Vesimeloni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vesimeloni
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kaari: Streptophyta
Luokka: Embryopsida
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Angiospermae
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Rosidit
Lahko: Cucurbitales
Heimo: Kurkkukasvit Cucurbitaceae
Alaheimo: Cucurbitoideae
Tribus: Benincaseae[1]
Suku: Vesimelonit Citrullus
Laji: lanatus
Kaksiosainen nimi

Citrullus lanatus
(Thunb.) Matsum. & Nakai

Muunnokset
  • C. l. var. citroides
  • C. l. var. lanatus
Katso myös

  Vesimeloni Wikispeciesissä
  Vesimeloni Commonsissa

Vesimeloni eli arbuusi[2] (Citrullus lanatus, joskus myös C. vulgaris) on Citrullus-sukuun kuuluva viljelyskasvi ja sen hedelmä. Vesimelonin hedelmä on rakenteeltaan marja. Alun perin vesimeloni on kotoisin eteläisestä Afrikasta. Vesimelonilla on paksu vihreä kuori ja mehukas, makea, yleensä punainen sisus. Suurin osa (jopa 93–95 %) hedelmästä on vettä.

Vesimelonia kutsutaan joskus myös venäjästä lainatulla nimellä arbuusi.

Kuutionmuotoiseksi kasvatettu vesimeloni Japanista.

Tutkimusmatkailija David Livingstone kertoi vesimeloneja esiintyneen runsaasti Kalaharin autiomaassa, josta hedelmän uskotaan olevan peräisin. Siellä kasvi kasvaa villinä ja on tärkeä paikallisten asukkaiden veden lähde. Villistä muodosta käytetään nimityksiä sitruunameloni ja tsamma. Sen arvellaan olevan viljellyn muodon alkuperäinen muoto. Sen maku on kitkerä, ja hedelmäliha on kiinteä. Pektiinipitoisena se on käyttökelpoinen säilöntään. Siitä käytetään samaa tieteellistä nimeä kuin vesimelonista.[3] Kasvin siemeniä on kuitenkin löytynyt myös Lounais-Libyan Uan Muhuggiagista arkeologiselta alueelta, minkä vuoksi sen muinainen levinneisyys on saattanut olla aiempia tietoja laajempi.

Vesimelonia viljeltiin tiettävästi ensimmäisen kerran Egyptissä noin 5 000 vuotta sitten. Hedelmä on kuvattu hieroglyfeissä, ja meloneja pantiin usein faaraoiden hautoihin. Egyptiläisen mytologian mukaan vesimeloni sai alkunsa aavikon jumala Sethin siemennesteestä.

900-luvulle mennessä vesimelonia viljeltiin jo Kiinassa, joka on nykyään suurin vesimelonin tuottaja. Eurooppaan hedelmä tuli viimeistään 1200-luvulla. Espanjalaisten mukana vesimeloni levisi Pohjois-Amerikan intiaaneille 1500-luvulla.

Nykyään vesimelonista on jalostettu useita lajikkeita, esimerkiksi siemenettömiä tai hedelmälihaltaan keltaisia. Japanissa maanviljelijät keksivät tavan kasvattaa kuutionmuotoisia vesimeloneja: hedelmät kasvatetaan lasisissa laatikoissa, jolloin ne muotoutuvat astian mukaisiksi.[4] Muoto helpottaa melonien varastointia ja kuljetusta. Kulmikkaat vesimelonit ovat kuitenkin huomattavasti tavallisia kalliimpia.

Vesimeloni kulttuurissa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Boris Kustodijev, Kauppiaan vaimo, 1918. Vesimeloni oli 1800-luvun Venäjällä rikkaan yläluokan herkku.

Pohjois-Amerikassa vesimeloni on muodostunut rasistiseksi stereotypiaksi. Yhdysvalloissa tummaihoisten kuvattiin usein 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun karikatyyreissä olleen ylettömän ihastuneita vesimeloniin.[5]

Vesimelonista tuli myös palestiinalaisten vastarinnan symboli. Israelin miehityshallinto kielsi Palestiinan lipun käytön, jolloin sen sijaan alettiin maalata kuvia vesimelonista, jossa on auki leikattuna samat värit.[6]

Vesimeloni ravintona

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesimeloni syödään usein sellaisenaan, viipaleiksi leikattuna. Se sopii myös palasina salaatteihin tai aterian lisukkeeksi. Etelä-Venäjällä vesimelonista valmistetaan olutta. Myös vesimelonin kuori kelpaa syötäväksi. Säilöttyä vesimelonin kuorta käytetään esimerkiksi Kiinassa ja Venäjällä. Vesimelonista on myös hyvä tehdä erilaisia drinkkejä sekoittamalla sitä esimerkiksi rommin sekaan.

Vesimelonin siemenet ovat ravinteikkaita, ja niitä syödään usein sellaisenaan tai käytetään ruoanlaitossa. Kiinassa vesimelonin siemenet ovat erittäin suosittuja, ja niitä myydään paahdettuina ja maustettuina. Siemenistä voidaan myös puristaa öljyä. Tämän vuoksi onkin jalostettu vesimelonilajikkeita, joissa hedelmälihaa on vähän mutta siemeniä runsaasti.

Vesimelonien tuotanto 2021 (miljoonaa tonnia)[7]
1  Kiina 61,0
2  Turkki 3,5
3  Intia 3,3
4  Brasilia 2,1
5  Algeria 2,1
6  Venäjä 1,9
7  Senegal 1,6
8  Yhdysvallat 1,5
9  Vietnam 1,5
10 Muut 23,3
Yhteensä 101,8
  1. Stevens, P. F.: Cucurbitaceae Angiosperm Phylogeny Website. Viitattu 21.3.2021.
  2. Finto: Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet: Citrullus lanatus
  3. Citron (Citron Melon), Citrullus lanatus (Thunb.) Mats. & Nakai
  4. (BBC)
  5. Cynthia Greenlee: On eating watermelon in front of white people: "I’m not as free as I thought" Vox. 29.8.2019. Viitattu 30.6.2021. (englanniksi)
  6. How the Watermelon Became a Symbol of Palestinian Solidarity TIME. 20.10.2023. Viitattu 30.1.2024. (englanniksi)
  7. Production of watermelons 2021 fao.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]