Suomen Baptistikirkko

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suomen Baptistikirkko
Suuntautuminen Baptismi
Hallinto Presbyteerinen
Johtaja Kirkkokunnan johtaja Jari Portaankorva
Yhteistyötahoja Baptistien maailmanliitto
Suomen vapaakristillinen neuvosto
Toiminta-alue Suomi
Perustettu 1889
Seurakuntia 12
Jäseniä 1498 (2008)
Kotisivu http://www.baptisti.fi/
Baptistikirkko Tampereella

Suomen Baptistikirkko on rekisteröitynyt uskonnollinen yhdyskunta, joka toimii Suomen suomenkielisten baptistiseurakuntien kattojärjestönä. Ensimmäinen baptistiseurakunta perustettiin Suomeen vuonna 1856.

Suomen baptistit (suomenkieliset ja ruotsinkieliset) rekisteröityivät 1889 eriuskolaislain perusteella uskonnolliseksi yhdyskunnaksi nimellä Suomen Baptistiyhdyskunta. Vuonna 1928 uskonnonvapauslain tultua voimaan suomenkieliset baptistit järjestäytyivät uuden lain mukaan viralliseksi kirkkokunnaksi. Suomen Baptistiyhdyskunta muutti vuonna 2009 nimekseen Suomen Baptistikirkko. Kirkkokunnan jäsenmäärä vuonna 2008 oli 1498.[1]

Suomen Baptistikirkkoon kuuluu seurakuntia seuraavilla paikkakunnilla:Espoo. Helsinki, Imatra, Jurva, Kajaani, Kauhajoki, Lappeenranta, Petäjävesi, Tampere, Turku, Vaajakoski, Vaasa, Vehniä ja Vihtavuori.

Usko ja oppi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baptistikirkko kuuluu niin sanottuihin vapaisiin suuntiin eli se on opillisesti lähellä helluntaikirkkoa ja vapaakirkkoa. Luterilaisuudesta baptismi eroaa näkyvimmin uskovien kasteen harjoittamisessa ja henkilökohtaisen uskonratkaisun korostamisessa. Baptistikirkossa korostetaan uskovan omaa vastuuta Raamatun tulkitsemisessa, samoin seurakuntien itsenäisyyttä ja seurakuntademokratiaa pidetään tärkeinä. Tämän seurauksena kirkkokunta ei sido jäsenseurakuntiaan kovinkaan tiiviisti tiettyihin oppeihin, vaan esimerkiksi ehtoolliskäytännöt voivat vaihdella seurakunnittain. Baptistista perinnettä on välitetty oppikurin sijaan omalla teologisella koulutuksella.[2]

Hallinto ja yhteistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen Baptistikirkon seurakunnilla on päätöksenteossaan seurakuntademokratia. Seurakunnankokous valitsee vanhimmat johtamaan seurakuntaa. Baptistikirkossa ei ole piispoja tai muuta hengellistä hierarkiaa paikallisseurakunnan yläpuolella. Kirkkokunnan hallituksen ja johtajan valitsee seurakuntien edustajista koostuva vuosikokous. Baptistikirkon johtaja on Jari Portaankorva.

Suomen Baptistikirkko on mukana Suomen vapaakristillisessä neuvostossa (SVKN), Euroopan Baptistiliitossa (European Baptist Federation, EBF) ja Baptistien maailmanliitossa (Baptist World Alliance, BWA). Se tekee myös Suomen ulkoasiainministeriön kanssa kehitysyhteistyötä Sierra Leonessa.

Suomen Baptistikirkko julkaisee lehteä Kodin Ystävä Baptisti.fi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Väestörekisterikeskus
  2. Lohikko, Anneli: Baptistit Suomessa 1856-2006. Tampere: Kharis Oy, 2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]