Kuluttajahintaindeksi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuluttajahintaindeksi on kuluttajien tavaroista ja palveluista maksaman keskimääräisen hinnan mitta. Se kertoo, kuinka paljon tavaroiden ja palveluiden hinnat muuttuvat ajan myötä. Se on yksi kansallisten tilastoviranomaisten laskemista hintaindekseistä. Suomessa kuluttajahintaindeksiä ylläpitää Tilastokeskus.[1] Kuluttajahintaindeksi on yleisin inflaatiomittari. Talouspolitiikassa ja muilla talouden aloilla kuluttajahintaindeksiä käytetään rahan arvon mittana.

Elinkustannusindeksi on uusimmasta kuluttajahintaindeksistä ketjuttamalla laskettu pitkä aikasarja. Se on käyttäjälle helppotulkintainen, sillä sen sarjaa eivät katkaise indeksiuudistukset. Kuluttajahintaindeksissä sen sijaan tehdään 4–5 vuoden välein indeksiuudistus, koska kulutustottumukset muuttuvat jatkuvasti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”Kuluttajahintaindeksi”, Taloussanasto. Yritys- ja kansantaloutta suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi, s. 103. 5. täysin uudistetun painoksen 1. korjattu lisäpainos. Taloustieto Oy, 1993. ISBN 951-628-175-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.