viranomaisen tehtävänä on varmistaa tilastotiedon saanti yhteiskunnan päätöksenteon ja suunnittelun pohjaksi sekä toteuttaa kansainväliseen tilastoyhteistyöhön liittyvät velvoitteet, kuten esimerkiksi Euroopan unionin tilastoviranomaisen Eurostatin asettamat vaatimukset.

Tilastoviranomaiset Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa tilastolaissa määritellään neljä tilastoviranomaista. Niillä on oikeus kerätä tietoja tilastotarkoituksiin laissa säädetyn tiedonantovelvollisuuden perusteella.

Tilastokeskus määritellään laissa valtion tilastotoimen yleisviranomaiseksi, jonka tehtävänä on johtaa ja kehittää valtion tilastotointa. Tilastokeskus laatii noin kolme neljäsosaa virallisista tilastoista.

Tilastolaissa määritellään myös muut tilastoja laativat valtion viranomaiset, jotka laativat toimialaansa koskevia tilastoja hallussaan olevista, muihin tarkoituksiin kerätyistä tiedoista taikka vapaaehtoisuuden perusteella tilastotarkoitukseen kerätyistä tiedoista.

Suomessa on lisäksi muita tilastontuottajia, jotka eivät ole laissa määriteltyjä tilastoviranomaisia, mutta jotka kuitenkin tuottavat Suomen virallista tilastoa.

Lisäksi Suomen Pankki on osana Euroopan keskuspankkijärjestelmää tilastoviranomainen, mutta Suomen valtion tilastotoimessa sillä ei ole tilastoviranomaisasemaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.