Luettelo Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijoista. Vuotta 911 edeltävät hallitsijat löytyvät sivulta luettelo frankkien kuninkaista.

Keskiajalla Saksan kuningas sai keisarin tittelin vasta paavin kruunauksella Roomassa. Matkan raskauden ja jopa vaarallisuuden vuoksi läheskään kaikki hallitsijat eivät hakeneet kruunausta, vaan jäivät Saksan kuninkaiksi. Vuonna 1508 Maksimilian I ilmoitti ottavansa "valitun keisarin" tittelin sen jälkeen kun yritys matkustaa kruunattavaksi Roomaan oli epäonnistunut. Hänen seuraajansa Kaarle V oli viimeinen Roomassa kruunattu keisari. Tämän jälkeen valtakunnan hallitsijat käyttivät vaaliruhtinaiden myöntämää "valitun keisarin" titteliä ilman Rooman kruunausta.

Luettelo keisareista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisarit ennen Otto Suurta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karolingien dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisari Syntynyt-Kuollut Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Kolikko
Charlemagne-by-Durer.jpg
Kaarle I Suuri
2.huhtikuuta 742
-
28. tammikuuta 814
25. joulukuuta 800 28. tammikuuta 814 Keisarikunnan perustaja
Charlemagne denier Mayence 812 814.jpg
Ludwik I Pobożny.jpg
Ludvig I 778
-
20. kesäkuuta 840
1. kerta
11 .syyskuuta 813

2. kerta
5 .lokakuuta 816
20. kesäkuuta 840 Kaarle I:n poika
Louis le Pieu denier Sens 818 823.jpg
Lothar I.jpg
Lothar I 795
-
29. syyskuuta 855
5. huhtikuuta 823 29. syyskuuta 855 Ludvig I:n poika
Lothaire 1er denier 840 855.jpg
Louis 2.png
Ludvig II 825
-
12. elokuuta 875
1. kerta
pääsiäinen 850
2. kerta
18 .toukokuuta 872
12. elokuuta 875 Lothar I:n poika
Jean Dassier - Louis II. roy de France.jpg
Charles2lechauve.jpg
Kaarle II Kaljupää 13. kesäkuuta 823
-
6. lokakuuta 877
29. joulukuuta 875 6. lokakuuta 877 Ludvig I:n poika
Charles le Chauve denier Bourges after 848.jpg
Charles the Fat.jpg
Kaarle III Paksu 13. kesäkuuta 839
-
13. tammikuuta 888
12. helmikuuta 881 13. tammikuuta 888 Ludvig I:n pojanpoika
Sceau de Charles le gros.jpg

Guideschi-dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisari Syntynyt-Kuollut Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys
Guy III 855
-
12. joulukuuta 894
toukokuu 891 12. joulukuuta 894 Kaarle Suuren pojanpojanpoika
Lambert II 880
-
15. lokakuuta 898
30. huhtikuuta 892 15. lokakuuta 898 Guy III:n poika

Karolingien dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisari Syntynyt-Kuollut Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys
Die deutschen Kaiser Arnulph.jpg
Arnulf Kärnteniläinen 850
-
8. joulukuuta 899
22. helmikuuta 896 8. joulukuuta 899 Kaarle Paksun veljenpoika. Ludvig I:n pojanpojanpoika

Bosonidin dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisari Syntynyt-Kuollut Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys
Ludvig III 880
-
28. kesäkuuta 928
22. helmikuuta 901 21. heinäkuuta 905 Ludvig II:n pojanpoika

Unruochingin dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisari Syntynyt-Kuollut Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Sinetti
Berengar I of Italy.jpg Berengar I 845
-
7. huhtikuuta 924
joulukuu 915 7. huhtikuuta 924 Ludvig I:n pojanpoika Berengar I on a seal.jpg

There was no emperor in the west between 924 and 962.

Pyhän Saksalaisen-roomalaisen keisarikunnan keisarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksilainen dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Sinetti
1
Otto I, Holy Roman Emperor.jpg
Otto I Suuri 23. marraskuuta 912
-
7. toukokuuta 973
- 2. helmikuuta 962 7. toukokuuta 973 Ludvig I:n pojanpojanpojanpojanpoika
Siegel Otto I 968.jpg
2
Otto II, Holy Roman Emperor.jpg
Otto II 955
-
7. joulukuuta 983
961 25. joulukuuta 967 7. joulukuuta 983 Otto I:n poika
3
Ota3.jpg
Otto III 980
-
23. tammikuuta 1002
.kesäkuuta 983 21. toukokuuta 996 23. tammikuuta 1002 Otto II:n poika
Ota3 cisar.jpg
4
Jindra2 cisar.jpg
Henrik II Pyhä
Saksan kuningas
6. toukokuuta 973
-
13. heinäkuuta 1024
7. kesäkuuta 1002 14. helmikuuta 1014 13. heinäkuuta 1024 Otto III:n serkku. Ludvig I:n pojanpojanpojanpojanpojanpojan poika

Saalilainen dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Sinetti
5
Konrád2.jpg
Konrad II
Saksan kuningas
990
-
4. kesäkuuta 1039
1024 26. maaliskuuta 1027 4. kesäkuuta 1039 Otto I:n pojanpojanpojanpoika
6
Jindřich3Sálský.jpg
Henrik III 29. lokakuuta 1017
-
5. lokakuuta 1056
1028 25. joulukuuta 1046 5. lokakuuta 1056 Konrad II:n poika
Siegel kaiser heinrich iii.png
7
Jindra4Salsky.jpg
Henrik IV 11. marraskuuta 1050
-
7. elokuuta 1106
1053 31. maaliskuuta 1084 .joulukuuta 1105 Henrik III:n poika
Heinrich IV. 1089.jpg
8
Jindra5Salsky.jpg
Henrik V 8. marraskuuta 1086
-
23. toukokuuta 1125
6. tammikuuta 1099 13. huhtikuuta 1111 23. toukokuuta 1125 Henrik IV:n poika
Siegel Heinrich V.jpg

Supplinburgin dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
9
Lothaire III crop.jpg
Lothar III
Saksan kuningas
9. kesäkuuta 1075
-
4. joulukuuta 1137
1125 4. kesäkuuta 1133 4. joulukuuta 1137 Otto I:n kaukainen sukulainen 9 polvessa. Kaarle II:n kaukainen sukulainen 11. sukupolvessa
Heinrich IV. 1089.jpg

Staufen (tai Hohenstaufen) dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
10
Barbarossa.jpg
Fredrik I Barbarossa 1122
-
10 .kesäkuuta 1190
4 .maaliskuuta 1152 18 .kesäkuuta 1155 10 .kesäkuuta 1190 Henrik IV:n lapsenlapsenlapsi
Armoiries empereurs Hohenstaufen.svg
11
JindrichVIStauf trun.jpg
Henrik VI .marraskuuta 1165
-
28 .syyskuuta 1197
 ? .huhtikuuta 1169 14 .huhtikuuta 1191 28 .syyskuuta 1197 Fredrik I Barbarossan poika
Armoiries empereurs Hohenstaufen.svg

Welf dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
12
Ota4Brunsvik.jpg
Otto IV 1175 or 1176
-
19 .toukokuuta 1218
9 .kesäkuuta 1198 4 .lokakuuta 1209 1215 Lothar III:n pojanpojanpoika
Emporer Otto IV Arms.svg

Staufen (tai Hohenstaufen) dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
13
Frederick II and eagle.jpg
Fredrik II 26 .joulukuuta 1194
-
13 .joulukuuta 1250
1196
1215 re-election
22 .marraskuuta 1220 13 .joulukuuta 1250 Henrik VI:n n poika
Emporer Otto IV Arms.svg

Luxemburgien dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
14
Henry7Luc.jpg
Henrik VII Luxemburgilainen 1275/1279
-
24. elokuuta 1313
1308 29. kesäkuuta 1312 24. elokuuta 1313 Ludvig III:n jälkeläinen 13 sukupolvessa
Armoiries Henri VII de Luxembourg.svg

Wittelsbachin dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
15
Ludwig der Bayer.jpg
Ludvig IV Baijerilainen 1. huhtikuuta 1282
-
11. lokakuuta 1347
.lokakuuta 1314 17. tammikuuta 1328 11. lokakuuta 1347 Lothar III:n jälkeläinen 6 sukupolvessa. Henrik IV:n jälkeläinen 7 sukupolvessa
Emperor Louis IV Arms.svg

Luxembourgien dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
16
Charles IV-John Ocko votive picture-fragment.jpg
Kaarle IV 14. toukokuuta 1316
-
29. marraskuuta 1378
11. heinäkuuta 1346/
17. kesäkuuta 1349 uudelleenvalinta
5. huhtikuuta 1355 29. marraskuuta 1378 Henrik VII:n pojanpoika
Armoiries empereur Charles IV.png
17
Pisanello 024b.jpg

Sigismund Luxemburgilainen

14 .helmikuuta 1368
-
9 .joulukuuta 1437
10. syyskuuta 1410/
21. heinäkuuta 1411 uudelleenvalinta
31. toukokuuta 1433 9. joulukuuta 1437 Kaarle IV:n poika
Armoiries empereur Sigismond Ier.png

Habsburgien dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
18
Hans Burgkmair d. Ä. 005.jpg
Fredrik III 21 .syyskuuta 1415
-
19 .elokuuta 1493
1440 19 .maaliskuuta 1452 19 .elokuuta 1493 Lothair III:n jälkeläinen 10 sukupolvessa
Emperor Frederick III Arms.svg
19
Ambrogio de Predis 001.jpg
Maximilian I 22 .maaliskuuta 1459
-
12 .tammikuuta 1519
16 .helmikuuta 1486 valittu vaaleilla 12 .tammikuuta 1519 Fredrik III:n poika
Maximilian I Arms.svg
20
Carlos V pintado por Arias Fernández.jpg
Kaarle V 24 .helmikuuta 1500
-
21 .syyskuuta 1558
28 .kesäkuuta 1519 .helmikuuta 1530 16 .tammikuuta 1556 Maximilian I:n pojanpoika
Charles V Arms-imperial.svg
21
Hans Bocksberger (I) - Emperor Ferdinand I - WGA02326.jpg
Ferdinand I Habsburg 10 .maaliskuuta 1503
-
25 .heinäkuuta 1564
1531 valittu vaaleilla 25 .heinäkuuta 1564 Maximilian I:n pojanpoika
Armoiries empereur Ferdinand Ier.png
22
Nicolas Neufchâtel 002.jpg
Maximilian II 31 .heinäkuuta 1527
-
12 .lokakuuta 1576
.marraskuuta 1562 valittu vaaleilla 12 .lokakuuta 1576 Ferdinand I:n poika
Armoiries empereur Ferdinand Ier.png
23
Archdukerudolf.jpg
Rudolf II
Saksan kuningas
18 .heinäkuuta 1552
-
20 .tammikuuta 1612
1575 30 .kesäkuuta 1575 20 .tammikuuta 1612 Maximilian II:n poika
Charles V Arms-imperial.svg
24
Lucas van Valckenborch 003.jpg
Matias 24 .helmikuuta 1557
-
20 .maaliskuuta 1619
1612 23 .tammikuuta 1612 20 .maaliskuuta 1619 Maximilian II:n poika
Charles V Arms-imperial.svg
25
Kaiser Ferdinand II. 1614.jpg
Ferdinand II 9 .heinäkuuta 1578
-
15 .helmikuuta 1637
1618 10 .maaliskuuta 1619 15 .helmikuuta 1637 Ferdinand I:n pojanpoika
Charles V Arms-imperial.svg
26
Frans Luycx 002.jpg
Ferdinand III 13. heinäkuuta 1608
-
2. huhtikuuta 1657
1636 18. marraskuuta 1637 2. huhtikuuta 1657 Ferdinand II:n poika
Charles V Arms-imperial.svg
27
Jan Thomas 001.jpg
Leopold I 9. kesäkuuta 1640
-
5. toukokuuta 1705
18. heinäkuuta 1658 6. maaliskuuta 1657 5. toukokuuta 1705 Ferdinand III:n poika
Charles V Arms-imperial.svg
28
Joseph I, Holy Roman Emperor.jpg
Joosef I 26. heinäkuuta 1678
-
17. huhtikuuta 1711
6. tammikuuta 1690 1. toukokuuta 1705 17. huhtikuuta 1711 Leopold I:n poika
Charles V Arms-imperial.svg
29
Emperor Charles VI.jpg
Kaarle VI 1. lokakuuta 1685
-
20. lokakuuta 1740
12. lokakuuta 1711 22. joulukuuta 1711 20. lokakuuta 1740 Leopold I:n poika
Charles V Arms-imperial.svg

Wittelsbachin dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
30
George Desmarées 002.jpg
Kaarle VII 6.elokuuta 1697
-
20. tammikuuta 1745
24. tammikuuta 1742 12. helmikuuta 1742 20. tammikuuta 1745 Ferdinand II:n pojanpojanpojanpoika
Charles VII Arms-imperial.svg

Habsburg-Lorrainen dynastia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Keisari Syntynyt-Kuollut Valtakausi alkoi Kruunattu Valtakausi loppui Kruununperimys Vaakuna
31
Frans I von Habsburg.jpg
Frans I 8. joulukuuta 1708
-
18. elokuuta 1765
13. syyskuuta 1745 valittu vaaleilla 18. elokuuta 1765 Ferdinand III:n pojanpojanpoika
Francis I Arms-imperial.svg
32
Kaiser Joseph II in Uniform mit Ordensschmuck c1780 2.jpg
Joosef II 13. maaliskuuta 1741
-
20. helmikuuta 1790
18. elokuuta 1765 jälkeen 19 .elokuuta 1765 20. helmikuuta 1790 Frans I:n poika. Kaarle VI:n tyttärenpoika
Leopold II Arms-imperial.svg
33
Kaiser Leopold II in Feldmarschallsuniform c1790.jpg
Leopold II 5. toukokuuta 1747
-
1. maaliskuuta 1792
20. helmikuuta 1790 jälkeen valittu vaaleilla 1. maaliskuuta 1792 Frans I:n poika ja Kaarle VI:n tyttärenpoika
Leopold II Arms-imperial.svg
34
Francis II, Holy Roman Emperor at age 25, 1792.png
Frans II 12. helmikuuta 1768
-
2. maaliskuuta 1835
1. maaliskuuta 1792 jälkeen 4. maaliskuuta 1792 6. elokuuta 1806 Leopold II:n poika
Leopold II Arms-imperial.svg

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. List of Rulers of Europe Heilbrunn Timeline of Art History. The Metropolitan Museum of Art. Viitattu 26.6.2014.
  2. The Holy Roman Empire and the Habsburgs, 1400–1600 Heilbrunn Timeline of Art History. The Metropolitan Museum of Art. Viitattu 26.6.2014.
  3. List of kings and emperors of the Holy Roman Empire HRE Emperor List. Union Country Collage Faculty Web Site. Viitattu 26.6.2014.