Kirkon Ulkomaanapu

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestölähde? ja toiseksi suurin katastrofiavun antajalähde?. Ulkomaanapu on perustettu vuonna 1947 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja sen seurakuntien kansainvälistä diakoniaa harjoittavaksi elimeksi. Alkuvaiheessa se hallinnoi ulkomailta suomalaisten avuksi lähetettyjä varoja. Muutaman vuoden kuluttua rahavirta kääntyi ja varoja alettiin koota hädässä olevien auttamiseksi rajojemme ulkopuolella. Kirkon Ulkomaanapu säätiöityi 1995 itsenäiseksi toimijaksi. Hallinnollinen yhteys kirkkoon näkyy siinä, että Kirkon Ulkomaanavun hallituksen nimittää evankelis-luterilaisen kirkon ulkoasiain neuvosto.

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja on Antti Pentikäinen (2004-). Vt. toiminnanjohtajana toimi vuoden ajan 2010-2011 Pauliina Parhiala. [1]

Kirkon Ulkomaanavun tuotot vuonna 2012 olivat 32,8 miljoonaa euroa, ja ne kasvoivat 8 prosenttia edellisvuodesta. Avustustoimintaan käytettiin 27,4 miljoonaa euroa. Toimintoihin kotimaassa ja yleishallintokuluihin käytettiin 5,7 miljoonaa euroa. Toiminnot kotimaassa sisältävät varainhankinnan, viestinnän ja koulutuksen. Yleishallinto sisältää johtajan toimiston, taloustoimiston sekä yleiskulut. Valtion tuki oli 40,2 prosenttia. Seurakunnilta saatiin tuesta vajaa kolmannes ja yksityisten ihmisten ja yhteisöjen lahjoitusten osuus oli 31,4 prosenttia.

Kansainvälistä diakoniaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon Ulkomaanavun toiminta perustuu kristinuskoon ja erityisesti sen diakoniseen toimintaan (faith-based organisation). Kansainvälisen diakonian perusteet nousevat diakoniasta. Usein tämä toiminta samaistetaan lähetystyöhön, vaikka näillä kahdella on erilainen motivaatio. Diakoniassa oleellista on ihmisen hätä ja avun tarve. Nykyaikainen kansainvälinen diakonia on ns. oikeusperusteista. Tämän periaatteen noudattaminen on vahvistanut kansainvälisen diakonian vaikuttamistoimintaalähde?.

Yhteistyö kirkkojen välillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon Ulkomaanavun tärkeimmät ulkomaiset yhteistyöverkostot ovat Luterilainen maailmanliitto (LML) ja Kirkkojen maailmanneuvosto (KMN).

Kirkon Ulkomaanapu on ACT-allianssin (ACT Alliance) jäsen. [2] ACT-allianssi on kirkollisten katastrofi- ja kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen yhteenliittymä. ACT-allianssi muodostaa maailman suurimman ei-valtiollisen avustusorganisaation. ACT-allianssin yhteenlaskettu budjetti on yli 2 miljardia Yhdysvaltain dollaria vuodessa ja sen palveluksessa on 40 000 työntekijää.

Kehitysyhteistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon Ulkomaanapu on yksi Suomen suurimmista kehitysyhteistyöjärjestöistä. Kehitysyhteistyön tavoitteena on yhteisöjen voimaantuminen, jonka myötä niiden jäsenet kykenevät itse auttamaan itseään ja vaikuttamaan ympäröivään yhteiskuntaan. Kirkon Ulkomaanapu tekee kehitysyhteistyötä osana kirkollisten ja ekumeenisten avustusjärjestöjen maailmanlaajuista yhteisöä.

Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöohjelmat keskittyvät peruselinehtojen kuten ruokaturvan ja vesihuollon takaamiseen ja toimeentulomahdollisuuksien edistämiseen.

Humanitaarinen apu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon Ulkomaanapu toimittaa hätäapua luonnon ja ihmisten aiheuttamien katastrofien uhreille. Apua toimitetaan sekä pahimman hädän aikana että kriisin jälkeen toipumiseen ja jälleenrakennukseen. Ulkomaanapu on Suomen toiseksi suurin ammattimaisen katastrofiavun järjestö. Kirkon Ulkomaanapu on toimittanut katastrofiapua muun muassa Kaakkois-Aasian tsunamin, Pakistanin maanjäristyksen ja Haitin maanjäristyksen yhteydessä. Katastrofien yhteydessä apua ei jätetä ensihädän lievittämiseen, vaan viivytään ihmisten tukena niin pitkään, että heidän elinolonsa ovat jälleen vakiintuneet. Tämä merkitsee usein monien vuosien työskentelyä.

Ihmisoikeustyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon Ulkomaanapu pyrkii edistämään rauhan ja oikeudenmukaisuuden toteutumista ihmisoikeus- ja rauhantyöllä. Tavoitteena on, että ihmisillä olisi ihmisoikeusjulistuksen mukainen vapaus oman uskonsa, kulttuurinsa ja poliittisen vakaumuksensa ilmaisemiseen ja toteuttamiseen tasavertaisina yhteiskunnan jäseninä.

Käytännössä Kirkon Ulkomaanapu tukee ihmisoikeuskoulutusta, paikallisia ihmisoikeusryhmiä ja ihmisoikeusloukkausten uhreja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Toiminta kotimaassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon Ulkomaanapu tekee merkittävää vaikuttamis- ja kansainvälisyyskasvatustoimintaa Suomessalähde?. Järjestö tarjoaa aineistoja ja välineitä koulujen ja seurakuntien kansainvälisyyskasvatusta varten. Vuonna 2005 Kirkon Ulkomaanapu aloitti ensimmäisenä Suomessa eettisten lahjojen laajan myynnin niin sanotun Toisenlainen lahja -kampanjan avulla (ks. joululahja). Kampanjan tarkoituksena on yhdistää kehitysyhteistyöstä kertominen ja ihmisten halu antaa eettisiä lahjoja. Toisenlaisen lahjan ostaja ostaa konkreettisia välineitä kehitysmaan ihmisille ja saa sitä vastaavan kortin, jonka hän voi antaa suomalaiselle lahjansaajalle. Näin sekä lahjan antaja, lahjan saaja että kehitysmaassa elävä henkilö saavat lahjan.

Pelasta Maailma -internetsivusto tarjoaa vertaisverkkomahdollisuuden kertoa siitä, miten haluaa tai on osallistunut maailman parantamiseen tai minkälaisia ideoita haluaisi toteuttaa.

Naisten Pankki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naisten Pankki on Kirkon Ulkomaanavun hallinnoima rahasto ja yhteisö kehitysmaiden naisten yrittäjyyden ja toimeentulon tukemiseksi kestävän kehityksen periaattein. Kirkon Ulkomaanapu perusti yhdessä suomalaisten naisvaikuttajien kanssa Naisten Pankin toukokuussa 2007.

Naisten Pankin tavoitteena on tukea kehitysmaiden naisten työtä köyhyyden voittamiseksi. Naisten Pankin rahaston varoilla rahoitetaan muun muassa mikroluottoja, ammattikoulutusta, työkalujen ja materiaalin hankintaa ja muuta yrittäjyyteen tähtäävää toimintaa.

Changemaker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Changemaker on Kirkon Ulkomaanavun yhteydessä toimiva nuorten verkosto, joka on perustettu vuonna 2004. Verkosto pyrkii edistämään maailman laajuista oikeudenmukaisuutta käytännöllisin ja luovin keinoin. Changemakerin toiminnan motivaatio on kristillinen usko. Toiminnassaan Changemaker tekee yhteistyötä samaan päämäärään pyrkivien tahojen kanssa uskontoon tai vakaumukseen katsomatta.

Yhteisvastuukeräys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 prosenttia suunnataan Kirkon Ulkomaanavun kautta kehitysmaihin. Yhteisvastuukeräys täytti 60 vuotta vuonna 2010. Vuoden 2010 keräyksellä autettiin vähävaraisia lapsiperheitä Suomessa ja Haitissa.

Avustuskohteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon Ulkomaanavun avustustyö suuntautuu ensisijaisesti köyhimpiin kehitysmaihin. Tärkeimmät avustusten kohteena olevat maat:

Afrikka
Angola, Eritrea, Etiopia, Kenia, Liberia, Mosambik, Ruanda, Sambia, Sierra Leone, Sudan, Uganda ja Zimbabwe
Aasia
Bangladesh, Intia, Kambodža ja Nepal
Latinalainen Amerikka
Brasilia, Guatemala, El Salvador, Haiti ja Peru
Eurooppa
Balkanin alue, Venäjä ja Viro

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]