Luettelo Tanskan hallitsijoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tanskan kuningatar
(Danmarks Dronning)
Tunnus
Tunnus
HM Margrethe II 2010 (cropped).jpg
Nykyinen
Virka-asunto Amalienborgin linna
Ensimmäinen Gorm Vanha
Kotisivut The Danish Monarchy

Tanska on kuningaskunta, jonka nykyinen hallitsija on Margareeta II. Tanskan hallitsijoilla ei juurikaan ole käytännössä poliittista valtaa.

Hardeknud on ensimmäinen historiallinen henkilö, jota voidaan pitää kuninkaana, mutta virallisesti ensimmäiseksi kuninkaaksi tanskalaiset katsovat Gorm Vanhan.


Luettelo Tanskan hallitsijoista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viikinki- ja keskiaikaiset kuninkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oldenburgin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki vallassa syntynyt puoliso(t) kuollut
Christian-I-DenmarkNorwaySweden.JPG Kristian I 28. syyskuuta 144821. toukokuuta 1481 helmikuu 1426 Oldenburgissa Dorothea Brandenburg 28. lokakuuta 1449 21. toukokuuta 1481 (55 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Interregnum (1481–1483)
Jon Svaleson Smør (valtionhoitajana)
1455 Johann.JPG Hannu 1. toukokuuta 148120. helmikuuta 1513 2. helmikuuta 1455 Aalborgissa Christina von Sachsen (1461–1521) 6. syyskuuta 1478 20. helmikuuta 1513 (58 vuotta) Aalborgissa
ChristianIIb.jpg Kristian II 22. heinäkuuta 151320. tammikuuta 1523 1. heinäkuuta 1481 Nyborgissa Isabella Itävaltalainen 12. elokuuta 1515 25. tammikuuta 1559 (77 vuotta) Kalundborgissa
Frederik1dk.jpg Fredrik I 152310. huhtikuuta 1533 7. lokakuuta 1471 Haderslev Tanskassa 1. puoliso Anna Brandenburgilainen 10. huhtikuuta 1502
2. puoliso Sofia Pommerilainen 9. lokakuuta 1518
10. huhtikuuta 1533 (61 vuotta) Schleswigissa, Schleswig-Holsteinissa
Interregnum (1533–1537)
Olav Engelbrektsson (valtionhoitajana)
Christian III of Denmark.jpg Kristian III 15341559 12. elokuuta 1503 Schleswigissa Schleswig-Holsteinissa Dorothea von Sachsen-Lauenburg (1511–1571) 29. lokakuuta 1525 1. tammikuuta 1559 (55 vuotta) Koldingissa, Tanskassa
1581 Lorck Frederik 2.(crop).jpg Fredrik II 15591588 1. heinäkuuta 1534 Haderslevissa, Tanskassa Sopfia Mecklenburg-Güstrow 20. heinäkuuta 1572 4. huhtikuuta 1588 (53 vuotta) Slagelsessä, Tanskassa
Kristian IV av Danmark, malning av Pieter Isaacsz 1611-1616.jpg Kristian IV 4. huhtikuuta 158828. helmikuuta 1648 12. huhtikuuta 1577 Hillerødissa, Tanskassa 1. puoliso Anne Brandenburg 27. marraskuuta1597
2. puoliso Kirsten Munk 31. joulukuuta 1615
28. helmikuuta 1648 (70 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Frederik 3 by window.jpg Fredrik III 1. toukokuuta 16489. helmikuuta 1670 18. maaliskuuta 1609 Haderslevissa, Tanskassa Sophie Amalie Braunschweig-Lüneburg 1. lokakuuta 1643 9. helmikuuta 1670 (60 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Christian V of Denmark.jpg Kristian V 16701699 15. huhtikuuta 1646 Flensburgissa Charlotte Amalie Hesse-Kassel 25. kesäkuuta 1667 25. elokuuta 1699 (53 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
1671 Frederik.jpg Fredrik IV 25. elokuuta 169912. lokakuuta 1730 11. lokakuuta 1671 Kööpenhaminassa, Tanskassa 1. puoliso Louise Mecklenburg-Güstrow 5. joulukuuta 1695
2. puoliso Elisabeth Helene von Vieregg 6. syyskuuta 1703
3. puoliso Anne Sophie Reventlow 4. huhtikuuta 1721
12. lokakuuta 1730 (59 vuotta) Odensessa, Tanskassa
Christian 6.jpg Kristian VI 12. lokakuuta 17306. elokuuta 1746 30. marraskuuta 1699 Kööpenhaminassa, Tanska]ssa Sophia Magdalene Brandenburg-Kulmbach 7. elokuuta 1721 6. elokuuta 1746 (46 vuotta) Hørsholmissa, Tanakasa
Pilo - Frederik V of Denmark.jpg Fredrik V 6. elokuuta 174614. tammikuuta 1766 31. maaliskuuta 1723 Kööpenhaminassa 1. puoliso Louise Hanover 11. joulukuuta 1743
2. puoliso Juliana Maria Braunschweig-Wolfenbüttel 8. heinäkuuta 1752
14. tammikuuta 1766 (42 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Christian 7 of Denmark.jpg Kristian VII 14. tammikuuta 176613. maaliskuuta 1808 29. tammikuuta 1749 Kööpenhaminassa, Tanskassa Caroline Matilda Hannover 8. marraskuuta 1766 8. maaliskuuta 1808 (59 vuotta) Rendsburgissa, Tanskassa
Fiedrichvidenmark.jpg Fredrik VI 13. maaliskuuta 18083. joulukuuta 1839 28. tammikuuta 1768 Kööpenhaminassa, Tanskassa Marie Sophie Hesse-Kassel 31. heinäkuuta 1790 3. joulukuuta 1839 (71 vuotta) Kööpenhaminassa, Tanskassa
Christian VIII af Wilhelm Marstrand.jpg Kristian VIII 3. joulukuuta 183920. tammikuuta 1848 18. syyskuuta 1786 Kööpenhaminassa, Tanskassa 1. puoliso Charlotte Frederica Mecklenburg-Schwerin 21. kesäkuuta 1806
2. puoliso Caroline Amalie Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg 22. toukokuuta 1815
20. tammikuuta 1848 (61 vuotta) Kööpenhaminassa ,Tanskassa
Frederik VII af August Schiøtt.jpg Fredrik VII 20. tammikuuta 184815. marraskuuta 1863 6. lokakuuta 1808 Kööpenhaminassa 1. puoliso Vilhelmine Marie 1. marraskuuta 1828
2. puoliso Caroline Mecklenburg 10. kesäkuuta 1841
3. puoliso Louise Rasmussen 7. elokuuta 1850
15. marraskuuta 1863 (55 vuotta) Glücksburgissa ,Tanskassa

Glücksburgin suku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

monarkki vallassa syntynyt puoliso(t) kuollut
Christian IX of Denmark.jpg Kristian IX 15. marraskuuta ,1863 - 29. tammikuuta 1906 8. huhtikuuta 1818
Schleswigssa
Louise Hesse-Kassel 29. tammikuuta 1906 (87 vuotta)
Kööpenhaminassa
Frederik VIII.jpg Fredrik VIII 29. tammikuuta 190614. toukokuuta 1912 3. kesäkuuta 1843
Kööpenhaminassa
Louise Bernadotte 14. toukokuuta 1912 (68 vuotta)
Hampurissa
Saksassa
Christian X of Denmark.jpg Kristian X 14. toukokuuta 191220. huhtikuuta 1947 26. syyskuuta 1870
Kööpenhaminassa
Alexandrine Mecklenburg-Schwerin 20. huhtikuuta 1947 (76 vuotta)
Kööpenhaminassa
Frederick IX of Denmark.jpg Fredrik IX 20. huhtikuuta 1947- 14. tammikuuta 1972 11. maaliskuuta 1899
Lyngby-Taarbækissa
prinsessa Ingrid 14. tammikuuta 1972 (72 vuotta)
Kööpenhaminassa
Queen Magrethe sep 7 2005.png Margareeta II 14. tammikuuta 1972- 16. huhtikuuta 1940 (ikä 74)
Kööpenhaminassa
Henri de Laborde de Monpezat