Luettelo rikoksista tuomituista kansanedustajista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Luettelo rikoksista tuomituista kansanedustajista vuodesta 1907 alkaen. Luettelo sisältää kansanedustajina toimineita henkilöitä, jotka on joskus tuomittu rikoksesta. Luettelo ei ole täydellinen.

Nykyiset kansanedustajat, joiden prosessi on kesken[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä lueteltujen henkilöiden osalta yksi tai useampi oikeusaste on käsitellyt asian, mutta tehdyn valituksen tai valitusajan olemassaolon takia annettu tuomio ei ole lainvoimainen.

Edustajan nimi Puolue Vuodet kansanedustajana Syyte Lisätietoja Lähde
Jukka Vihriälä kesk. 1983-2007 Törkeä lahjuksen ottaminen ja virkavelvollisuuden rikkominen Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Vihriälän tammikuussa 2013 puoleksitoista vuodeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Asiasta on valitettu hovioikeuteen. [1] [2] [3]

Aiemmin tuomitut kansanedustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edustajan nimi Puolue Vuodet kansanedustajana Rikos Vuosi Rangaistus Lisätietoja Lähde
Mikko Alatalo kesk. 2003– "huumeiden käyttö" 1979 Sai julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tuomion jäätyään kiinni Tampereen ylioppilastalolla. [4]
Sirkka-Liisa Anttila kesk. 1983–1996, 1999– perätön lausuma 1965 6 kk ehdollista vankeutta Rikos tapahtui Anttilan veljen oikeudenkäynnin yhteydessä. [5]
Paavo Arhinmäki vas. 2007– julkisrauhan rikkominen ydinvoimala-alueella 2004 15 päiväsakkoa Polkupyörämielenosoitus Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla [6]
Mikko Ekorre SKDL 1974–1983 väärennös 1991 190 päiväsakkoa   [7][8]
väärennös ja kirjanpitorikos 1996 7 kk vankeutta Oli laiminlyönyt konsulttiyrityksen kirjanpidon.
Ritva "Kike" Elomaa ps. 2011– rekisterimerkintärikos 2003 1140 euron sakot Turun hovioikeus tuomitsi Elomaan kahdesta rekisterimerkintärikoksesta hänen miehensä Kimmo Elomaan talousrikosjutun yhteydessä. [9]
Voitto Eloranta sd. 1907–1908, 1909–1911 murha 1922 kuolemanrangaistus Suomen sisällissodan jälkeen Venäjälle siirtynyt Eloranta tuomittiin vuonna 1922 kuolemaan ja teloitettiin vuonna 1923 Venäjällä, kun oikeus oli todennut hänet päätekijäksi niin sanottuihin Kuusisen klubin murhiin, jotka liittyivät Venäjälle paenneiden suomalaiskommunistien keskinäisiin välienselvittelyihin. Surmattujen joukossa olivat muun muassa entiset kansanedustajat Väinö E. Jokinen ja Konsta Lindqvist. [10][11]
Eeva-Johanna Eloranta sd. 2011– näpistys 2009 30 päiväsakkoa Poistui maksamatta turkulaisesta tavaratalosta lokakuussa 2009. [12]
Rainer Erlund r., erl 1999–2000 lapsenryöstön yritys 1983 3 kk ehdollista vankeutta   [13][14][15]
lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yritys 1999 45 päivää ehdollista vankeutta, korvauksia Erlund kuoli ennen kuin vuonna 2000 annettu tuomio lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksestä tuli lainvoimaiseksi. Perikunta haki valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, mutta ei saanut sitä, joten tuomitut korvaukset ja oikeudenkäyntikulut, 73 000 markkaa, tulivat Erlundin omaisten maksettaviksi.
Karl-August Fagerholm sd. 1930–1966 kunnianloukkaus 1936 1050 markan sakot Arbetarbladetin päätoimittajana toiminut Fagerholm tuomittiin lehdessä julkaistusta Elmer Diktoniuksen pakinasta, jonka oikeus katsoi loukanneen ”Suomeen ystävällisissä suhteissa olevan valtion päämiestä”, Saksan johtajaa Adolf Hitleriä. Syytteen nostamista oli vaatinut Saksan Helsingin-lähettiläs Wipert von Blücher. [16]
Maria Guzenina-Richardson sd. 2007– törkeä liikenteen vaarantaminen 2010 35 päiväsakkoa Ajoi itsenäisyyspäivänä 2009 Hämeenlinnan moottoritiellä Nurmijärvellä yli 150 kilometriä tunnissa alueella, jolla oli sadan kilometrin nopeusrajoitus. [17]
Teuvo Hakkarainen ps. 2011– haaskaus 1985   Kaatoi humalassa luvattomasti puita. [18]
[19][20]
[21][22]
törkeä varkaus 1986 9 kk ehdollista vankeutta Kaveriporukka varasti Suomussalmen kirkon ehtoollishopeat ja -viinit.
kulkuneuvon luovuttaminen juopuneelle 1987    
Jussi Halla-aho ps. 2011– uskonrauhan rikkominen ja kiihottaminen kansanryhmää vastaan 2008 50 päiväsakkoa Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Halla-ahon syyskuussa 2009 30 päiväsakkoon uskonrauhan rikkomisesta. Hovioikeus vahvisti tuomion lokakuussa 2010. Sekä Halla-aho että apulaisvaltakunnansyyttäjä valittivat tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. Korkein oikeus kovensi rangaistusta 50 päiväsakkoon tuomitsemalla Halla-ahon 8.6.2012 uskonrauhan rikkomisesta ja myös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. [23][24][25][26]
Tony Halme ps. 2003–2007 salakuljetus, laittomaan tuontitavaraan ryhtyminen, ampuma-aserikos, huumausaineiden käyttörikos ja aseen varomaton käsittely 2004 4 kk ehdollista vankeutta ja 80 päiväsakkoa Helsingin käräjäoikeuden tammikuussa 2004 antama tuomio pysyi hovioikeudessa samana. Tuomio koski tapahtumia Halmeen asunnossa Helsingissä heinäkuun alussa 2003. [27]
törkeä rattijuopumus ja liikenteen vaarantaminen 2006 80 pv ehdollista vankeutta ja 30 päiväsakkoa sekä 4 kk:n ajokielto Tuomittiin silminnäkijöiden kuvausten perusteella ajettuaan holtittomasti Laitilassa. Vakka-Suomen käräjäoikeuden elokuussa 2006 antama tuomio säilyi joulukuussa hovioikeudessa. Halme selitti ajon holtittomuuden johtuneen sairaudesta. [28][29]
Onni Hiltunen sd. 1930–1962 virkarikos ja virkavirhe 1961 viraltapano Tuomittiin Kansaneläkelaitoksen asuntojutussa viralta pantavaksi Kelan hallituksesta. [30]
James Hirvisaari ps., m11 2011– kiihotus kansanryhmää vastaan 2011 25 päiväsakkoa Oikeusjutun nosti apulaisvaltakunnansyyttäjä heinäkuussa 2010. Syyte hylättiin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa marraskuussa 2010, mutta Kouvolan hovioikeus langetti tuomion joulukuussa 2011. Tuomion syynä oli Uusisuomi.fi -sivustolla julkaistu kirjoitus, jonka katsottiin panetelleen ja solvanneen muslimeja. [31][32][33]
Kari Häkämies kok. 1987–1998 pahoinpitely 2003 90 päiväsakkoa Pahoinpiteli naisystäväänsä kolmesti vuonna 2001. Erosi sisäministeriön kansliapäällikön virasta epäilyjen tultua ilmi. Tuomittiin Raaseporin käräjäoikeudessa syyskuussa 2003. [34]
Harri Jaskari kok. 2007– laiton uhkaus 2007 55 päiväsakkoa Tampereen käräjäoikeus tuomitsi. [35]
Kauko Juhantalo kesk. 1979–1993, 1995–1999, 2003–2007 lahjusten ehdottaminen 1993 1 vuoden ehdollinen vankeus Tuomion langetti valtakunnanoikeus lokakuussa 1993. Rikos oli tapahtunut Juhantalon toimiessa kauppa- ja teollisuusministerinä. [36][37]
Antti Kaikkonen kesk. 2003– Luottamusaseman väärinkäyttö 2013 5 kk ehdollista vankeutta Tammikuussa 2013 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Kaikkosen viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen luottamusaseman väärinkäytöstä.

[38] [39]

Osmo Kaipainen sd. 1970–1975 rattijuopumus 1973 3 kk vankeus [40]
Ahti Karjalainen ML/kesk. 1966–1979 rattijuopumus 1979 26 650 markan sakot ja 14 kuukauden ajokielto Karjalaisen elokuussa 1979 saamat liikennesakot olivat Suomen siihen mennessä suurimmat. Rangaistukseen johtanut ajo sattui Nummella 18. toukokuuta 1979. [41][42]
Tanja Karpela kesk. 1999–2011 rattijuopumus 1993 75 päiväsakkoa Ajoi 1,07 promillen humalassa. [43]
Antero Kekkonen sd. 1987–2007 rattijuopumus, liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja liikennerikkomus 2004 60 päiväsakkoa ja ajokielto Kekkonen jäi kiinni rattijuopumuksesta törmättyään autollaan toisen auton perään liikennevaloissa Helsingin Mannerheimintiellä elokuussa 2004. Hänelle määrättiin vuoden 2004 loppuun saakka ulottunut ajokielto. [44][45]
Walter Kuusela sd. 1942–1948 kuolemantuottamus ja rattijuopumus 1948 6 kk vankeutta Kuusela oli ajanut 6. huhtikuuta 1948 humalassa autolla Eurassa yhdessä Väinö Leskisen kanssa. Kuuselan siirryttyä rattiin auto törmäsi poikajoukkoon, jolloin yksi poika kuoli ja toinen loukkaantui vakavasti. Hän ei valittanut tuomiostaan. [46]
Eeva Kuuskoski kesk. 1979–1995 pahoinpitely 2007 20 päiväsakkoa ja korvaukset uhrille Kuuskoskea syytettiin entisen lapsiasiamiehen pahoinpitelystä. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet puutteellisen näytön vuoksi, mutta hovioikeus antoi tuomion vuoden 2007 alussa. [47][48]
Eero Lattula kok. 1972–1983 jatkettu törkeä veropetos 1985 1 vuosi ja 8 kuukautta vankeutta Oikeuden päätöksen mukaan verottajalta oli pimitetty 800 000 markan tulot. Korkein oikeus vahvisti alempien oikeusasteiden langettaman tuomion, mutta presidentti Mauno Koivisto armahti Lattulan 11. syyskuuta 1987 muuttamalla ehdottoman vankeustuomion ehdolliseksi. [49] [50]
Eero Lehti kok. 2007– ennakkoperintälain rikkominen ja sosiaaliturvamaksujen laiminlyönti 1984 Rikoksen katsottiin tapahtuneen 1984–1986. [21]
Matti Lepistö sd. 1929–1958 varomattomuudesta tehty virkavirhe 1953 35 000 markan sakot ja korvaukset Valtakunnanoikeus tuomitsi Lepistön 18. syyskuuta 1953 maksamaan korvauksia valtiolle niin sanotun salaputkijutun yhteydessä laittomasta valtionavun antamisesta yksityiselle yritykselle. [51][52][53]
Johannes Leppänen kesk. 1991–2003 tuottamuksellinen kätkemisrikos 1994 30 päiväsakkoa Oli ostanut edellisenä kesänä varastetun perämoottorin tuttavansa pojalta. [54]
Väinö Leskinen sd. 1945–1970 rattijuopumus 1948 5 kk vankeutta Leskinen oli ajanut 6. huhtikuuta 1948 humalassa autolla Eurassa yhdessä Walter Kuuselan kanssa. Leskinen ajoi ensin auton ojaan, minkä jälkeen Kuusela siirtyi rattiin ja ajoi kuolonkolarin. Leskinenkään ei valittanut tuomiostaan. [46]
törkeä rattijuopumus 1960 5 kk vankeutta Oikeus totesi Leskisen ajaneen Helsingissä 28. syyskuuta 1960 autoaan 1,9 promillen humalassa ja ilman valoja pimeällä sekä jättäneen noudattamatta poliisin antaman pysäytysmerkin. Leskinen sovitti tuomionsa Maarianhaminan lentokenttätyömaalla. [55]
Silvia Modig vas. 2011– törkeä rattijuopumus, ajo-oikeudetta ajo ja liikenteen vaarantaminen 1995 80 päiväsakkoa Ajoi autoa yleisellä tiellä 10 metrin matkan 1,4 promillen humalassa ja törmäsi kerrostalon ovisyvennyksen reunaan. [56]
Pertti Mäki-Hakola kok. 1999–2003 rattijuopumus 2009 40 päiväsakkoa ja
3 kk:n ajokielto
  [57]
rattijuopumus 2010 35 päiväsakkoa ja
8 kk:n ajokielto
  [58]
Olli Nepponen kok. 1999–2011 rattijuopumus 1998 sakot Tuomittiin helmikuussa 1998 marraskuussa 1997 tapahtuneesta rattijuopumuksesta. [59][60]
Mika Niikko ps. 2011–   1982   Ajeli 15-vuotiaana rakennustyömaalla ystävänsä varastamalla työkoneella. [61][62][21]
varkaus 1983   Käsilaukkuvarkaus
  1985 vahingonkorvaukset ja 6 kk ehdollista vankeutta Teki kahden ystävän kanssa liki 70 ostoa katteetomalla luottokortilla
  1990   Ajoi varastetulla autolla suojatiellä jalankulkijan päälle
Ville Niinistö vihr. 2007– Liikenneturvallisuuden vaarantaminen 2013 18 päiväsakkoa Niinistö oli ajanut maaliskuun alussa 2013 Helsinki–Turku -moottoritiellä Paimiossa 139 kilometrin tuntinopeudella 100 km/h:n rajoitusalueella. Huhtikuussa 2013 Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Niinistön 18 päiväsakkoon. [63]
Pentti Oinonen ps. 2007– törkeä rattijuopumus ja liikenteen vaarantaminen 1989 ehdollinen vankeus   [64]
ampuma-aserikos 1992    
Sirpa Pietikäinen kok. 1983–2003 törkeä rattijuopumus 2003 40 pv ehdollista vankeutta, 15 päiväsakkoa sekä 5 kk:n ajokielto Pietikäinen jäi kiinni tammikuussa 2003 hänen autonsa juututtua lumikinokseen Hämeenlinnan rautatieaseman pysäköintialueella. Hän luopui tapauksen vuoksi ehdokkuudestaan eduskuntavaaleissa. [65][66]
Jussi Raatikainen sd. 1936–1951 tahallinen hyötymistarkoituksessa tehty virkarikos 1953 75 000 markan sakot Raatikainen tuomittiin valtakunnanoikeudessa 1953 sakkoihin osuudestaan ns. salaputkijutussa. Hän oli yksi laitonta valtionapua saaneen yrityksen osakkaista. [51][52][67]
Pekka Saarnio vas. 1996–1999 lahjusten ottaminen 1984 11 kk ehdollista vankeutta Oli yhdessä Jouko Helinin kanssa ottanut vastaan noin 30 000 markan lahjuksen Naurissaaren jutun yhteydessä ja katsoi rahojen menneen talousvaikeuksissa painiskelevan SKDL:n Helsingin piirille. [68]
Petri Salo kok. 1999–2011 Törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen 2010 60 päiväsakkoa Jäi toukokuussa 2010 kiinni Ylihärmä-Vöyri-maantiellä ajettuaan henkilöautolla poliisin mittauksen mukaan 138 kilometriä tunnissa alueella, jossa oli 80 kilometrin nopeusrajoitus. Salo kiisti ylinopeuden, mutta ei vienyt asiaa eteenpäin. Syyte virkamiehen lahjomisesta hylättiin. [69]
Kimmo Sasi kok. 1983– kuolemantuottamus ja liikenneturvallisuuden vaarantaminen 2007 70 päiväsakkoa ja 1200 euron korvaukset Aiheutti kuolonkolarin ilmeisesti pyörryttyään autonsa rattiin. Korvaukset tulivat todistelu- ja ruuminavauskustannuksista. [70]
Aarre Simonen sd., TPSL 1951–1962 virkarikos 1961 375 000 markan sakot Valtakunnanoikeus tuomitsi Simosen niin sanotussa Kätilöopiston jutussa ministerinä tehdystä virkarikoksesta. Sakot ovat toistaiseksi suurimmat valtakunnanoikeuden langettamat. [71][72]
Osmo Soininvaara vihr. 1987–1991, 1995–2007, 2011– luvattoman padon tekeminen 1979 40 päiväsakkoa Koijärvi-liikkeen yhteydessä. [4]
    4 päiväsakkoa Tampereen virastotalon valtaus
V. J. Sukselainen ML 1948–1970, 1972–1979 virkarikos ja virkavirhe 1961 viraltapano Tuomittiin Kansaneläkelaitoksen asuntojutussa viralta pantavaksi Kelan hallituksesta. [73]
Ulf Sundqvist sd. 1970–1983 Vahingonkorvausvaatimus liikepankkilain perusteella siviiliprosessina.
Kyseessä ei ollut rikos.
1997 vahingonkorvaus STS-Pankki vaati 1993 Sundqvistilta ja seitsemältä muulta johtokunnan jäseneltä ja varajäseneltä vahingonkorvauksia yhteensä 68,5 miljoonaa markkaa huolimattoman johtamisen aiheuttamista tappioista. Korkein oikeus määräsi 4. heinäkuuta 1997 Sundqvistin maksamaan korvauksia 16,4 miljoonaa markkaa, mikä oli huomattavasti vähemmän kuin alioikeuden tuomiossa määrätty summa. Sundqvist teki myöhemmin ministeri Arja Alhon kanssa sopimuksen, joka laski korvaussumman vain 1,2 miljoonaan. [74][75]
törkeä velallisen epärehellisyys 2000 6 kk:n ehdollinen vankeusrangaistus   [76]
Arvo Tuominen sd. 1958–1962 laiton poliittinen toiminta 1922 4 vuotta kuritushuonetta Tuomittiin Turun hovioikeudessa osallistumisesta kielletyn Suomen Sosialistisen Työväenpuolueen toimintaan. [77]
laiton poliittinen toiminta 1928 5 vuotta kuritushuonetta Tuomittiin osallistumisesta Suomen Kommunistisen Puolueen maanalaiseen toimintaan. Siirtyi vapauduttuaan maanpakoon Neuvostoliittoon. [78]
Unto Valpas vas. 1999–2011 Tuomio tuli törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja liikennerikkomuksesta. 2013 50 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Ehdollisen vankeuden koeaika päättyy kahden vuoden kuluttua. sekä 25 päiväsakkoa Ajoi 1,4 promillen humalassa. [79]
Jan Vapaavuori kok. 2003– pahoinpitely 1982 1 kk 15 pv ehdollista vankeutta Vapaavuori oli teon aikaan 17- ja uhri 14-vuotias. [80]
osallisuus varkauteen 1984 sakot Poikajoukko varasti tavaratalon eteisestä tavara-automaatteja rahoineen. [80][5]
rattijuopumus 2001 11 430 markan sakot ja ajokielto   [80]
Pertti "Veltto" Virtanen ps. 1995–1999, 2007– liikennerikkomus 2009 8 päiväsakkoa Ei noudattanut pakollinen pysäyttäminen -liikennemerkkiä. [21]
Ville Vähämäki ps. 2011– rattijuopumus 2004 Ajoi 0,7 promillen humalassa. [21]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pietiläinen, Tuomo: Kaikkoselle ja Vihriälälle syyte vaalirahoista Helsingin Sanomat. 29.9.2011. Viitattu 29.9.2011.
  2. Rami Mäkinen: Kaikkoselle ja Vihriälälle ehdollista vankeutta Ilta-Sanomat. 30.1.2013. Helsinki: Sanoma News Oy. Viitattu 30.1.2013.
  3. Syyttäjä vaatii Vihriälälle ankarampaa rangaistusta HS.fi. 5.2.2013. Helsinki: Helsingin Sanomat. Viitattu 27.6.2013.
  4. a b Eduskunnassa istuu 16 rikoksesta tuomittua Turun Sanomat. 5.5.2011. Viitattu 18.4.2012.
  5. a b http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Apulaisoikeuskansleri+Lind%C3%A9nin+saama+huomautus+ei+est%C3%A4+ministeriytt%C3%A4/1135226638347
  6. Paavo Arhinmäki City 18/2006. Viitattu 4.5.2012.
  7. Mikko Ekorrelle sakkotuomio väärennöksistä. Helsingin Sanomat, 12.6.1991. Hakutulos HS:n arkistosta Viitattu 13.7.2010.
  8. Entinen kansanedustaja suorittaa tuomionsa yhdyskuntapalveluna. Helsingin Sanomat, 25.1.1996. Hakutulos HS:n arkistosta Viitattu 13.7.2010.
  9. Kimmo Elomaan talousrikostuomiot kovenivat hovioikeudessa Turun Sanomat. 1.10.2003. Viitattu 21.4.2011.
  10. Jukka Paastela: Finnish Communism under Soviet Totalitarianism. Kikimora. 2003.
  11. "Suomalaiset ensimmäisessä maailmansodassa", Lars Westerlund (toim.), Valtioneuvoston kanslian julkaisusarja 6/2004.
  12. Elorannan painostus siirtyy poliisirikostutkintaan Turun Sanomat. 19.4.2011. Viitattu 27.4.2011.
  13. Ahdistelusta syytetty Erlund julkaisee kirjan 13.8.1999. MTV3. Viitattu 2.8.2009.
  14. Merja Ojansivu: Kuolinpesä hakee valituslupaa Erlundille tuomittuihin korvauksiin Helsingin Sanomat (maksullinen arkisto). 28.6.2000. Viitattu 12.6.2012.
  15. KKO:lta ei valituslupaa Erlundin omaisille Helsingin Sanomat (maksullinen arkisto). 30.9.2000. Viitattu 12.6.2012.
  16. K.-A. Fagerholm: Puhemiehen ääni, s. 51. Tammi, 1977.
  17. Hovioikeus vahvisti Guzeninan ylinopeussakot Helsingin Sanomat. 16.6.2010. Viitattu 18.4.2012.
  18. Lehdet löysivät uudesta eduskunnasta värikästä rikostaustaa Iltalehti. 5.5.2011. Viitattu 5.5.2011.
  19. Persu-Hakkarainen varasti kirkosta hopeat, viinit ja kolehtirahat! 7 päivää. 26.5.2011. Viitattu 27.5.2011.
  20. Teuvo Hakkarainen varasti ehtoollishopeat kirkosta Savon Sanomat. 26.5.2011. Viitattu 26.5.2011.
  21. a b c d e Yllätys: Perussuomalaisten kansanedustajilla on nippu rikoksia taustalla Aamulehti. 4.5.2011. Viitattu 18.4.2012.
  22. Teuvo Hakkarainen avautuu KSML:lle: Häpeän kännitörttöilyjäni Ilta-Sanomat. 16.6.2011. Viitattu 23.6.2011.
  23. Paakkanen, Mikko: Halla-aho tuomittiin sakkoihin uskonrauhan rikkomisesta 8.9.2009. Helsingin Sanomat. Viitattu 8.9.2009.
  24. Mölsä, Ari: Halla-ahon blogituomio pysyi myös hovissa Yle Uutiset. 29.10.2010. Viitattu 29.10.2010.
  25. Halla-ahon blogikirjoittelu KKO:n punnittavaksi Helsingin Sanomat. 10.5.2011. Viitattu 15.5.2011.
  26. KKO tuomitsi Halla-ahon myös kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Helsingin Sanomat. 8.6.2012. Helsinki: Sanoma Oyj. Viitattu 8.6.2012.
  27. Kansanedustaja Tony Halmeen rikosasia 2003. Oikeus.fi. Viitattu 25.12.2009.
  28. Iltalehti 5.12.2006
  29. Hovioikeus piti ennallaan Halmeen rattijuoppoustuomion Helsingin Sanomat. 20.12.2006. Viitattu 25.12.2009.
  30. Warkauden lehti, viitattu 27.4.2012
  31. Perussuomalaisten valtuutettu sai syytteen blogikirjoituksesta Helsingin Sanomat. 13.7.2010. Viitattu 14.11.2010.
  32. Perussuomalaispoliitikon syytteet nurin käräjillä Helsingin Sanomat. 10.11.2010. Viitattu 14.11.2010.
  33. Kansanedustaja James Hirvisaarelle tuomio vihapuheista 12.12.2011. Yle.fi.
  34. Häkämiehelle sakkoja kolmesta pahoinpitelystä 30.9.2003. MTV3. Viitattu 3.9.2010.
  35. Tuomio laittomasta uhkauksesta Iltalehti. 26.3.2007. Viitattu 19.2.2011.
  36. Juhantalo sai tuomion lahjusten vaatimisesta. Helsingin Sanomat, 30.10.1993. Hakutulos HS:n arkistosta Viitattu 27.12.2009.
  37. Kauko Juhantalo joutui valtakunnanoikeuteen Elävä arkisto. YLE. Viitattu 28.3.2010.
  38. Syyttäjä vaatii Antti Kaikkoselle vankeutta Nuorisosäätiöjutussa Helsingin Sanomat. 16.1.2012. Viitattu 16.1.2012.
  39. Suvi Vihavainen: Antti Kaikkonen sai ehdollisen vankeustuomion Hs.fi. 30.1.2013. Helsingin Sanomat. Viitattu 30.1.2013.
  40. Paavo Rautio: Ensimmäiset eduskunnan antamat potkut (HS maksullinen arkisto) Helsingin Sanomat. 4.12.1993. Viitattu 26.4.2012.
  41. Tamminiemen pesänjakajat (1981)
  42. Mitä-Missä-Milloin, Kansalaisen vuosikirja 1980, s. 85–86. Otava, 1979.
  43. Muistatko vielä nämä missiskandaalit? Lue hurjat jutut! MTV3.fi. 10.2.2009. MTV Oy. Viitattu 8.11.2009.
  44. Kansanedustaja Kekkonen tuomittiin rattijuopumuksesta 4.11.2004. MTV3. Viitattu 25.7.2010.
  45. Rattijuopumussakko ei kirpaissut Kekkosta. Ilta-Sanomat 5.11.2004.
  46. a b Hannu Soikkanen: Leskinen, Väinö (1917 - 1972) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 30.11.2001 (päivitetty 10.3.2008). Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
  47. Hovioikeus tuomitsi Kuuskosken pahoinpitelystä Helsingin Sanomat. 1.2.2007. Viitattu 4.5.2012.
  48. Karismo, Anna: Eeva Kuuskoski sai potkut MLL:sta Helsingin Sanomat. 20.6.2007. Viitattu 22.4.2012.
  49. Pietiläinen, Kimmo: Kansalaiskalenteri 1991, s. 240. WSOY, 1990.
  50. Mitä-Missä-Milloin, Kansalaisen vuosikirja 1986, s. 51. Otava, 1985.
  51. a b Valtakunnanoikeuden tuomioita elävä arkisto. Yle.
  52. a b Korruptio: Kustaa Hulkko, Suomi oli hämärän rahan maa, viitattu 27.4.2012
  53. Mitä-Missä-Milloin, Kansalaisen vuosikirja 1954, s. 46, Otava, 1953.
  54. Kansanedustaja Johannes Leppänen sai sakot varastetun tavaran ostamisesta. Helsingin Sanomat, 14.1.1994. Hakutulos HS:n arkistosta Viitattu 17.1.2010.
  55. Tuomas Keskinen: Aika sotia – aika sopia: Väinö Leskinen 1917–1972, s. 233–235. Tammi, 1978.
  56. Kansanedustaja Silvia Modigilla tuomio törkeästä rattijuopumuksesta 19.4.2011. MTV3. Viitattu 27.5.2011.
  57. Mäki-Hakola tuomittiin rattijuopumuksesta Pohjalainen. 20.3.2009. Viitattu 20.3.2009.
  58. Mäki-Hakolalle tuomio rattijuopumuksesta Ilkka. 20.5.2010. Viitattu 13.7.2010.
  59. Prikaatikenraali Nepponen tuomittiin sakkoihin rattijuopumuksesta. Helsingin Sanomat, 12.2.1998. Artikkelin verkkoversio.
  60. Prikaatikenraali Olli Nepponen eroaa puolustusvoimista. Helsingin Sanomat, 8.11.1998. Artikkelin verkkoversio.
  61. Monella uudella kansanedustajalla taustallaan rikostuomio Verkkouutiset. Viitattu 5.5.2011.
  62. Lehti: Niikko eduskunnan rikostilaston kärjessä Vantaan Sanomat. 5.5.2011. Viitattu 7.5.2011.
  63. Niinistö kaahasi Lexuksella lapset kyydissään. Ilta-Sanomat 16.4.2013.
  64. Monella uudella kansanedustajalla taustallaan rikostuomio Verkkouutiset. Viitattu 5.5.2011.
  65. Pietikäiselle vankeusrangaistus törkeästä rattijuopumuksesta 17.2.2003. MTV3. Viitattu 15.5.2011.
  66. Mitä-Missä-Milloin, Kansalaisen vuosikirja 2004, s. 58. Helsinki: Otava, 2003.
  67. Mitä-Missä-Milloin, Kansalaisen vuosikirja 1954, s. 46. Otava, 1953.
  68. Vuosikirja 84, s. 238. Otin rahat sanoi Saarnio. KG Bertmark Kustannus Oy.
  69. Ilkka: Ylinopeutta ajanutta kansanedustajaa syytetään myös lahjontayrityksestä Helsingin Sanomat. 6.8.2010. Viitattu 18.8.2010.
  70. Kimmo Sasille sakkoja kuolemantuottamuksesta Helsingin Sanomat. 26.10.2007. Viitattu 26.2.2010.
  71. Valtakunnanoikeuden tuomioita – Kätilöopiston juttu yle.fi. Elävä arkisto. Viitattu 24.6.2010.
  72. Mitä-Missä-Milloin, Kansalaisen vuosikirja 1963, s. 21. Otava, 1962.
  73. Kaleva.fi viitattu 27.4.2012
  74. Toikka, Tuomas: Sundqvist korvaa vähemmän kuin hyötyy Taloussanomat. 19.11.1997. Viitattu 28.10.2009.
  75. KKO 1997/110 ja KKO 1997/111
  76. KKO ei myöntänyt Sundqvistille valituslupaa mtv3.fi/Uutiset. 10.4.2001. Helsinki: MTV3 Oy. Viitattu 12.6.2012.
  77. Arvo Tuominen: Maan alla ja päällä, s. 112–133. Tammi, 1958.
  78. Tuominen 1958, s. 318–341.
  79. http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/unto-valpas-sai-ehdollista-humalassa-ajamisesta/630833/#comments
  80. a b c Larros, Henri: Jan Vapaavuori – Rötösherra City-lehti. 2006. Viitattu 16.10.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]