Luettelo Suomen pääministereistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Suomen pääministereistä aakkosjärjestyksessä, toimijärjestyksessä ja pääministeripäivien määrän järjestyksessä. Nykyisen pääministerin Alexander Stubbin osalta pääministeripäivät päivittyvät itsestään (tilanne 23.7.2014).

Nimi Toimijärjestys Toimipäiviä Puolue
Aho, Esko 58 1449 Maalaisliitto/Keskusta
Aura, Teuvo 47, 49 181 Sitoutumaton
Cajander, Aimo 8, 10,
22
1296 Sitoutumaton,
Kansallinen Edistyspuolue
Castrén, Kaarlo 4 121 Kansallinen Edistyspuolue
Castrén, Urho 27 58 Kokoomus
Erich, Rafael 6 391 Kokoomus
Fagerholm, Karl-August 30, 35, 39 1186 SDP
Fieandt, Rainer von 37 149 Sitoutumaton
Hackzell, Antti 26 45 Sitoutumaton
Holkeri, Harri 57 1458 Kokoomus
Ingman, Lauri 3, 11 447 Kokoomus
Jäätteenmäki, Anneli 60 69 Maalaisliitto/Keskusta
Kallio, Kyösti (synt. Gustaf Kalliokangas) 9, 13, 17, 21 1234 Maalaisliitto/Keskusta
Karjalainen, Ahti 42, 48 1087 Maalaisliitto/Keskusta
Katainen, Jyrki 63 1097 Kokoomus
Kekkonen, Urho 31, 34 1826 Maalaisliitto/Keskusta
Kivimäki, Toivo 20 1394 Kansallinen Edistyspuolue
Kiviniemi, Mari 62 365 Maalaisliitto/Keskusta
Koivisto, Mauno 46, 55 1761 SDP
Kuuskoski, Reino 38 126 Sitoutumaton
Lehto, Reino Ragnar 43 270 Sitoutumaton
Liinamaa, Keijo 52 171 Sitoutumaton
Linkomies, Edwin (synt. Flinck) 25 523 Kokoomus
Lipponen, Paavo 59 2927 SDP
Mantere, Oskari (synt. Majamäki) 16 238 Kansallinen Edistyspuolue
Miettunen, Martti 41, 53 807 Maalaisliitto/Keskusta
Paasikivi, Juho Kusti
(synt. Johan Gustaf Hellstén)
2,
28
478 Suomalainen puolue,
Sitoutumaton
Paasio, Rafael 45, 50 861 SDP
Pekkala, Mauno 29 857 SKDL
Rangell, Johan Wilhelm 24 791 Kansallinen Edistyspuolue
Ryti, Risto 23 385 Kansallinen Edistyspuolue
Sorsa, Kalevi 51, 54, 56 3652 SDP
Sukselainen, Vieno Johannes (synt. Saari) 36, 40 1090 Maalaisliitto/Keskusta
Sunila, Juho 15, 19 1007 Maalaisliitto/Keskusta
Stubb, Alexander 64 29 Kokoomus
Svinhufvud, Pehr Evind 1,
18
230 Nuorsuomalainen puolue,
Kokoomus
Tanner, Väinö (synt. Thomasson) 14 370 SDP
Tulenheimo, Antti (synt. Thulé) 12 276 Kokoomus
Tuomioja, Sakari 32 170 Vapaamielisten Liitto
Törngren, Ralf 33 169 RKP
Vanhanen, Matti 61 2555 Maalaisliitto/Keskusta
Vennola, Juho (synt. Karhu) 5, 7 634 Kansallinen Edistyspuolue
Virolainen, Johannes 44 623 Maalaisliitto/Keskusta

Pääministerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Pääministeri Kuva Astui virkaan Jätti viran Puolue Hallitus
1 Pehr Evind Svinhufvud P.E.Svinhufvud.jpg 27. marraskuuta 1917 27. toukokuuta 1918 Nuorsuomalainen puolue Svinhufvudin I hallitus
2 Juho Kusti Paasikivi Paasikivi fi01 06a.jpg 27. toukokuuta 1918 27. marraskuuta 1918 Suomalainen puolue Paasikiven I hallitus
3 Lauri Ingman Lauri Ingman.jpg 27. marraskuuta 1918 17. huhtikuuta 1919 Kokoomuspuolue Ingmanin I hallitus
4 Kaarlo Castrén Kaarlo Castrén.jpg 17. huhtikuuta 1919 15. elokuuta 1919 Edistyspuolue K. Castrénin hallitus
5 Juho Vennola JuhoVennola.jpg 15. elokuuta 1919 15. maaliskuuta 1920 Edistyspuolue Vennolan I hallitus
6 Rafael Erich Rafael Erich.jpg 15. maaliskuuta 1920 9. huhtikuuta 1921 Kokoomuspuolue Erichin hallitus
7 Juho Vennola JuhoVennola.jpg 9. huhtikuuta 1921 2. kesäkuuta 1922 Edistyspuolue Vennolan II hallitus
8 Aimo Kaarlo Cajander Akcajander.png 2. kesäkuuta 1922 14. marraskuuta 1922 Cajanderin I hallitus
9 Kyösti Kallio KyöstiKallio.jpg 14. marraskuuta 1922 18. tammikuuta 1924 Maalaisliitto Kallion I hallitus
10 Aimo Kaarlo Cajander Akcajander.png 18. tammikuuta 1924 31. toukokuuta 1924 Cajanderin II hallitus
11 Lauri Ingman Lauri Ingman.jpg 31. toukokuuta 1924 31. maaliskuuta 1925 Kokoomuspuolue Ingmanin II hallitus
12 Antti Tulenheimo AnttiTulenheimo.jpg 31. maaliskuuta 1925 31. joulukuuta 1925 Kokoomuspuolue Tulenheimon hallitus
13 Kyösti Kallio KyöstiKallio.jpg 31. joulukuuta 1925 13. joulukuuta 1926 Maalaisliitto Kallion II hallitus
14 Väinö Tanner Väinö-Tanner.jpg 13. joulukuuta 1926 17. joulukuuta 1927 SDP Tannerin hallitus
15 Juho Sunila JuhoSunila.jpg 17. joulukuuta 1927 22. joulukuuta 1928 Maalaisliitto Sunilan I hallitus
16 Oskari Mantere OskariMantere.jpg 22. joulukuuta 1928 16. elokuuta 1929 Edistyspuolue Mantereen hallitus
17 Kyösti Kallio KyöstiKallio.jpg 16. elokuuta 1929 4. heinäkuuta 1930 Maalaisliitto Kallion III hallitus
18 Pehr Evind Svinhufvud P.E.Svinhufvud.jpg 4. heinäkuuta 1930 21. maaliskuuta 1931 Kokoomuspuolue Svinhufvudin II hallitus
19 Juho Sunila JuhoSunila.jpg 21. maaliskuuta 1931 14. joulukuuta 1932 Maalaisliitto Sunilan II hallitus
20 Toivo Kivimäki Toivo Kivimäki.png 14. joulukuuta 1932 7. lokakuuta 1936 Edistyspuolue Kivimäen hallitus
21 Kyösti Kallio KyöstiKallio.jpg 7. lokakuuta 1936 12. maaliskuuta 1937 Maalaisliitto Kallion IV hallitus
22 Aimo Kaarlo Cajander Akcajander.png 12. maaliskuuta 1937 1. joulukuuta 1939 Edistyspuolue Cajanderin III hallitus
23 Risto Ryti Ryti.jpg 1. joulukuuta 1939 4. tammikuuta 1941 Edistyspuolue Rytin I hallitus
Rytin II hallitus
24 Jukka Rangell Rangell.jpeg 4. tammikuuta 1941 5. maaliskuuta 1943 Edistyspuolue Rangellin hallitus
25 Edwin Linkomies Edwin Linkomies.jpg 5. maaliskuuta 1943 8. elokuuta 1944 Kokoomuspuolue Linkomiehen hallitus
26 Antti Hackzell AnttiHackzell.jpg 8. elokuuta 1944 21. syyskuuta 1944 Hackzellin hallitus
27 Urho Castrén Urho Castrén.jpg 21. syyskuuta 1944 17. marraskuuta 1944 U. Castrénin hallitus
28 Juho Kusti Paasikivi Paasikivi fi01 06a.jpg 17. marraskuuta 1944 26. maaliskuuta 1946 Paasikiven II hallitus
Paasikiven III hallitus
29 Mauno Pekkala MaunoPekkala.jpg 26. maaliskuuta 1946 29. heinäkuuta 1948 SKDL Pekkalan hallitus
30 K.-A. Fagerholm Carl August Fagerho 1955.jpg 29. heinäkuuta 1948 17. maaliskuuta 1950 SDP Fagerholmin I hallitus
31 Urho Kekkonen Kekkonen3a.jpg 17. maaliskuuta 1950 17. marraskuuta 1953 Maalaisliitto Kekkosen I hallitus
Kekkosen II hallitus
Kekkosen III hallitus
Kekkosen IV hallitus
32 Sakari Tuomioja Sakari Severi Tuomioja.JPG 17. marraskuuta 1953 5. toukokuuta 1954 Vapaamielisten Liitto Tuomiojan hallitus
33 Ralf Törngren Ralf Törngren.jpg 5. toukokuuta 1954 20. lokakuuta 1954 RKP Törngrenin hallitus
34 Urho Kekkonen Kekkonen3a.jpg 20. lokakuuta 1954 3. maaliskuuta 1956 Maalaisliitto Kekkosen V hallitus
35 K.-A. Fagerholm Carl August Fagerho 1955.jpg 3. maaliskuuta 1956 27. toukokuuta 1957 SDP Fagerholmin II hallitus
36 V. J. Sukselainen Vieno Johannes Sukselainen.jpg 27. toukokuuta 1957 29. marraskuuta 1957 Maalaisliitto Sukselaisen I hallitus
37 Rainer von Fieandt 29. marraskuuta 1957 26. huhtikuuta 1958 Von Fieandtin hallitus
38 Reino Kuuskoski 26. huhtikuuta 1958 29. elokuuta 1958 Kuuskosken hallitus
39 K.-A. Fagerholm Carl August Fagerho 1955.jpg 29. elokuuta 1958 13. tammikuuta 1959 SDP Fagerholmin III hallitus
40 V. J. Sukselainen Vieno Johannes Sukselainen.jpg 13. tammikuuta 1959 14. heinäkuuta 1961 Maalaisliitto Sukselaisen II hallitus
41 Martti Miettunen 14. heinäkuuta 1961 13. huhtikuuta 1962 Maalaisliitto Miettusen I hallitus
42 Ahti Karjalainen Ahtikarjalainen.jpg 13. huhtikuuta 1962 18. joulukuuta 1963 Maalaisliitto Karjalaisen I hallitus
43 Reino Ragnar Lehto 18. joulukuuta 1963 12. syyskuuta 1964 Lehdon hallitus
44 Johannes Virolainen Johannes virolainen 1980.jpg 12. syyskuuta 1964 27. toukokuuta 1966 Keskustapuolue Virolaisen hallitus
45 Rafael Paasio 27. toukokuuta 1966 22. maaliskuuta 1968 SDP Paasion I hallitus
46 Mauno Koivisto Koivisto Mauno.JPG 22. maaliskuuta 1968 14. toukokuuta 1970 SDP Koiviston I hallitus
47 Teuvo Aura 14. toukokuuta 1970 15. heinäkuuta 1970 Auran I hallitus
48 Ahti Karjalainen Ahtikarjalainen.jpg 15. heinäkuuta 1970 29. lokakuuta 1971 Keskustapuolue Karjalaisen II hallitus
49 Teuvo Aura 29. lokakuuta 1971 23. helmikuuta 1972 Auran II hallitus
50 Rafael Paasio 23. helmikuuta 1972 4. syyskuuta 1972 SDP Paasion II hallitus
51 Kalevi Sorsa Kalevi Sorsa.jpg 4. syyskuuta 1972 13. kesäkuuta 1975 SDP Sorsan I hallitus
52 Keijo Liinamaa 13. kesäkuuta 1975 30. marraskuuta 1975 Liinamaan hallitus
53 Martti Miettunen 30. marraskuuta 1975 15. toukokuuta 1977 Keskustapuolue Miettusen II hallitus
Miettusen III hallitus
54 Kalevi Sorsa Kalevi Sorsa.jpg 15. toukokuuta 1977 26. toukokuuta 1979 SDP Sorsan II hallitus
55 Mauno Koivisto Koivisto Mauno.JPG 26. toukokuuta 1979 19. helmikuuta 1982 SDP Koiviston II hallitus
56 Kalevi Sorsa Kalevi Sorsa.jpg 19. helmikuuta 1982 30. huhtikuuta 1987 SDP Sorsan III hallitus
Sorsan IV hallitus
57 Harri Holkeri Holkeri.jpg 30. huhtikuuta 1987 26. huhtikuuta 1991 Kokoomus Holkerin hallitus
58 Esko Aho Esko Aho-crop.jpg 26. huhtikuuta 1991 13. huhtikuuta 1995 Keskusta Ahon hallitus
59 Paavo Lipponen Paavo Lipponen 2004.jpg 13. huhtikuuta 1995 17. huhtikuuta 2003 SDP Lipposen I hallitus
Lipposen II hallitus
60 Anneli Jäätteenmäki Jäätteenmäki Anneli 2014-02-06 1.jpg 17. huhtikuuta 2003 24. kesäkuuta 2003 Keskusta Jäätteenmäen hallitus
61 Matti Vanhanen Matti Vanhanen 2008.jpg 24. kesäkuuta 2003 22. kesäkuuta 2010 Keskusta Vanhasen I hallitus
Vanhasen II hallitus
62 Mari Kiviniemi Finlands statsminister Mari Kiviniemi, Nordiska radets session 201.jpg 22. kesäkuuta 2010 22. kesäkuuta 2011 Keskusta Kiviniemen hallitus
63 Jyrki Katainen Jyrki Katainen in June 2013 (cropped).jpg 22. kesäkuuta 2011 24. kesäkuuta 2014 Kansallinen Kokoomus Kataisen hallitus
64 Alexander Stubb Alexander Stubb on February 11, 2011.jpg 24. kesäkuuta 2014 - Kansallinen Kokoomus Stubbin hallitus