Joukkovelkakirja

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hollannin Itä-Intian kauppakomppanian 7. marraskuuta 1623 liikkeelle laskema 2400 floriinin nimellisarvoinen joukkovelkakirjalaina.

Joukkovelkakirja (JVK) on usealta yksityiseltä tai institutionaaliselta sijoittajalta kerätyn lainasumman vakuudeksi annettu velkakirja. Velallinen antaa joukkovelkakirjan todistukseksi jokaiselle velan omistajalle heidän osuuttaan vastaan. Joukkovelkakirjassa on yleensä korkojen ja pääoman maksua vastaan annettavat lipukkeet, jotka leikataan saksilla irti joukkovelkakirjasta.

Tavallisia joukkovelkakirjoja ovat debentuuri ja obligaatio.[1]

Joukkovelkakirjalaina eli joukkolaina voidaan laskea liikkeeseen myös arvo-osuuksina.

Joukkovelkakirjalainat ovat suosittuja suuryritysten ja julkishallinnon rahoitusmuotoja. Joukkovelkakirjalainojen omistamisesta tekee suosittua lainojen verrattain likvidit markkinat. Jälkimarkkinoilla joukkovelkakirjan arvo riippuu erityisesti lainaan liittyvistä luottotappioriskeistä sekä markkinakorkojen muutoksista.

Joukkovelkakirjalaina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyypillisessä joukkovelkakirjalainassa eli joukkolainassa lainan liikkeellelaskija sitoutuu maksamaan tiettynä ajankohtana joukkovelkakirjalainan omistajalle lainan nimellisarvoa vastaavan summan. Usein joukkovelkakirjalainan liikkeellelaskija maksaa lainan omistajille myös korkoa laina-aikana. Esimerkiksi Suomen valtion 23. maaliskuuta 2006 liikkeelle laskemassa tuotto-obligaatiolainassa valtio sitoutuu maksamaan lainan omistajalle 23. elokuuta 2009 lainan nimellisarvoa vastaavan summan ja lisäksi 2,6 prosentin vuosittaisen koron 23. elokuuta kunakin vuonna laina-ajan kuluessa.

Laina kuponkikorko lasketaan nimellisarvosta.[2] Todellinen eli efektiivinen korko riippuu lainan emissiokurssista eli hinnasta, jonka lainan ostaja maksaa lainasta. Mikäli lainan emissiokurssi on 100 prosenttia, maksaa lainan ostaja lainasta sen nimellisarvon. Jos emissiokurssi on vähemmän kuin 100 prosenttia, maksaa lainan ostaja lainasta vähemmän kuin sen nimellisarvon.

Nollakuponkilaina tarkoittaa joukkovelkakirjalainaa, jolle ei makseta korkoa. Sijoittaja saa tuottonsa myynti- ja ostohinnan erotuksena. Nollakuponkilainan emissiokurssi alittaa nimellisarvon.[1]

Yleisölaina tarkoittaa joukkovelkakirjalainaa, jota myydään yleisölle eikä vain tietylle kohderyhmälle.[1]

Joukkovelkakirjalainan laina-aikaa kutsutaan sen juoksuajaksi.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venetsialaiset kehittivät joukkovelkakirjamarkkinat 1110-luvun lopulla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Sinkko, Erkki ym.: Sanastoa. Markat tuottamaan. Piensijoittajan opas, 1987. Helsinki: Otava.
  2. Sijoittajan slangisanasto www.evli.com. Viitattu 18.2.2018.