National Geographic Society

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhteisön logo
National Geographic Magazine vuodelta 1915.

National Geographic Society on yhdistys, joka perustettiin Yhdysvalloissa 27. tammikuuta 1888 tarkoituksenaan edistää yleistä maantieteen ja maailman tuntemusta yhteiskunnassa ”suuren yleisön” keskuudessa. Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Gardiner Greene Hubbard. Häntä seurasi tehtävässä hänen vävynsä Alexander Graham Bell.[1]

Nykyisin National Geographic Society on maailman suurin yleishyödyllinen tiede- ja kasvatusjärjestö [1]. Se rahoittaa ja tukee tieteellistä tutkimusta ja tutkimusretkiä sekä julkaisee aikakauslehteä National Geographic (alun perin The National Geographic Magazine).

Järjestö myöntää Hubbard-mitalia saavutuksista tutkimusmatkailussa ja tutkimuksessa ansioituneille. Se on myönnetty tähän mennessä 33 kertaa.

National Geographic on yksi maailman tunnetuimmista aikakauslehdistä. Tyypillisesti sen kantta reunustava keltainen värikehys on lehden rekisteröimä tavaramerkki. Lehti tunnetaan korkealaatuisistakenen mukaan? artikkeleistaan, valokuvistaan ja kartoistaan. Lehteä julkaistaan englannin lisäksi useilla kielillä, muun muassa suomeksi.

National Geographicin nykyisin julkaisemia aikakauslehtiä ovat:[2]

Televisio-ohjelmat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1997 lähtien järjestö on lähettänyt myös televisio-ohjelmia omalla kaapeli- ja satelliittikanavallaan National Geographic Channel.

  1. a b Gianoulis, Tina: National Geographic (Arkistoitu – Internet Archive), St. James Encyclopedia of Popular Culture, The Gale Group 2000. Vaatii HighBeam-tilauksen.
  2. National Geographic -lehdet National Geographic Society. Viitattu 03.10.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.