Pitcairn

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pitcairn Islands
Flag of the Pitcairn Islands.svg Coat of arms of the Pitcairn Islands.svg
lippu vaakuna

sijainti

Valtiomuoto Britannian kruununsiirtokunta

Kuvernööri George Fergusson

Pormestari Mike Warren

Pääkaupunki Adamstown

Pinta-ala
– yhteensä 62 km² km² (sijalla )

Väkiluku (2007) 48[1] (sijalla 221)
– väestötiheys 0,96/km2 / km²

Viralliset kielet englanti, pitcairn

Valuutta Uuden-Seelannin dollari (NZD)

Aikavyöhyke -8
– kesäaika ei käytössä

Itsenäisyys
– Julistettu
– Tunnustettu


Lyhenne

Kansainvälinen
suuntanumero
+870

Kansallislaulu ei ole

Pitcairn on neljästä saaresta (yksi asuttu) koostuva ryhmä eteläisellä Tyynellä valtamerellä, noin puolivälissä matkaa Uudesta-Seelannista Peruun. Se on ainoa jäljellä oleva Britannian siirtokunta Tyynellämerellä. Sen asukkaat ovat Britannian laivaston HMS Bounty -laivan kapinallisten jälkeläisiä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arkeologit ovat arvelleet, että Pitcairnilla olisi ollut polynesialaista asutusta vielä 1400-luvulla, mutta saari oli asumaton espanjalaisen Pedro Fernandez de Quirosin löytäessä sen ensimmäisenä eurooppalaisena vuonna 1606. Britit löysivät saaren 1767 ja nimesivät saaren sen miehistön jäsenen mukaan, joka ensimmäisenä näki saaren.

Bounty-laivan kapinoitsijat ja heidän tahitilaiset kumppaninsa asettuivat saarelle 1790. Amerikkalainen laiva löysi unohdetut saaret vuonna 1808 uudelleen. Bounty-laivan kapinallisista oli tällöin elossa enää yksi, joka armahdettiin. Britannia päätti ottaa saaret siirtokunnakseen 1838. 1850-luvun puolivälissä saarella alkoi olla enemmän asukkaita kuin siellä pystyi elämään, joten saarelaiset pyysivät kuningatar Viktorialta apua. Hän tarjosi heille 3. toukokuuta 1856 Norfolkinsaarta, jonne koko saaren 193-henkinen asujaimisto suuntasikin. Puolitoista vuotta myöhemmin 17 heistä palasi Pitcairnille, ja viisi vuotta tästä 27 muuta palasi.

Vuonna 1914 Panaman kanavan avaamisen jälkeen Pitcairn oli Uuteen-Seelantiin matkaavien risteilijöiden suosima pysähdyspaikka, jossa alkoi käydä laivoja viikoittain.[2]

Saaren väkiluku oli suurimmillaan 233 vuonna 1937, sen jälkeen asukkaita on muuttanut ulkomaille, erityisesti Uuteen-Seelantiin, ja nykyinen väkiluku on alle 50.[3]

Seitsemän Pitcairnilla asuvaa ja kuusi sieltä poismuuttanutta miestä olivat syytettyinä 96:sta seksuaalirikoksesta nuoria tyttöjä kohtaan. Oikeudenkäynti pidettiin Uudessa-Seelannissa Britannian lakien mukaisesti vuonna 2004. Kuusi miehistä tuomittiin, mukaan lukien saaren päämies Steve Christian. Syytetyt kiistivät Britannian lakien voimassaolon Pitcairnissa ja väittivät Pitcairnia itsenäiseksi valtioksi. Oikeus hylkäsi väitteen. Tuomittuja varten saarelle piti rakentaa vankila.[4]

Adamstown


Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaria hallinnoi Britannian Uuden-Seelannin kuvernööri, joka asuu Uudessa-Seelannissa. Käytännössä saarella valtaa pitää 10-henkinen saarineuvosto ja sen puheenjohtaja, josta käytetään arvonimeä pormestari. Pormestari valitaan kolmen vuoden välein.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitcairnin kartta.

Pitcairnsaaret koostuvat neljästä saaresta, joista yksi, Pitcairn, on asuttu. Muut saaret ovat Oeno Island, Henderson Island ja Ducie Island. Pitcairn ja Henderson ovat tulivuoripohjaisia, Ducie on koralliatolli. Ainoastaan Pitcairnille pääsee veneellä Bounty Bayn kautta.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitcairnilla kasvaa runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, kuten sitruunaa, sokeriruokoa, vesimelonia, banaania, jamssia, ananaksia ja papuja. Elannon yhdyskunnalle tuovat kalastus, viljely omiin tarpeisiin ja käsityöt. Rahatuloa saadaan postimerkkien ja hunajan myynnistä ohikulkeville laivoille. Kauppaa hankaloittaa saarten etäinen sijainti, siellä ei ole lentokenttää eikä satamaa, vaan ohi kulkeville laivoille täytyy mennä veneellä.

Väestöjakauma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa Pitcairnin asukkaista on Bountyn kapinan jälkeläisiä, mikä on nähtävissä myös heidän sukunimistään. Suurin osa saarelaisista on seitsemännen päivän adventisteja ja kuuluu adventtikirkkoon. Saarella puhutaan pitcairnin kieltä, joka on 1700-luvun englannin ja tahitin pohjalta syntynyt kreolikieli.

Saarella syntyi ensimmäinen lapsi 17 vuoteen syyskuussa 2003.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitcairnin kulttuuri on kielen tapaan sekoitus brittiläisiä ja tahitilaisia vaikutteita. Seitsemännen päivän adventistien lähetystyö 1890-luvulla on vaikuttanut vahvasti Pitcairnin kulttuuriin, vaikka vain harva saarelainen harjoittaa nykyisin uskontoa aktiivisesti. Uskonnollislähtöisiä sääntöjä, jotka kielsivät alkoholin käytön, tanssimisen ja julkisen kiintymyksen osoittamisen saarella on sittemmin väljennetty eikä alkoholinkäyttöä varten enää tarvitse hankkia lisenssejä. Saarella on yksi lisensoitu kahvila ja baari, ja alkoholijuomia ja tupakkaa saa ostaa virallisesta kaupasta.[5]

Juhlapäivät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The World Factbook: Pitcairn CIA. (englanniksi)
  2. History Pitcairn Government
  3. The World Factbook: Pitcairn CIA. (englanniksi)
  4. Six guilty in Pitcairn sex trial BBC 2004
  5. Pitcairn Island Government Ordinance. government.pn, Archive.org

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pitcairn.