Saksan perustuslakituomioistuin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saksan perustuslakituomioistuin Karlsruhessa.

Saksan perustuslakituomioistuin (saks. Bundesverfassungsgericht, lyh. BVerfG) on Saksan liittotasavallan perustuslakituomioistuin ja de facto korkein oikeusaste. Saksan perustuslakituomioistuin perustettiin 1951 ja se toimii Karlsruhessa.

Perustuslakituomioistuin toimii vain aloitteiden pohjalta. Jokaisella Saksan kansalaisella on oikeus hakea muutosta valtiovallan tekemään päätökseen jos kokee valtiovallan loukanneen hänen perusoikeuksiaan. Se voi myös aloittaa tutkinnan, mikäli tietyt elimet kuten liittohallitus, osavaltioiden hallitukset, vähintään kolmannes liittopäiväedustajista tai alemmat tuomioistuimet sitä pyytävät. Perustuslakituomioistuin tarkastaa, ovatko liittovaltion ja osavaltioiden säätämät lait sopusoinnussa Saksan perustuslain kanssa. Jos perustuslakituomioistuin katsoo jonkin lain olevan ristiriidassa Saksan perustuslain kanssa, ei kyseistä lakia enää saa soveltaa. Ainoastaan perustuslakituomioistuin voi katsoa jonkin puolueen perustuslainvastaiseksi ja määrätä siten sen lakkautettavaksi. [1]

Saksan perustuslakituomioistuin koostuu kahdesta senaatista (saks. Senat) joissa kummassakin on kahdeksan tuomaria. Tuomarit saavat palvella yhden kaksitoistavuotisen kauden, mutta eläköidyttävä viimeistään 68-vuotiaana (vaikka kautta olisi yhä jäljellä). Tuomareista puolet valitsee Saksan liittopäivät (Bundestag) ja puolet Saksan liittoneuvosto (Bundesrat).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan perustuslakituomioistuimen sivut (saksaksi ja englanniksi)

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Saksan perustuslakituomioistuin.