Brittiläinen Intian valtameren alue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
British Indian Ocean Territory
Brittiläinen Intian valtameren alue

Valtiomuoto Brittiläinen merentakainen alue
Kuningas
Komissaari
Hallintojohtaja
Charles III
Leigh Turner
Tony Humphries
Pääkaupunki Diego Garcia
07°18′48″S, 072°24′40″E
Pinta-ala
– yhteensä 60 km² (sijalla )
– josta sisävesiä 0 %
Väkiluku (2007) 3 500 (sijalla )
– väestötiheys 58,3 as. / km²
Viralliset kielet englanti
Valuutta Englannin punta[a] (GBP)
Elinkeinorakenne (BKT:sta)
– palvelut ?
Aikavyöhyke +6
– kesäaika ei käytössä
Itsenäisyys
 –

1965
Lyhenne IO
Kansainvälinen
suuntanumero
+246
Tunnuslause In tutela nostra Limuria
Lemuria on vastuullamme
Kansallislaulu God Save the King
  1. Yhdysvaltain dollarit hyväksytään myös

Brittiläinen Intian valtameren alue (engl. British Indian Ocean Territory, lyhenne BIOT[1] tai B.I.O.T.[2]) on Intian valtamerellä sijaitseva Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluva merentakainen alue (engl. overseas territory). Se muodostuu Chagossaarten kuudesta atollista, joihin kuuluu noin 55 saarta[3]. Alue sijaitsee suunnilleen puolessavälissä Afrikkaa ja Indonesiaa. Alueen koordinaatit ovat 6 astetta eteläistä leveyttä ja 71 astetta ja 30 minuuttia itäistä pituutta. Tilastokeskus laskee sen kuuluvan Afrikan maanosaan.[4] Alueen pinta-ala on yhteensä noin 60[5]–78[4] neliökilometriä, mutta 54 400 neliökilometriä, jos vesialueet lasketaan mukaan.[1].

Chagossaaret

Saarista suurin ja eteläisin on Diego Garcia. Sillä sijaitsee Yhdistyneen kuningaskunnan ja Yhdysvaltojen yhteinen[2] sotilastukikohta. Saarella asuu noin 4 000 Yhdistyneen kuningaskunnan ja Yhdysvaltain asevoimien sotilashenkilöä ja siviilityöntekijää (marraskuu 2004)[3], mutta Tilastokeskus määrittää alueen olevan ”vailla pysyvää asutusta[4].”

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen suurimmalle saarelle Diego Garcialle saapui portugalilaisia merenkulkijoita 1500-luvulla ja siirtokunnan perustaminen todettiin tarpeettomaksi. Chagossaarten tultua Mauritiuksen omistukseen, sekä Aldabran, Farquharin ja Desrochesin tultua Seychellien omistukseen saarille muutti siirtolaisia kookosplantaaseille. Britannia osti Mauritiuksen osuuden 3 miljoonalla dollarilla. Seychellien osuuden ostettuaan Brittiläinen Intian valtameren alue muodostettiin 1965 yhdistämällä saaret. 1976 Seychellit saivat omat alueensa takaisin, jonka jälkeen jäljellä on ollut Chagossaaret, joihin Diego Garcia kuuluu. Saarten alkuperäisasukkaat (noin 3 000)lähde? siirrettiin Mauritiukselle ja Seychelleille ennen sotilas- ja laivastotukikohdan rakentamista.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen ainoa elinkeino on Britannian ja Yhdysvaltain yhteinen ilmavoimien- ja laivaston sotilastukikohta alueen suurimmalla saarella Diego Garcialla. Tukikohdassa on myös rakennettuna polttoainevarasto.

Alueen internet-verkkotunnus on vuodesta 1997 lähtien ollut .io. Alue on julkaissut omia postimerkkejään 17. tammikuuta 1968 lähtien. Alueen virallinen valuutta on Yhdistyneen kuningaskunnan punta, mutta myös Yhdysvaltain dollari hyväksytään maksuvälineenä. Saarilla ei ole maanviljelyä, joten kaikki elintarvikkeet joudutaan tuomaan muualta.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brittiläinen Intian valtameren alue muodostuu Chagossaarten kuudesta atollista, joihin kuuluu noin 2300lähde? pientä saarta. Alueen pinta-ala on yhteensä noin 60–78 neliökilometriä, mutta 54 400 neliökilometriä, jos sisäiset vesialueet lasketaan mukaan.lähde? Alueen saariston nimi on Chagossaaret. Saarista suurin ja eteläisin on Diego Garcia. Alueen muilla saarilla on luonnollista, lähes koskematonta kasvillisuutta (pääasiassa kookospalmuja).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Brittiläinen Intian valtameren alue.

Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.