Luettelo kruunusta luopuneista monarkeista

Wikipedia
Ohjattu sivulta Luettelo monarkeista jotka ovat luopuneet kruunusta
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Napoleonin abdikaatio.
A painting showing a crowded room in which a uniformed man hands a sheaf of papers to another uniformed man while in the background a weeping woman sits in an armchair holding a young boy before whom a woman kneels
Pedro I :n abdikaatio

Tämä on luettelo monarkeista jotka ovat luopuneet kruunusta eli suorittaneet abdikaation.

monarkki arvonimi kruunusta luopumisen ajankohta seuraaja
Lucius Tarquinius Superbus Rooman kuningas 510 eaa. valtakunta julistettiin tasavallaksi
Pontain[1] paavi[1] 235 jaa. [1] Anterus[1]
Diocletianus[2] Rooman keisari[2] 305[2] Maximianus [2]
Maxentius[2]
Romulus Augustulus[3] Länsi-Rooman keisari[3] 476 [3] keisarikunta hajosi[3]
Johannes XVIII[4] paavi[4] 1009[4] Sergius IV[4]
Benedictus IX[5] paavi[5] 1045[5] Gregorius VI[5]
Isaak I Komnenos[6] Bysantin keisari [6] 1059 [6] Konstantinos X Dukas [6]
Henrik IV [7] Pyhä saksalais-roomalainen keisari[7] 1105[7] Henrik V[7]
Pyhä Celestinus V[8] paavi [8] 13. joulukuuta, 1294 [8] Bonifatius VIII [8]
Edvard II [9] Englannin kuningas[9] 1327 [9] Edvard III [9]
Johannes VI Kantakuzenos[10] Bysantin keisari [10] 1355 [10] Johannes V Palaiologos [10]
Rikhard II[11] Englannin kuningas [11] 29. syyskuuta, 1399 [11] Henrik IV [11]
Gregorius XII[12] paavi[12] 4. heinäkuuta 1415[12] Sedisvakanssi eli paaviton kausi[12]
Eerik XIII Pommerilainen[13] Ruotsin ja Tanskan kuningas[13] 1439 Kaarle VIII Knuutinpoika Bonde[13] (vt)
Kristofer Baijerilainen[13]
Murad II[14] Ottomaani sulttaani[14] 1444[14] Mehmed II[14]
Bayezid II[15] Ottomaani sulttaani[15] 25. huhtikuuta, 1512[15] Selim I[15]
Kaarle V[16] Pyhä saksalais-roomalainen keisari[16] 1555/1556[16] Ferdinand I Habsburg[16]
Kristiina[17] Ruotsin kuningatar[17] 6. kesäkuuta, 1654[17] Kaarle X Kustaa[17]
Maria Stuart[18] Skotlannin kuningatar[18] 24. heinäkuuta, 1567[18] Jaakko VI[18]
August II Väkevä[19] Puolan kuningas [19] 24. syyskuuta, 1706 [19] Stanisław Leszczyński [19]
Filip V[20] Espanjan kuningas[20] 14. tammikuuta, 1724[20] Ludvig I[20]
Ahmed III[21] Ottomaani sulttaani[21] 1. lokakuuta, 1730[21] Mustafa II[21]
Kaarle III[22] Sisilian ja Napolin kuningas[22] 6. lokakuuta, 1759[22] Ferdinand I[22]
Stanislaus II Poniatowski[23] Puolan kuningas[23] 7. tammikuuta 1795[23] Puola jaettiin[23]
Qing Qianlong[24] Kiinan keisari[24] 9. helmikuuta, 1796[24] Jiaqing Qianlong[24]
Frans I[25] Pyhä saksalais-roomalainen keisari[25] 6. elokuuta, 1806[25] valtakunta hajosi[25]
Kaarle IV[26] Espanjan kuningas[26] 19. maaliskuuta, 1808[26] Joseph Bonaparte[26]
Joseph Bonaparte[27] Espanjan kuningas [27] 6. kesäkuuta, 1808 [27] Ferdinand VII [27]
Kustaa IV Aadolf[28] Ruotsin kuningas[28] 29. maaliskuuta, 1809[28] Kaarle XIII[28]
Louis Bonaparte[29] Hollannin kuningas[29] 2. heinäkuuta, 1810[29] Napoleon Louis Bonaparte[29]
Napoleon I[30] Ranskan kuningas[30] 4. huhtikuuta, 1814 ja 22. kesäkuuta, 1815[30] maasta tehtiin tasavalta[30]
Kaarle X[31] Ranskan kuningas[31] 2. elokuuta, 1830[31] Ludvig Filip I[31]
Pietari IV[32] Portugalin kuningas[32] 28. toukokuuta]], 1826[32] Maria II[32]
Pedro I[32] Brasilian keisari [32] 7. huhtikuuta, 1831 [32] Pedro II [32]
Miguel I [33] Portugalin kuningas [33] 26. toukokuuta, 1834 [33] Maria II [33]
Vilhelm I[34] Alankomaiden kuningas[34] 7. lokakuuta, 1840[34] Vilhelm II[34]
Ludvig Filip I[35] Ranskan kuningas[35] 24. helmikuuta, 1848[35] maa julistettiin tasavallaksi[35]
Ludvig I[36] Baijerin kuningas [36] 21. maaliskuuta, 1848[36] Maksimilian II[36]
Ferdinand I [37] Itävallan keisari[37] 2. joulukuuta, 1848[37] Frans Joosef I[37]
Kaarle Albert [38] Sardinian kuningas [38] 23. marraskuuta, 1849[38] Viktor Emanuel II[38]
Isabella II[39] Espanjan kuningatar [39] 25. kesäkuuta, 1870[39] Amadeus I[39]
Amadeus I[40] Espanjan kuningas [40] 11. helmikuuta, 1873 [40] maa julistettiin tasavallaksi [40]
Alexander von Battenberg[41] Bulgarian ruhtinas[41] 7. syyskuuta, 1886[41] Ferdinand I[41]
Liliuokalani[42] Havaijin kuningatar [42] 17. tammikuuta, 1893 [42] monarkia lakkautettiin [42]
Emanuel II[43] Portugalin kuningas [43] 5. lokakuuta,1910 [43] maasta tehtiin tasavalta [43]
Puyi[44] Kiinan keisari [44] 12. helmikuuta,1912 [44] maasta tehtiin tasavalta [44]
Nikolai II [45] Venäjän tsaari [45] 15. maaliskuuta, 1917[45] vallankumous[45]
Ferdinand I[46] Bulgarian tsaari [46] 3. lokakuuta,1918 [46] Boris III[46]
Vilhelm II[47] Saksan keisari[47] 9. marraskuuta, 1918[47] vallankumous [47]
Konstantin I[48] Kreikan kuningas[48] 27. syyskuuta, 1922[48] Yrjö II[48]
Prajadhipok[49] Thaimaan kuningas[49] 2. maaliskuuta, 1935[49] Ananda Mahidol[49]
Edvard VIII[50] Britannian kuningas[50] 11. joulukuuta, 1936[50] Yrjö VI[50]
Kaarle II[51] Romania kuningas 6. syyskuuta, 1940 [51] Mikael I[51]
Reza Pahlavi [52] Iranin šaahi [52] 16. syyskuuta, 1941[52] Mohammad Reza Pahlavi[52]
Bao Dai[53] Vietnamin keisari[53] 25. huhtikuuta,1945[53] monarkia lakkautettiin[53]
Viktor Emanuel III[54] Italian kuningas[54] 9. toukokuuta,1946[54] Umberto II[54]
Mikael I [55] Romanian kuningas[55] 30. joulukuuta,1947[55] monarkia lakkautettiin[55]
Vilhelmiina[56] Alankomaiden kuningatar[57] 4. syyskuuta, 1948[56] Juliana[56]
Leopold III[57] Belgialaisten kuningas[57] 16. heinäkuuta,1951[57] Baudouin I[57]
Faruq[58] Egyptin kuningas[58] 26. heinäkuuta, 1952[58] Fuad II[58]
Talal[59] Jordanian kuningas[59] 11. elokuuta, 1952[59] Hussein[59]
Fuad II[58] Egyptin kuningas [58] 18. kesäkuuta, 1953 [58] monarkia lakkautettiin [58]
Sa’ud ibn Abdilaziz[60] Saudi-Arabian kuningas[60] 2. marraskuuta, 1964[60] Faisal I[60]
Juliana[61] Alankomaiden kuningatar 30. huhtikuuta, 1980[61] Beatrix[61]
Jean [62] Luxemburgin suurherttua [62] 7. lokakuuta, 2000[62] Henri[62]
Norodom Sihanouk [63] Kambodžan kuningas [63] 7. lokakuuta, 2004 [63] Norodom Sihamoni[63]
Sa’d al-Abdullah al-Salim al-Sabah[64] Kuwaitin emiiri[64] 23. tammikuuta,2006[64] Sabah al-Ahmad al-Jabir al-Sabah[64]
Jigme Singye Wangchuck[65] Bhutanin kuningas[65] 15. joulukuuta, 2006[65] Jigme Khesar Namgyal Wangchuck [65]
Benedictus XVI[66] paavi[66] 28. helmikuuta,2013[66] Franciscus [66]
Beatrix[67] Alankomaiden kuningatar[67] 30. huhtikuuta, 2013 [67] Willem-Alexander[67]
Hamad ibn Khalifa Al Thani[68] Qatarin emiiri[68] 25. kesäkuuta, 2013[68] Tamim bin Hamad Al Thani[68]
Albert II [69] Belgialaisten kuningas[69] 21. heinäkuuta, 2013[69] Philippe [69]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d From Pontian to Benedict XVI: Popes who left office The Tidings World News. The Tidings. Viitattu 13.04.2013.
  2. a b c d e Diocletian Catholic Encyclopedia. New Advent. Viitattu 13.04.2013.
  3. a b c d Romulus Augustus Illustrated History of the Roman Empire. Viitattu 13.04.2013.
  4. a b c d Benedict's unprecedented abdication ucanews.com. Viitattu 13.04.2013.
  5. a b c d Benedictus IX myi paavinviran päästäkseen naimisiin Kansan Uutiser Ulkomaat. Kansan Uutiset. Viitattu 13.04.2013.
  6. a b c d Isaac I Komnenos Absolute Astronomy. Viitattu 13.04.2013.
  7. a b c d Henry V, Holy Roman Emperor Princeton Universty. Viitattu 13.04.2013.
  8. a b c d Pope St. Celestine V Catholic Encyclopedia. New Advent. Viitattu 13.04.2013.
  9. a b c d The deposition and abdication of Edward II. The English Historical Review. Access my Library. Viitattu 13.04.2013.
  10. a b c d John VI Cantacuzenus The Free Dictionary. Viitattu 13.04.2013.
  11. a b c d Richard II Facts Your Dictionary.. Viitattu 13.04.2013.
  12. a b c d Pope Gregory XII New Advent. Catholic Encyclopedia. Viitattu 13.04.2013.
  13. a b c d Päiviö Tommila (toimittaja): ”Keskiaika”, Suomen hallitsijat, s. 74-79. Eerik XIII Pommerilainen Kuninkaasta kaappariksi. Porvoo: Weilin+Göös, 2000. 951-35-64894. suomi
  14. a b c d Murad II Encyclopedia Britannica. Viitattu 13.04.2013.
  15. a b c d Bayezid II Princeton University. Viitattu 13.04.2013.
  16. a b c d HARLES V, Roman Emperor Luminarium. Anthology of English Literature. Viitattu 13.04.2013.
  17. a b c d Päiviö Tommila (toimittaja): ”Kustaa Vaasasta Ruotsin ajan loppuun (1523-1809)”, Suomen hallitsijat, s. 160. Kristiina kruunusta luopunut kuningatar. Porvoo: Weilin+Göös, 2000. 951-35-64894. suomi
  18. a b c d Mary, Queen of Scots (r.1542-1567) The Stewarts. The Official Website of the British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  19. a b c d Augustus II the Strong (1670–1733) Polska Korona. Viitattu 13.04.2013.
  20. a b c d Philip V of Spain Princeton University. Viitattu 13.04.2013.
  21. a b c d Ahmet III The Ottomans.org. Viitattu 13.04.2013.
  22. a b c d Charles III of Spain Princeton University. Viitattu 13.04.2013.
  23. a b c d Stanisław August Poniatowski (1732-1798) Official Promotional Website of the Republic of Poland. Viitattu 13.04.2013.
  24. a b c d Qianlong Encyclopedia Britannica. Viitattu 13.04.2013.
  25. a b c d Francis II, Holy Roman Emperor Princeton University. Viitattu 13.04.2013.
  26. a b c d Charles IV Facts Your Dictionary. Viitattu 13.04.2013.
  27. a b c d Ferdinand VII of Spain Princeton University. Viitattu 13.04.2013.
  28. a b c d Hovimäki:Ajan kuvia Kustaa IV Aadolf. Yle Ohjelmat. Viitattu 13.04.2013.
  29. a b c d Louis Bonaparte encyclopedia britannica. Viitattu 13.04.2013.
  30. a b c d Abdication de Napoléon 1er Toute l'Histoire en un clic. Herodote.net. Viitattu 13.04.2013.
  31. a b c d Charles X Encyclopedia Britannica. Viitattu 13.04.2013.
  32. a b c d e f g h Pedro I Encyclopedia Britannica. Viitattu 13.04.2013.
  33. a b c d Miguel I Of Portugal Find a grave. Viitattu 13.04.2013.
  34. a b c d William I (Netherlands) Citizendium. Viitattu 13.04.2013.
  35. a b c d Louis-Philippe, "King of the French" Coin & Conscience. Harvard Business School Libary. Viitattu 13.04.2013.
  36. a b c d King Ludwig I of Bavaria House of Wittelsbach. Nymphenburg. Viitattu 13.04.2013.
  37. a b c d Ferdinand (I) Encyclopedia Britannica. Viitattu 13.04.2013.
  38. a b c d Charles Albert, King of Sardinia Facts Your Dicionary. Your Dicionary Biography. Viitattu 13.04.2013.
  39. a b c d Death of ex-Queen Isabella II of Spain After spending almost half her life in exile, the former Queen of Spain died on 9th April, 1904.. HistoryToday. Viitattu 13.04.2013.
  40. a b c d Is it time for the King of Spain to abdicate? ~ Exploring the History of European Royalty. European Royal History. Viitattu 13.04.2013.
  41. a b c d Knyaz Alexander Battenberg’s Birthday Business Industry Capital. Daily.BIA.BG Discover. Viitattu 13.04.2013.
  42. a b c d The first and last Queen of Hawaii: Tragic life of Liliuokalani, whose reign over paradise island lasted just two years Daily Mail News. Daily Mail. Viitattu 13.04.2013.
  43. a b c d Portugal profile BBC News Europe. Country profile Europe. Viitattu 13.04.2013.
  44. a b c d Last emperor of China abdicates This day in History. History.com. Viitattu 13.04.2013.
  45. a b c d Nicholas II (1868-1918) BBC History. BBC. Viitattu 13.04.2013.
  46. a b c d Who's Who - Tsar Ferdinand I Firstworldwar.com. Viitattu 13.04.2013.
  47. a b c d Wilhelm II (1859 - 1941) BBC History. BBC. Viitattu 13.04.2013.
  48. a b c d King Constantine I Coins world. Viitattu 13.04.2013.
  49. a b c d His Majesty King Prajadhipok Rama VII of the Chakri Dynasty The Siamese Collection. Viitattu 13.04.2013.
  50. a b c d Edward VIII (Jan-Dec 1936) The British Monarchy. History of the Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  51. a b c Death of Carol II of Romania The Romanian king died of a heart attack on April 4th, 1953.. HistoryToday. Viitattu 13.04.2013.
  52. a b c d The Iranian Napoleon The Iranian. The Iranian. Viitattu 13.04.2013.
  53. a b c d Bao Dai, 83, of Vietnam; Emperor and Bon Vivant The New York Times Europe. New York Times. Viitattu 13.04.2013.
  54. a b c d Victor Emmanuel III Encyclopedia Britannica. Viitattu 13.04.2013.
  55. a b c d Michael II of Romania michaelofromania.com. Michaelofromania.com. Viitattu 13.04.2013.
  56. a b c Queen Beatrix of the Netherlands abdicates in favour of son Guardian Europe. Guardian. Viitattu 13.04.2013.
  57. a b c d e King of the Belgians, Albert II, announces abdication to nation Financial Times Europe. Financial Times. Viitattu 13.04.2013.
  58. a b c d e f g h The Lonely King Without a Throne The Wall Street Journal Life and Culture. The Wall Street Journal. Viitattu 13.04.2013.
  59. a b c d Glasgow Herald Glasgow Herald Journal. Viitattu 13.04.2013.
  60. a b c d House of Saud:The Holy Alliance Frontline. Viitattu 13.04.2013.
  61. a b c Queen Beatrix of the Netherlands abdicates in favour of son Guardian Europe. The Guardian. Viitattu 13.04.2013.
  62. a b c d Luxembourg's new Grand Duke BBC News Europe. BBC World News. Viitattu 13.04.2013.
  63. a b c d Cambodia former king Norodom Sihanouk dies aged 89 BBC News Europe. BBC World News. Viitattu 13.04.2013.
  64. a b c d Kuwait emir ’agrees to abdicate’ Turkish Weekly. The Journal of Turkish Weekly. Viitattu 13.04.2013.
  65. a b c d Bhutan king announces abdication BBC News South Asia. BBC World News. Viitattu 13.04.2013.
  66. a b c d Paavi Benedictus XVI:n ero astui voimaan Yle Uutiset Ulkomaat. Yleisradio. Viitattu 13.04.2013.
  67. a b c d Kuningatar Beatrix luopui kruunusta Turun Sanomat Ulkomaat. Turun Sanomat. Viitattu 13.04.2013.
  68. a b c d Qatari emir Sheikh Hamad hands power to son Tamim BBC Middle East. BBC World News. Viitattu 13.04.2013.
  69. a b c d Belgium's King Albert II announces abdication BBC News Europe.. BBC World News. Viitattu 13.04.2013.
Wikisanakirja
Wikisanakirjassa on tähän liittyvä sananselitys: abdikaatio.