Hassanal Bolkiah

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hassanal Bolkiah
Hassanal Bolkiah 2002.jpg
Brunein sulttaani
1. elokuuta,1968
Edeltäjä Omar Ali Saifuddien III
Tiedot
Syntynyt 15. heinäkuuta 1946 (ikä 68)
Bandar Seri Begawan, Brunei
Uskonto sunni islam
Allekirjoitus Signature of Hassanal Bolkiah.svg

Hänen majesteettinsa Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah (s. 15. heinäkuuta 1946) on Brunein 29. sulttaani. Hän on ollut maan johdossa vuodesta 1967. Hän on edellisen sulttaanin Sir Omar Ali Saifuddin Sa'adul Khairi Waddienin vanhin poika.

Hassanal Bolkiah on syntynyt Brunei Townissa (nykyinen nimi Bandar Seri Begawan).

Kruununprinssi Al-Muhtadee Billah Bolkiah on sulttaanin vallanperijä. Vuonna 2005 hänellä oli neljä poikaa ja kuusi tytärtä kuningatar Salehan ja hänen aikaisemman vaimonsa kuningatar Mariamin kanssa.

Henkilökohtainen omaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sulttaanilla on huomattava henkilökohtainen omaisuus ja hän onkin yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.

Autot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sulttaani on kuuluisa suunnattomasta autokokoelmastaan. Vuonna 1998 brittiläinen autolehti Autocar julkaisi kuvia sulttaanin autokokoelmasta joka sisältää uniikkeja versioita Ferrareista ja Bentleyeistä farmareihin.

Hän on usein maininnut omistaneensa 1 000–5 000 autoa. Kuitenkin määrä, joita hän on käyttänyt työssään sekä määrä, joita hän tai hänen perheensä on oikeasti käyttänyt vaihtelee suuresti. Guinnessin ennätysten kirjan mukaan sulttaanin henkilökohtaisessa kokoelmassa on 200 Rolls-Royceä - suurin kokoelma maailmassa. Vuonna 1990 hänen perheensä teki lähes puolet kaikista Rolls-Roycen tilauksista ostaen muokattuja autoja diplomaateille ja yksilöllisiä autoja omaan kokoelmaansa [1]. Hän omistaa myös viimeisen valmistetun Rolls-Royce Phantom VI:n.

Hänen kokoelmistaan löytyy Lamborghini Diablo Jota, Porsche 959, Jaguar XJR-15 ja kuusi Dauer 962:ta. Hän on lisäksi ainoa joka omistaa jokaisen myydyn mallin Ferrari FXX:stä, alkuperäisen "red show" -mallin Bentley Continental R:stä, kaksi täysin toimivaa versiota Ferrari Mythosta, molemmat Ferrari 456 GT Sedanit, maailman ainoan Mercedes-Benz CLK-GTR jossa ratti on oikealla puolella, seitsemän McLaren F1:stä mukaan lukien molemmat mustat LM -mallit ja kolme Cizetaa.

Hänellä on erityinen kiinnostus hankkia ainutlaatuisia konseptiautoja kuten Bentley Java ja Bentley Dominator 4x4. Autokokoelma on suurimmaksi osaksi varastoitu viiteen lentokonehalliin joissa asiantuntijat eri autonvalmistajilta huolehtivat kokoelmasta.

Muu omaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Henkilökohtaiseen käyttöön sulttaani omistaa kaksi Boeing 747-400 lentokonetta kullatuilla huonekaluilla, kuusi pienempää lentokonetta ja kaksi helikopteria. Tyttärelleen 18. syntymäpäiväksi hän osti Airbus-lentokoneen.

Huolimatta hänen valtavasta varallisuudestaan, hän on yrittänyt jakaa maan öljyvaroja. Maata onkin kutsuttu irvailevasti "Shellfare Stateksi" (vrt. engl. "wellfare state", hyvinvointivaltio) öljy-yhtiö Shellin suuren vaikutuksen vuoksi. Bruneilaisilla on ilmainen koulutus sekä terveydenhuolto. Bruneissa ei ole ansio-, pääoma- tai yritysverotusta.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.