Syntiinlankeemus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Aadamin ja Eevan syntiinlankeemus Rembrandtin etsauksessa.

Syntiinlankeemus tarkoittaa Raamatussa ja Koraanissa esiintyvää mytologista tapahtumaa ja niihin perustuvia uskonnollisia oppeja lähinnä kristinuskossa, juutalaisuudessa ja islamissa. Raamatun luomiskertomuksessa ensimmäiset ihmiset Aadam ja Eeva karkotettiin Eedenin puutarhasta.[1] Tapahtumalle on useita erilaisia tulkintoja eri uskonnoissa.

Kertomus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Mooseksen kirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kertomus syntiinlankeemuksesta esiintyy 1. Mooseksen kirjassa, joka on osa sekä kristittyjen että juutalaisten pyhiä kirjoituksia. Siinä kerrotaan miten Jumala loi ihmisen maan tomusta ja puhalsin häneen elämän henkäyksen, niin että hänestä tuli elävä sielu [2]. Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan, jossa kasvoi kaikenlaisia puita. Puutarhan keskellä kasvoi Elämän puu sekä Hyvän ja pahan tiedon puu. Ihminen sai Jumalalta luvan syödä kaikista muista puista paitsi Hyvän- ja pahantiedon puusta. 1. Mooseksen kirjan 2:16, 17:ssä[3], missä Jumala kieltää ensimmäistä ihmistä syömästä hyvän ja pahan tiedon puusta ja sanoo, että tuon kiellon rikkomisesta olisi seurauksena kuolema. Aadam täydellisenä ja älykkäänä miehenä, hyvin tiesi mitä kuolema tarkoittaa, sillä hän näki eläinten kuolevan. Näin ollen Aadam pystyi ymmärtämään sen Jumalan varoituksen vakavuuden, että tottelemattomuudesta seuraisi kuolemanrangaistus. Se, että Aadam oli tottelematon Luojalleen, koitui hänelle kuolemaksi[4]. Kun Aadam teki syntiä, hänellä ja Eevalla ei ollut lapsia. He saivat lapsia vasta syntiinlankeemuksen jälkeen[5]. Epätäydellisinä ihmisinä he eivät voineet saada täydellisiä lapsia. Näin synnin seuraus, kuolema, levisi kaikkiin ihmisiin[6] [7].

Käärme, Jumalan luomista eläimistä kavalin, houkutteli naisen syömään kielletystä puusta vääristellen ja kyseenalaistaen sitä mitä Jumala oli sanonut. Nainen söi ja sai miehenkin syömään kiellettyä hedelmää, minkä seurauksena he pelästyivät alastomuuttaan ja yrittivät turhaan piiloutua Jumalalta. Mies syytti naista ja nainen käärmettä tapahtuneesta. Jumala langetti käärmeelle, miehelle ja naiselle rangaistukset tapahtuneesta ja karkotti ihmiset paratiisista, jotteivät he tapahtuneen jälkeen söisi Elämän puusta ja eläisi ikuisesti.

Kuka oli Eedenin puutarhan käärme?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Jumala oli luonut kaiken, hän sanoi että se oli erittäin hyvää[8]. Jumala ei siis luonut Paholaista, mutta loi kylläkin persoonan, josta tuli Paholainen. Enkeli josta tuli Saatana Panettelija oli alun perin Jumalalle uskollinen enkelipoika[9]. Kuten kaikilla muillakin älyllisillä luomuksilla tuolla enkelillä oli vapaus valita, toimiako oikein vai väärin. Tämä enkeli päätti käyttää vapauttaan itsekkäisiin tarkoituksiin. Hän halusi saada osakseen sen palvonnan, joka kuului Luojalle[10].

Saatana käytti käärmettä houkutellessaan Eevan tekemään syntiä. Ilmestyskirja paljastaa käärmeen oikean henkilöllisyyden[11].

Heti Eedenissä syntyneen kapinan jälkeen Jumala kertoi sen lopputuloksen. Hän paljasti että Saatana tullaan tuhoamaan[12]. Sen jälkeen Jumala tulee pyyhkimään pois kaikki synnin vaikutukset ja poistaa myös kuoleman[13] [14] [15] [16] [17] [18].

Koraani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Islaminuskoisten pyhässä kirjassa Koraanissa on syntiinlankeemuksesta oma kertomuksensa, al-Arafin suuran jakeissa 7:11–27.

Tulkinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syntiinlankeemuksen seuraksena oli kuolema. Kristinuskossa kuoleman tulkitaan tavallisesti tässä tarkoittavan ihmisen eroa Jumalasta, hengellistä kuolemaa. Toisaalta myös fyysinen kuolema ja koko luomakunnan katoavaisuus nähdään syntiinlankeemuksen seurauksena.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Syntiinlankeemus.