Luettelo Suomen pääministereistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Suomen pääministereistä.

Suomen pääministerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä on lueteltu pääministerit aikajärjestyksessä.

pääministeri
(syntynyt–kuollut)[1]
toimikausi hallitus pääministeripuolue
P. E. Svinhufvud.png P. E. Svinhufvud
(1861–1944)
27.11.1917 – 27.5.1918 Svinhufvud I Nuorsuomalaiset
Paasikivi fi01 06a.jpg Juho Kusti Paasikivi
(1870–1956)
27.5.1918 – 27.11.1918 Paasikivi I Suomalainen puolue
Lauri Ingman muotokuva.jpg Lauri Ingman
(1868–1934)
27.11.1918 – 17.4.1919 Ingman I Kansallinen Kokoomus
Kaarlo Castrén.jpg Kaarlo Castrén
(1860–1938)
17.4.1919 – 15.8.1919 K. Castrénin hallitus Edistyspuolue
JuhoVennola.jpg J. H. Vennola
(1872–1938)
15.8.1919 – 15.3.1920 Vennola I Edistyspuolue
Rafael Erich.jpg Rafael Erich

(1879–1946)

15.3.1920 – 9.4.1921 Erichin hallitus Kansallinen Kokoomus
JuhoVennola.jpg J. H. Vennola

(1872–1938)

9.4.1921 – 2.6.1922 Vennola II Edistyspuolue
Akcajander.png A. K. Cajander

(1879–1943)

2.6.1922 – 14.11.1922 Cajander I ammattiministeri
Kyösti Kallio.png Kyösti Kallio

(1873–1940)

14.11.1922 – 18.1.1924 Kallio I Maalaisliitto
Akcajander.png A. K. Cajander

(1879–1943)

18.1.1924 – 31.5.1924 Cajander II ammattiministeri
Lauri Ingman muotokuva.jpg Lauri Ingman

(1868–1934)

31.5.1924 – 31.3.1925 Ingman II Kansallinen Kokoomus
Tulenheimo.gif Antti Tulenheimo

(1879–1952)

31.3.1925 – 31.12.1925 Tulenheimon hallitus Kansallinen Kokoomus
Kyösti Kallio.png Kyösti Kallio

(1873–1940)

31.12.1925 – 13.12.1926 Kallio II Maalaisliitto
Väinö-Tanner.jpg Väinö Tanner

(1881–1966)

13.12.1926 – 17.12.1927 Tanner SDP
JuhoSunila.jpg J. E. Sunila

(1875–1936)

17.12.1927 – 22.12.1928 Sunila I Maalaisliitto
OskariMantere.jpg Oskari Mantere

(1874–1942)

22.12.1928 – 16.8.1929 Mantereen hallitus Edistyspuolue
Kyösti Kallio.png Kyösti Kallio

(1873–1940)

16.8.1929 – 4.7.1930 Kallio III Maalaisliitto
P. E. Svinhufvud.png P. E. Svinhufvud

(1861–1944)

4.7.1930 – 21.3.1931 Svinhufvud II Kansallinen Kokoomus
JuhoSunila.jpg J. E. Sunila

(1875–1936)

21.3.1931 – 14.12.1932 Sunila II Maalaisliitto
Kivimäki Toivo Mikael.jpg T. M. Kivimäki

(1886–1968)

14.12.1932 – 7.10.1936 Kivimäen hallitus Edistyspuolue
Kyösti Kallio.png Kyösti Kallio

(1873–1940)

7.10.1936 – 12.3.1937 Kallion IV hallitus Maalaisliitto
Akcajander.png A. K. Cajander

(1879–1943)

12.3.1937 – 1.12.1939 Cajander III Edistyspuolue
Risto Ryti.png Risto Ryti

(1889–1956)

1.12.1939 – 4.1.1941 Ryti I ja Ryti II Edistyspuolue
Rangell Jukka.jpg Jukka Rangell

(1894–1982)

4.1.1941 – 5.3.1943 Rangellin hallitus Edistyspuolue
Edwin Linkomies.jpg Edwin Linkomies

(1894–1963)

5.3.1943 – 8.8.1944 Linkomiehen hallitus Kansallinen Kokoomus
AnttiHackzell.jpg Antti Hackzell

(1881–1946)

8.8.1944 – 21.9.1944 Hackzellin hallitus ammattiministeri
Urho Castrén.jpg Urho Castrén

(1886–1965)

21.9.1944 – 17.11.1944 Urho Castrénin hallitus Kansallinen Kokoomus
Paasikivi fi01 06a.jpg Juho Kusti Paasikivi

(1870–1956)

17.11.1944 – 26.3.1946 Paasikivi II ja Paasikivi III ammattiministeri
MaunoPekkala.jpg Mauno Pekkala

(1890–1952)

26.3.1946 – 29.7.1948 Pekkalan hallitus SKDL
Karl-August Fagerholm.jpg K.-A. Fagerholm

(1901–1984)

29.7.1948 – 17.3.1950 Fagerholm I SDP
Urho Kaleva Kekkonen.jpg Urho Kekkonen

(1900–1986)

17.3.1950 –17.11.1953 Kekkonen I, Kekkonen II, Kekkonen III ja Kekkonen IV Maalaisliitto
Sakari Severi Tuomioja.JPG Sakari Tuomioja

(1911–1964)

17.11.1953 – 5.5.1954 Tuomiojan hallitus ammattiministeri
Ralf Törngren.jpg Ralf Törngren

(1899–1961)

5.5.1954 – 20.10.1954 Törngrenin hallitus RKP
Urho Kaleva Kekkonen.jpg Urho Kekkonen

(1900–1986)

20.10.1954 – 3.3.1956 Kekkonen V Maalaisliitto
Karl-August Fagerholm.jpg K.-A. Fagerholm

(1901–1984)

3.3.1956 – 27.5.1957 Fagerholm II SDP
Vieno Johannes Sukselainen.jpg V. J. Sukselainen

(1906–1995)

27.5.1957 – 29.11.1957 Sukselainen I Maalaisliitto
Rainer von Fieandt

(1890–1972)

29.11.1957 – 26.4.1958 Von Fieandtin hallitus ammattiministeri
Reino Kuuskoski

(1907–1965)

26.4.1958 – 29.8.1958 Kuuskosken hallitus ammattiministeri
Karl-August Fagerholm.jpg K.-A. Fagerholm

(1901–1984)

29.8.1958 – 13.1.1959 Fagerholm III SDP
Vieno Johannes Sukselainen.jpg V. J. Sukselainen

(1906–1995)

13.1.1959 – 14.7.1961 Sukselainen II Maalaisliitto
Martti Miettunen

(1907–2002)

14.7.1961 – 13.4.1962 Miettusen I hallitus Maalaisliitto
Ahtikarjalainen.jpg Ahti Karjalainen

(1923–1990)

13.4.1962 – 18.12.1963 Karjalainen I Maalaisliitto
Reino R. Lehto

(1898–1966)

18.12.1963 – 12.9.1964 Lehdon hallitus ammattiministeri
Johannes virolainen 1980.jpg Johannes Virolainen

(1914–2000)

12.9.1964 – 27.5.1966 Virolaisen hallitus Keskustapuolue
Rafaelpaasio.jpg Rafael Paasio

(1903–1980)

27.5.1966 – 22.3.1968 Paasio I SDP
Mauno Koivisto.png Mauno Koivisto

(s. 1923)

22.3.1968 – 14.5.1970 Koivisto I SDP
Teuvo Aura

(1912–1999)

14.5.1970 – 15.7.1970 Aura I ammattiministeri
Ahtikarjalainen.jpg Ahti Karjalainen

(1923–1990)

15.7.1970 – 29.10.1971 Karjalainen II Keskustapuolue
Teuvo Aura

(1912–1999)

29.10.1971 – 23.2.1972 Aura II ammattiministeri
Rafaelpaasio.jpg Rafael Paasio

(1903–1980)

23.2.1972 – 4.9.1972 Paasion II hallitus SDP
Kalevi Sorsa.jpg Kalevi Sorsa

(1930–2004)

4.9.1972 – 13.6.1975 Sorsa I SDP
Keijo Liinamaa

(1929–1980)

13.6.1975 – 30.11.1975 Liinamaa ammattiministeri
Martti Miettunen

(1907–2002)

30.11.1975 – 15.5.1977 Miettunen II ja Miettunen III Keskustapuolue
Kalevi Sorsa.jpg Kalevi Sorsa

(1930–2004)

15.5.1977 – 26.5.1979 Sorsa II SDP
Mauno Koivisto.png Mauno Koivisto

(s. 1923)

26.5.1979 – 19.2.1982 Koiviston II hallitus SDP
Kalevi Sorsa.jpg Kalevi Sorsa

(1930–2004)

19.2.1982 – 30.4.1987 Sorsa III ja Sorsa IV SDP
Holkeri.jpg Harri Holkeri

(1937–2011)

30.4.1987 – 26.4.1991 Holkerin hallitus Kansallinen Kokoomus
Esko Aho (cropped).jpg Esko Aho

(s. 1954)

26.4.1991 – 13.4.1995 Ahon hallitus Keskustapuolue
Paavo lipponen 15.1.2002 (cropped).jpg Paavo Lipponen

(s. 1941)

13.4.1995 – 17.4.2003 Lipponen I ja Lipponen II SDP
Jäätteenmäki Anneli 2014-02-06 1.jpg Anneli Jäätteenmäki

(s. 1955)

17.4.2003 – 24.6.2003 Jäätteenmäen hallitus Suomen Keskusta
Matti Vanhanen.jpg Matti Vanhanen

(s. 1955)

24.6.2003 – 22.6.2010 ´Vanhanen I ja Vanhanen II Suomen Keskusta
Finlands statsminister Mari Kiviniemi, Nordiska radets session 201.jpg Mari Kiviniemi

(s. 1968)

22.6.2010 – 22.6.2011 Kiviniemen hallitus Suomen Keskusta
Jyrki Katainen A4.jpeg Jyrki Katainen

(s. 1971)

22.6.2011 – 24.6.2014 Kataisen hallitus Kansallinen Kokoomus

Stubb 4682.jpg

Alexander Stubb

(s. 1968)

24.6.2014 – Stubbin hallitus Kansallinen Kokoomus

Tiedot numeroina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä on lueteltu pääministerit aakkosjärjestyksessä, toimijärjestyksessä ja pääministeripäivien määrän järjestyksessä. Nykyisen pääministerin Alexander Stubbin osalta pääministeripäivät päivittyvät itsestään (tilanne 24.11.2014).

Nimi Toimijärjestys Toimipäiviä Puolue
Aho, Esko 58 1449 Maalaisliitto/Keskusta
Aura, Teuvo 47, 49 181 Sitoutumaton
Cajander, Aimo 8, 10,
22
1296 Sitoutumaton,
Kansallinen Edistyspuolue
Castrén, Kaarlo 4 121 Kansallinen Edistyspuolue
Castrén, Urho 27 58 Kokoomus
Erich, Rafael 6 391 Kokoomus
Fagerholm, Karl-August 30, 35, 39 1186 SDP
Fieandt, Rainer von 37 149 Sitoutumaton
Hackzell, Antti 26 45 Sitoutumaton
Holkeri, Harri 57 1458 Kokoomus
Ingman, Lauri 3, 11 447 Kokoomus
Jäätteenmäki, Anneli 60 69 Maalaisliitto/Keskusta
Kallio, Kyösti (synt. Gustaf Kalliokangas) 9, 13, 17, 21 1234 Maalaisliitto/Keskusta
Karjalainen, Ahti 42, 48 1087 Maalaisliitto/Keskusta
Katainen, Jyrki 63 1097 Kokoomus
Kekkonen, Urho 31, 34 1826 Maalaisliitto/Keskusta
Kivimäki, Toivo 20 1394 Kansallinen Edistyspuolue
Kiviniemi, Mari 62 365 Maalaisliitto/Keskusta
Koivisto, Mauno 46, 55 1761 SDP
Kuuskoski, Reino 38 126 Sitoutumaton
Lehto, Reino Ragnar 43 270 Sitoutumaton
Liinamaa, Keijo 52 171 Sitoutumaton
Linkomies, Edwin (synt. Flinck) 25 523 Kokoomus
Lipponen, Paavo 59 2927 SDP
Mantere, Oskari (synt. Majamäki) 16 238 Kansallinen Edistyspuolue
Miettunen, Martti 41, 53 807 Maalaisliitto/Keskusta
Paasikivi, Juho Kusti
(synt. Johan Gustaf Hellstén)
2,
28
478 Suomalainen puolue,
Sitoutumaton
Paasio, Rafael 45, 50 861 SDP
Pekkala, Mauno 29 857 SKDL
Rangell, Johan Wilhelm 24 791 Kansallinen Edistyspuolue
Ryti, Risto 23 385 Kansallinen Edistyspuolue
Sorsa, Kalevi 51, 54, 56 3652 SDP
Sukselainen, Vieno Johannes (synt. Saari) 36, 40 1090 Maalaisliitto/Keskusta
Sunila, Juho 15, 19 1007 Maalaisliitto/Keskusta
Stubb, Alexander 64 153 Kokoomus
Svinhufvud, Pehr Evind 1,
18
230 Nuorsuomalainen puolue,
Kokoomus
Tanner, Väinö (synt. Thomasson) 14 370 SDP
Tulenheimo, Antti (synt. Thulé) 12 276 Kokoomus
Tuomioja, Sakari 32 170 Vapaamielisten Liitto
Törngren, Ralf 33 169 RKP
Vanhanen, Matti 61 2555 Maalaisliitto/Keskusta
Vennola, Juho (synt. Karhu) 5, 7 634 Kansallinen Edistyspuolue
Virolainen, Johannes 44 623 Maalaisliitto/Keskusta