Jan Edström

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jan Edström
Henkilötiedot
Syntynyt22. syyskuuta 1960 (ikä 63)
Pietarsaari
Kansalaisuus suomalainen
Ura
Uskontokunta Baptismi

Jan Edström (s. 22. syyskuuta 1960 Pietarsaari) on suomalainen pastori ja teologi, joka toimi Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteerinä vuosina 19932006. Edström edusti Suomen ruotsinkielisiä baptisteja eli Finlands svenska baptistmissionia. Tämän jälkeen hän on toiminut Kirkon Ulkomaanavussa ja kirkon ruotsinkielisessä työssä Ekumeenisen vastuuviikon ruotsinkielisenä projektisihteerinä. 2011 hänet valittiin Suomen ruotsinkielisten vapaakirkkojen, Frikyrklig Samverkanin, puheenjohtajaksi kahdeksi vuodeksi.

Edström on opiskellut Åbo Akademissa ja seminaarissa Kaliforniassa. Hän on toiminut Pietarsaaren, Vaasan ja Helsingin ruotsinkielisten baptistiseurakuntien palveluksessa. Edström asuu Espoossa, hänellä on viisi lasta.

Toimiessaan Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteerinä Edström osallistui suurta keskustelua herättäneen Kirkko turvapaikkana- oppaan kirjoittamiseen. Vuonna 2011 hänet valittiin Uskontojen yhteistyö Suomessa USKOT-foorumin puheenjohtajaksi kahdeksi vuodeksi. Foorumi oli tuolloin kolmen monoteistisen uskonnon (juutalaisuus, kristinusko, islam) yhteistyöelin, joka laajeni myöhemmin edustamaan useampia uskontokuntia.

Edströmiä seurasi ekumeenisen neuvoston pääsihteerinä ortodoksipappi Heikki Huttunen.

Edström on aktiivinen trumpetisti ja on tuottanut levyn Vingar (IMU-CD 113), jossa esitetään uusia suomenruotsalaisten säveltäjien sovittamia virsiä ja lauluja.

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ekumeeninen vuosikirja. 2002. Toimittajat: Jan Edström, Sirpa-Maija Vuorinen. Helsinki: Suomen ekumeeninen neuvosto, 2002. ISBN 952-9529-32-5.
  • "Vapaat suunnat Suomessa", teoksessa Kristinusko Suomessa. Toimittanut Aappo Laitinen. Helsinki: Suomalainen teologinen kirjallisuusseura, 2006. (Vaajakoski: Gummerus Kirjapaino). ISBN 952-9791-64-X.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]