Luettelo ISO 3166 -standardin koodeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo ISO 3166 -standardin koodeista, joita voidaan käyttää viitattaessa valtioihin ja eräisiin muihin alueellisiin yksiköihin.

Lyhyt nimi suomeksi Lyhyt nimi englanniksi [1] 2-kirjaiminen koodi [1] 3-kirjaiminen koodi [2] Numeerinen koodi [2] Aluekoodi
Afganistan AFGHANISTAN AF AFG 004 ISO 3166-2:AF
Ahvenanmaa ÅLAND ISLANDS AX ALA 248 ISO 3166-2:AX
Alankomaat NETHERLANDS NL NLD 528 ISO 3166-2:NL
Alankomaiden Antillit NETHERLANDS ANTILLES AN ANT 530 ISO 3166-2:AN
Albania ALBANIA AL ALB 008 ISO 3166-2:AL
Algeria ALGERIA DZ DZA 012 ISO 3166-2:DZ
Amerikan Samoa AMERICAN SAMOA AS ASM 016 ISO 3166-2:AS
Andorra ANDORRA AD AND 020 ISO 3166-2:AD
Angola ANGOLA AO AGO 024 ISO 3166-2:AO
Anguilla ANGUILLA AI AIA 660 ISO 3166-2:AI
Antarktis ANTARCTICA AQ ATA 010 ISO 3166-2:AQ
Antigua ja Barbuda ANTIGUA AND BARBUDA AG ATG 028 ISO 3166-2:AG
Arabiemiirikunnat UNITED ARAB EMIRATES AE ARE 784 ISO 3166-2:AE
Argentiina ARGENTINA AR ARG 032 ISO 3166-2:AR
Armenia ARMENIA AM ARM 051 ISO 3166-2:AM
Aruba ARUBA AW ABW 533 ISO 3166-2:AW
Ascension Island Ascencion Island AC
Australia AUSTRALIA AU AUS 036 ISO 3166-2:AU
Azerbaidžan AZERBAIJAN AZ AZE 031 ISO 3166-2:AZ
Bahama BAHAMAS BS BHS 044 ISO 3166-2:BS
Bahrain BAHRAIN BH BHR 048 ISO 3166-2:BH
Bangladesh BANGLADESH BD BGD 050 ISO 3166-2:BD
Barbados BARBADOS BB BRB 052 ISO 3166-2:BB
Belgia BELGIUM BE BEL 056 ISO 3166-2:BE
Belize BELIZE BZ BLZ 084 ISO 3166-2:BL
Benin BENIN BJ BEN 204 ISO 3166-2:BJ
Bermuda BERMUDA BM BMU 060 ISO 3166-2:BM
Bhutan BHUTAN BT BTN 064 ISO 3166-2:BT
Bolivia BOLIVIA BO BOL 068 ISO 3166-2:BO
Bosnia ja Hertsegovina BOSNIA AND HERZEGOVINA BA BIH 070 ISO 3166-2:BA
Botswana BOTSWANA BW BWA 072 ISO 3166-2:BW
Bouvet’nsaari BOUVET ISLAND BV BVT 074 ISO 3166-2:BV
Brasilia BRAZIL BR BRA 076 ISO 3166-2:BR
Brittiläinen Intian valtameren alue BRITISH INDIAN OCEAN TERRITORY IO IOT 086 ISO 3166-2:IO
Brittiläiset Neitsytsaaret VIRGIN ISLANDS, BRITISH VG VGB 092 ISO 3166-2:VG
Brunei BRUNEI DARUSSALAM BN BRN 096 ISO 3166-2:BN
Bulgaria BULGARIA BG BGR 100 ISO 3166-2:BG
Burkina Faso BURKINA FASO BF BFA 854 ISO 3166-2:BF
Burundi BURUNDI BI BDI 108 ISO 3166-2:BD
Caymansaaret CAYMAN ISLANDS KY CYM 136 ISO 3166-2:KY
Ceuta, Melilla Ceuta, Melilla EA
Chile CHILE CL CHL 152 ISO 3166-2:CL
Clippertoninsaari Clipperton Island CP
Cookinsaaret COOK ISLANDS CK COK 184 ISO 3166-2:CK
Costa Rica COSTA RICA CR CRI 188 ISO 3166-2:CR
Diego Garcia Diego Garcia DG
Djibouti DJIBOUTI DJ DJI 262 ISO 3166-2:DJ
Dominica DOMINICA DM DMA 212 ISO 3166-2:DM
Dominikaaninen tasavalta DOMINICAN REPUBLIC DO DOM 214 ISO 3166-2:DO
Ecuador ECUADOR EC ECU 218 ISO 3166-2:EC
Egypti EGYPT EG EGY 818 ISO 3166-2:EG
El Salvador EL SALVADOR SV SLV 222 ISO 3166-2:SV
Eritrea ERITREA ER ERI 232 ISO 3166-2:ER
Espanja SPAIN ES ESP 724 ISO 3166-2:ES
Etiopia ETHIOPIA ET ETH 231 ISO 3166-2:ET
Etelä-Afrikka SOUTH AFRICA ZA ZAF 710 ISO 3166-2:ZA
Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret SOUTH GEORGIA AND THE SOUTH SANDWICH ISLANDS GS SGS 239 ISO 3166-2:GS
Euroopan unioni European Union EU
Falklandinsaaret FALKLAND ISLANDS (MALVINAS) FK FLK 238 ISO 3166-2:FK
Färsaaret FAROE ISLANDS FO FRO 234 ISO 3166-2:FO
Fidži FIJI FJ FJI 242 ISO 3166-2:FJ
Filippiinit PHILIPPINES PH PHL 608 ISO 3166-2:PH
Gabon GABON GA GAB 266 ISO 3166-2:GA
Gambia GAMBIA GM GMB 270 ISO 3166-2:GM
Georgia GEORGIA GE GEO 268 ISO 3166-2:GE
Ghana GHANA GH GHA 288 ISO 3166-2:GH
Gibraltar GIBRALTAR GI GIB 292 ISO 3166-2:GI
Grenada GRENADA GD GRD 308 ISO 3166-2:GD
Grönlanti GREENLAND GL GRL 304 ISO 3166-2:GL
Guadeloupe GUADELOUPE GP GLP 312 ISO 3166-2:GP
Guam GUAM GU GUM 316 ISO 3166-2:GU
Guatemala GUATEMALA GT GTM 320 ISO 3166-2:GT
Guernsey GUERNSEY GG GGY 831 ISO 3166-2:GG
Guinea GUINEA GN GIN 324 ISO 3166-2:GN
Guinea-Bissau GUINEA-BISSAU GW GNB 624 ISO 3166-2:GW
Guyana GUYANA GY GUY 328 ISO 3166-2:GY
Haiti HAITI HT HTI 332 ISO 3166-2:HT
Heard ja McDonaldinsaaret HEARD ISLAND AND MCDONALD ISLANDS HM HMD 334 ISO 3166-2:HM
Honduras HONDURAS HN HND 340 ISO 3166-2:HN
Hongkong HONG KONG HK HKG 344 ISO 3166-2:HK
Indonesia INDONESIA ID IDN 360 ISO 3166-2:ID
Intia INDIA IN IND 356 ISO 3166-2:IN
Irak IRAQ IQ IRQ 368 ISO 3166-2:IQ
Iran IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF IR IRN 364 ISO 3166-2:IR
Irlanti IRELAND IE IRL 372 ISO 3166-2:IE
Islanti ICELAND IS ISL 352 ISO 3166-2:IS
Israel ISRAEL IL ISR 376 ISO 3166-2:IL
Italia ITALY IT ITA 380 ISO 3166-2:IT
Itä-Timor TIMOR-LESTE TL TLS 626 ISO 3166-2:TL
Itävalta AUSTRIA AT AUT 040 ISO 3166-2:AT
Jamaika JAMAICA JM JAM 388 ISO 3166-2:JM
Japani JAPAN JP JPN 392 ISO 3166-2:JP
Jemen YEMEN YE YEM 887 ISO 3166-2:YE
Jersey JERSEY JE JEY 832 ISO 3166-2:JE
Jordania JORDAN JO JOR 400 ISO 3166-2:JO
Joulusaari CHRISTMAS ISLAND CX CXR 162 ISO 3166-2:CX
Kambodža CAMBODIA KH KHM 116 ISO 3166-2:KH
Kamerun CAMEROON CM CMR 120 ISO 3166-2:CM
Kanada CANADA CA CAN 124 ISO 3166-2:CA
Kanariansaaret Canary Islands IC
Kap Verde CAPE VERDE CV CPV 132 ISO 3166-2:CV
Kazakstan KAZAKHSTAN KZ KAZ 398 ISO 3166-2:KZ
Kenia KENYA KE KEN 404 ISO 3166-2:KE
Keski-Afrikan tasavalta CENTRAL AFRICAN REPUBLIC CF CAF 140 ISO 3166-2:CF
Kiina CHINA CN CHN 156 ISO 3166-2:CN
Kirgisia KYRGYZSTAN KG KGZ 417 ISO 3166-2:KG
Kiribati KIRIBATI KI KIR 296 ISO 3166-2:KI
Kolumbia COLOMBIA CO COL 170 ISO 3166-2:CO
Komorit COMOROS KM COM 174 ISO 3166-2:KM
Kongon demokraattinen tasavalta CONGO, THE DEMOCRATIC REPUBLIC OF THE CD COD 180 ISO 3166-2:CD
Kongon tasavalta CONGO CG COG 178 ISO 3166-2:CG
Kookossaaret COCOS (KEELING) ISLANDS CC CCK 166 ISO 3166-2:CC
Korean demokraattinen kansantasavalta KOREA, DEMOCRATIC PEOPLE'S REPUBLIC OF KP PRK 408 ISO 3166-2:KP
Korean tasavalta KOREA, REPUBLIC OF KR KOR 410 ISO 3166-2:KR
Kreikka GREECE GR GRC 300 ISO 3166-2:GR
Kroatia CROATIA HR HRV 191 ISO 3166-2:HR
Kuuba CUBA CU CUB 192 ISO 3166-2:CU
Kuwait KUWAIT KW KWT 414 ISO 3166-2:KW
Kypros CYPRUS CY CYP 196 ISO 3166-2:CY
Laos LAO PEOPLE'S DEMOCRATIC REPUBLIC LA LAO 418 ISO 3166-2:LA
Latvia LATVIA LV LVA 428 ISO 3166-2:LV
Lesotho LESOTHO LS LSO 426 ISO 3166-2:LS
Libanon LEBANON LB LBN 422 ISO 3166-2:LB
Liberia LIBERIA LR LBR 430 ISO 3166-2:LR
Libya LIBYAN ARAB JAMAHIRIYA LY LBY 434 ISO 3166-2:LY
Liechtenstein LIECHTENSTEIN LI LIE 438 ISO 3166-2:LI
Liettua LITHUANIA LT LTU 440 ISO 3166-2:LT
Luxemburg LUXEMBOURG LU LUX 442 ISO 3166-2:LU
Länsi-Sahara WESTERN SAHARA EH ESH 732 ISO 3166-2:EH
Macao MACAO MO MAC 446 ISO 3166-2:MO
Madagaskar MADAGASCAR MG MDG 450 ISO 3166-2:MG
Makedonia MACEDONIA, THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF MK MKD 807 ISO 3166-2:MK
Malawi MALAWI MW MWI 454 ISO 3166-2:MW
Malediivit MALDIVES MV MDV 462 ISO 3166-2:MV
Malesia MALAYSIA MY MYS 458 ISO 3166-2:MY
Mali MALI ML MLI 466 ISO 3166-2:ML
Malta MALTA MT MLT 470 ISO 3166-2:MT
Mansaari ISLE OF MAN IM IMN 833 ISO 3166-2:IM
Marokko MOROCCO MA MAR 504 ISO 3166-2:MA
Marshallinsaaret MARSHALL ISLANDS MH MHL 584 ISO 3166-2:MH
Martinique MARTINIQUE MQ MTQ 474 ISO 3166-2:MQ
Mauritania MAURITANIA MR MRT 478 ISO 3166-2:MR
Mauritius MAURITIUS MU MUS 480 ISO 3166-2:MU
Mayotte MAYOTTE YT MYT 175 ISO 3166-2:YT
Meksiko MEXICO MX MEX 484 ISO 3166-2:MX
Mikronesian liittovaltio MICRONESIA, FEDERATED STATES OF FM FSM 583 ISO 3166-2:FM
Moldova MOLDOVA, REPUBLIC OF MD MDA 498 ISO 3166-2:MD
Monaco MONACO MC MCO 492 ISO 3166-2:MC
Mongolia MONGOLIA MN MNG 496 ISO 3166-2:MN
Montenegro MONTENEGRO ME MNE 499 ISO 3166-2:ME
Montserrat MONTSERRAT MS MSR 500 ISO 3166-2:MS
Mosambik MOZAMBIQUE MZ MOZ 508 ISO 3166-2:MZ
Myanmar MYANMAR MM MMR 104 ISO 3166-2:MM
Namibia NAMIBIA NA NAM 516 ISO 3166-2:NA
Nauru NAURU NR NRU 520 ISO 3166-2:NR
Nepal NEPAL NP NPL 524 ISO 3166-2:NP
Nicaragua NICARAGUA NI NIC 558 ISO 3166-2:NI
Niger NIGER NE NER 562 ISO 3166-2:NE
Nigeria NIGERIA NG NGA 566 ISO 3166-2:NG
Niue NIUE NU NIU 570 ISO 3166-2:NU
Norfolkinsaari NORFOLK ISLAND NF NFK 574 ISO 3166-2:NF
Norja NORWAY NO NOR 578 ISO 3166-2:NO
Norsunluurannikko CÔTE D'IVOIRE CI CIV 384 ISO 3166-2:CI
Oman OMAN OM OMN 512 ISO 3166-2:OM
Pakistan PAKISTAN PK PAK 586 ISO 3166-2:PK
Palau PALAU PW PLW 585 ISO 3166-2:PW
Palestiina PALESTINIAN TERRITORY, OCCUPIED PS PSE 275 ISO 3166-2:PS
Panama PANAMA PA PAN 591 ISO 3166-2:PA
Papua-Uusi-Guinea PAPUA NEW GUINEA PG PNG 598 ISO 3166-2:PG
Paraguay PARAGUAY PY PRY 600 ISO 3166-2:PY
Peru PERU PE PER 604 ISO 3166-2:PE
Pohjois-Mariaanit NORTHERN MARIANA ISLANDS MP MNP 580 ISO 3166-2:MP
Pitcairn PITCAIRN PN PCN 612 ISO 3166-2:PN
Portugali PORTUGAL PT PRT 620 ISO 3166-2:PT
Puerto Rico PUERTO RICO PR PRI 630 ISO 3166-2:PR
Puola POLAND PL POL 616 ISO 3166-2:PL
Päiväntasaajan Guinea EQUATORIAL GUINEA GQ GNQ 226 ISO 3166-2:GQ
Qatar QATAR QA QAT 634 ISO 3166-2:QA
Ranska FRANCE FR FRA 250 ISO 3166-2:FR
Ranska (Eurooppaan kuuluvat osat) France, Metropolitan FX
Ranskan eteläiset alueet FRENCH SOUTHERN TERRITORIES TF ATF 260 ISO 3166-2:TF
Ranskan Guayana FRENCH GUIANA GF GUF 254 ISO 3166-2:GF
Ranskan Polynesia FRENCH POLYNESIA PF PYF 258 ISO 3166-2:PF
Réunion RÉUNION RE REU 638 ISO 3166-2:RE
Romania ROMANIA RO ROU 642 ISO 3166-2:RO
Ruanda RWANDA RW RWA 646 ISO 3166-2:RW
Ruotsi SWEDEN SE SWE 752 ISO 3166-2:SE
Saint Helena SAINT HELENA SH SHN 654 ISO 3166-2:SH
Saint Kitts ja Nevis SAINT KITTS AND NEVIS KN KNA 659 ISO 3166-2:KN
Saint Lucia SAINT LUCIA LC LCA 662 ISO 3166-2:LC
Saint-Pierre ja Miquelon SAINT PIERRE AND MIQUELON PM SPM 666 ISO 3166-2:PM
Saint Vincent ja Grenadiinit SAINT VINCENT AND THE GRENADINES VC VCT 670 ISO 3166-2:VC
Saksa GERMANY DE DEU 276 ISO 3166-2:DE
Salomonsaaret SOLOMON ISLANDS SB SLB 090 ISO 3166-2:SB
Sambia ZAMBIA ZM ZMB 894 ISO 3166-2:ZM
Samoa SAMOA WS WSM 882 ISO 3166-2:WS
San Marino SAN MARINO SM SMR 674 ISO 3166-2:SM
São Tomé ja Príncipe SAO TOME AND PRINCIPE ST STP 678 ISO 3166-2:ST
Saudi-Arabia SAUDI ARABIA SA SAU 682 ISO 3166-2:SA
Senegal SENEGAL SN SEN 686 ISO 3166-2:SN
Serbia SERBIA RS SRB 688 ISO 3166-2:RS
Seychellit SEYCHELLES SC SYC 690 ISO 3166-2:SC
Sierra Leone SIERRA LEONE SL SLE 694 ISO 3166-2:SL
Singapore SINGAPORE SG SGP 702 ISO 3166-2:SG
Slovakia SLOVAKIA SK SVK 703 ISO 3166-2:SK
Slovenia SLOVENIA SI SVN 705 ISO 3166-2:SI
Somalia SOMALIA SO SOM 706 ISO 3166-2:SO
Sri Lanka SRI LANKA LK LKA 144 ISO 3166-2:LK
Sudan SUDAN SD SDN 736 ISO 3166-2:SD
Suomi FINLAND FI FIN 246 ISO 3166-2:FI
Suriname SURINAME SR SUR 740 ISO 3166-2:SR
Svalbard ja Jan Mayen SVALBARD AND JAN MAYEN SJ SJM 744 ISO 3166-2:SJ
Swazimaa SWAZILAND SZ SWZ 748 ISO 3166-2:SZ
Sveitsi SWITZERLAND CH CHE 756 ISO 3166-2:CH
Syyria SYRIAN ARAB REPUBLIC SY SYR 760 ISO 3166-2:SY
Tadžikistan TAJIKISTAN TJ TJK 762 ISO 3166-2:TJ
Taiwan TAIWAN, PROVINCE OF CHINA TW TWN 158 ISO 3166-2:TW
Tansania TANZANIA, UNITED REPUBLIC OF TZ TZA 834 ISO 3166-2:TZ
Tanska DENMARK DK DNK 208 ISO 3166-2:DK
Thaimaa THAILAND TH THA 764 ISO 3166-2:TH
Togo TOGO TG TGO 768 ISO 3166-2:TG
Tokelau TOKELAU TK TKL 772 ISO 3166-2:TK
Tonga TONGA TO TON 776 ISO 3166-2:TO
Trinidad ja Tobago TRINIDAD AND TOBAGO TT TTO 780 ISO 3166-2:TT
Tristan da Cunha Tristan da Cunha TA
Tšad CHAD TD TCD 148 ISO 3166-2:TD
Tšekki CZECH REPUBLIC CZ CZE 203 ISO 3166-2:CZ
Tunisia TUNISIA TN TUN 788 ISO 3166-2:TN
Turkki TURKEY TR TUR 792 ISO 3166-2:TR
Turkmenistan TURKMENISTAN TM TKM 795 ISO 3166-2:TM
Turks- ja Caicossaaret TURKS AND CAICOS ISLANDS TC TCA 796 ISO 3166-2:TC
Tuvalu TUVALU TV TUV 798 ISO 3166-2:TV
Uganda UGANDA UG UGA 800 ISO 3166-2:UG
Ukraina UKRAINE UA UKR 804 ISO 3166-2:UA
Unkari HUNGARY HU HUN 348 ISO 3166-2:HU
Uruguay URUGUAY UY URY 858 ISO 3166-2:UY
Uusi-Kaledonia NEW CALEDONIA NC NCL 540 ISO 3166-2:NC
Uusi-Seelanti NEW ZEALAND NZ NZL 554 ISO 3166-2:NZ
Uzbekistan UZBEKISTAN UZ UZB 860 ISO 3166-2:UZ
Valko-Venäjä BELARUS BY BLR 112 ISO 3166-2:BY
Vanuatu VANUATU VU VUT 548 ISO 3166-2:VU
Vatikaanivaltio HOLY SEE (VATICAN CITY STATE) VA VAT 336 ISO 3166-2:VA
Venezuela VENEZUELA VE VEN 862 ISO 3166-2:VE
Venäjä RUSSIAN FEDERATION RU RUS 643 ISO 3166-2:RU
Vietnam VIET NAM VN VNM 704 ISO 3166-2:VN
Viro ESTONIA EE EST 233 ISO 3166-2:EE
Wallis ja Futunasaaret WALLIS AND FUTUNA WF WLF 876 ISO 3166-2:WF
Yhdistynyt kuningaskunta UNITED KINGDOM GB GBR 826 ISO 3166-2:GB
Yhdistynyt kuningaskunta United Kingdom UK
Yhdysvallat UNITED STATES US USA 840 ISO 3166-2:US
Yhdysvaltain Neitsytsaaret VIRGIN ISLANDS, U.S. VI VIR 850 ISO 3166-2:VI
Yhdysvaltain pienet erillissaaret UNITED STATES MINOR OUTLYING ISLANDS UM UMI 581 ISO 3166-2:UM
Zimbabwe ZIMBABWE ZW ZWE 716 ISO 3166-2:ZW

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b ISO 3166-1-alpha-2 code elements Viitattu 1.6.2007. (englanniksi)
  2. a b CIA World Factbook – Cross-Reference List of Country Data Codes 31.5.2007. Viitattu 1.6.2007. (englanniksi)