Luettelo Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo Yhdistyneen kuningaskunnan hallitsijoista. Englannin, Skotlannin ja Walesin hallitsijoista on eri artikkelit.

Nykyinen monarkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Queen of the United Kingdom
Tunnus
Tunnus
Elizabeth-sm.jpg
Nykyinen
Virka-asunto Buckinghamin palatsi
Ensimmäinen Anna
Kotisivut www.royal.gov.uk

Stuart-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Stuart-suku

Englanti ja Skotlanti liittyivät 1. toukokuuta vuodelta 1707 olevan liittolain perusteella.

Monarkki[1] Vallassa[1] Syntynyt [1] Vanhemmat[1] Puoliso(t)[1] Kuollut[1] Kruunun perimysoikeus[1]
Anne, Queen of Great Britain.jpg Anna Englannin ja Skotlannin kuningatar 1. toukokuuta 17071. elokuuta 1714
6. helmikuuta, 1665
Lontoossa
James II (Englannin numerointi) ja James VII (Skotlannin numerointi) ja Lady Anne Hyde Tanskan prinssi George
28. heinäkuuta, 1683
1. elokuuta 1714 (49 vuotta)
Lontoossa
vuoden 1689 lakiesitys

Hannover-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Hannover-suku

Hannoverit nousivat valtaan vuoden 1701 vallanperimyslain nojalla, joka säädettiin Englannin parlamentissa. Laki koski myös englantilaisia siirtokuntalaisia Pohjois-Amerikassa. Hannoverien perimysoikeus vahvistettiin Skotlannin parlamentissa vuonna 1707.

Monarkki [2] Vallassa[2] Syntynyt [2] Vanhemmat[2] Puoliso(t)[2] Kuollut[2] Kruunun perimysoikeus[2]
King George I by Sir Godfrey Kneller, Bt.jpg Yrjö I 1. elokuuta
17141727
28. toukokuuta, 1660
Hannoverissa
Saksassa
Hannoverin vaaliruhtinas Ernest Augustus ja Sophia von der Pfalz prinsessa Sophie Dorothea
21. marraskuuta, 1682
11. kesäkuuta 1727 (67 vuotta)
Osnabrückissa
Saksassa
Act of Settlement 1701; Sophia von der Pfalzinin poika ja Jaakko I:n tyttärentyttärenpoika
George II by Thomas Hudson.jpg Yrjö II 11. kesäkuuta
17271760
30. elokuuta, 1683
Hannoverissa
Saksassa
Yrjö I ja prinsessa Sophia Dorothea prinsessa Caroline Brandenburg-Ansbach
22. elokuuta, 1705
25. lokakuuta 1760 (76 vuotta)
Lontoossa
edellisen mainitun poika
George III in Coronation edit.jpg Yrjö III 25. elokuuta
17601820
4. kesäkuuta, 1738
Lontoossa
Fredrik, Walesin prinssi ja Augusta Saksi-Gotha Charlotte Mecklenburg-Strelitz
8. syyskuuta, 1761
29. tammikuuta 1820 (81 vuotta)
Windsorissa
edellisen pojanpoika
George IV van het Verenigd Koninkrijk.jpg Yrjö IV 29. tammikuuta
18201830
(prinssihallitsija vuodesta 1811)
12. elokuuta, 1762
Lontoossa
Yrjö III ja Charlotte Mecklenburg-Strelitz (1) Maria Anne Fitzherbert
15. syyskuuta, 1785
(2) Caroline Brunswick-Wolfenbüttel
8. huhtikuuta, 1795
26. kesäkuuta 1830 (67 vuotta)
Windsorissa
edellisen poika
William IV by Sir Martin Archer Shee.jpg Vilhelm IV 26. kesäkuuta
18301837
21. elokuuta 1765
Lontoossa
Yrjö III ja Charlotte Mecklenburg-Strelitz Adelaide Saxe-Meiningen
13. heinäkuuta, 1818
20. kesäkuuta 1837 (71 vuotta)
Windsorissa
edellisen veli
Melville - Queen Victoria.jpg Viktoria 20. kesäkuuta
18371901
24. toukokuuta, 1819 Lontoossa Prinssi Edward Augustus, Kentin ja Strathearnin herttua ja Victoria von Sachsen-Coburg-Saalfeld Albert von Sachsen-Coburg und Gotha
10. helmikuuta, 1840
22. tammikuuta 1901 (81 vuotta)
Whigthsaarella
edellisen veljentytär

Saksi-Coburg-Gotha-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Saksi-Coburg-Gotha-suku

Vaikka Edvard VII oli Viktorian poika, peri hän isänsä sukunimen ja oli uuden dynastian perustaja.

Monarkki [3] Vallassa [3] Syntynyt [3] Vanhemmat[3] Puoliso(t)[3] Kuollut[3] Kruunun perimysoikeus[3]
Edward VII in coronation robes.jpg Edvard VII 22. tammikuuta, 19016. toukokuuta, 1910 9. marraskuuta, 1841
Lontoossa
Viktoria ja Albert von Sachsen-Coburg und Gotha Tanskan prinsessa Alexandra
10. maaliskuuta, 1863
6. toukokuuta 1910 (68 vuotta)
Lontoossa
edellisen poika

Windsor-suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Windsor-suku

Kuningashuoneen nykyinen nimi Windsor otettiin käyttöön vuonna 1917 ensimmäisen maailmansodan aikana. Saksi-Coburg-Gotha nimi vaihdettiin sodan aikaisten saksalaisvastaisten tunteiden takia.

Monarkki [3] Vallassa[3] Syntynyt [3] Vanhemmat[3] Puoliso(t)[3] Kuollut[3] Kruunun perimysoikeus[3]
George V of the united Kingdom.jpg Yrjö V 6. toukokuuta 191020. tammikuuta,1936 3. kesäkuuta, 1865
Lontoossa
Edvard VII ja Alexandra Mary Teck, 6. heinäkuuta 1893 20. tammikuuta 1936 (70 vuotta)
Sandringhamissa
Norfolkissa
edellisen poika
The Duke of Windsor (1945).jpg Edvard VIII 20. tammikuuta11. joulukuuta, 1936 (luopui kruunusta) 23. kesäkuuta, 1894
Sandringhamssa
Norfolkissa
Yrjö V ja Mary Teck Wallis Simpson, 3. kesäkuuta 1937 28. toukokuuta 1972 (77 vuotta)
Neuilly-sur-Seinessä
Pariisiissa,
Ranskassa
edellisen poika
King George VI of England, formal photo portrait, circa 1940-1946.jpg Yrjö VI 11. joulukuuta, 19366. helmikuuta 1952 14. joulukuuta, 1895
Sandringhamissa
Norfolkissa
Yrjö V ja Mary Teck Elizabeth Bowes-Lyon, 26. huhtikuuta, 1923 6. helmikuuta 1952 (56 vuotta)
Sandringhamissa, Norfolkissa
edellisen veli
Elizabeth-sm.jpg Elisabet II [4] 6. helmikuuta,1952 21. huhtikuuta 1926 (ikä 88)
Lontoossa
Yrjö VI ja Elizabeth Bowes-Lyon Prinssi Philip, 20. marraskuuta, 1947 edellisen tytär

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Stewarts Scottish Monarchs (400 AD - 1603). The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  2. a b c d e f g The Hanoverians Scottish Monarchs (400 AD - 1603). The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  3. a b c d e f g h i j k l m n Saxe-Coburg-Gotha United Kingdom Monarchs (1603 - present). The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.
  4. Her Majesty The Queen The House of Windsor from 1952. The British Monarchy. Viitattu 13.04.2013.