Luettelo joista pituuden mukaan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo maailman pisimmistä joista. Pituus on laskettu sivujoen lähteestä, mikäli näin saatu pituus on varsinaista jokea suurempi. Jokien ilmoitettu pituus vaihtelee jonkin verran tietolähteestä ja mittaustavasta riippuen, eikä jokien keskinäinen sijoitus ole yksiselitteinen. Virtaama on laskettu kuutiometreinä sekunnissa joen suuaukolta tai sen läheisyydestä.

Luettelossa otettu huomioon sivujoet, joiden pituus tai virtaama on otettu huomioon kokonaisluvussa.

Jokien pituuden mittaaminen on vaikeaa, sillä niillä on fraktaalinen luonne – mitä tarkemmin mitataan, sitä pidemmältä joki vaikuttaa. On myös vaikea määritellä joen alku- ja loppupiste, koska monet yläjuoksun haarat voivat olla kuivina osan vuodesta. Laajoilla suistoalueilla on useita haaroja, joiden pituus vaihtelee. Eräät suuret joet laajenevat vähitellen lahdiksi saavuttaessaan rannikon.

Joet joiden pituus on yli 1 000 km[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järjestys Joki Pituus (km) Valuma-alue (km²) Virtaama (m³/s) Laskupaikka Valtiot valuma-alueella Maanosa
1. Niili 6 650 [1]
6 695[2]
3 255 000 5 100 Välimeri  Etiopia
 Eritrea
 Sudan
 Uganda
 Tansania
 Kenia
 Ruanda
 Burundi
 Egypti
 Kongon demokraattinen tasavalta
 Etelä-Sudan
Afrikka
2. Amazon [3][4] 6 400
6 437[2]
7 050 000 219 000[5] Atlantin valtameri  Brasilia
 Peru
 Bolivia
 Kolumbia
 Ecuador
 Venezuela
 Guyana
Etelä-Amerikka
3. Jangtse[6] [7] 6 300[2] 1 800 000 31 900[8] Itä-Kiinan meri  Kiina Aasia
4. Mississippi
MissouriJefferson
6 275
5 971[2]
2 980 000 16 200 [8] Meksikonlahti  Yhdysvallat
 Kanada
Pohjois-Amerikka
5. JeniseiAngaraSelenga 5 539
5 550[2]
2 580 000 19 600[8] Karanmeri  Venäjä
 Mongolia
Aasia
6. Keltainenjoki[9] 5 464[2] 745 000 2 110 Bohainmeri  Kiina Aasia
7. ObIrtyš 5 410[7][2] 2 990 000 12 800[8] Obinlahti  Venäjä
 Kazakstan
 Kiina
 Mongolia
Aasia
8. ParanáRío de la Plata 4 880 2 583 000 18 000 Río de la Plata  Brasilia
 Argentiina
 Paraguay
 Bolivia
 Uruguay
Etelä-Amerikka
9. Kongo 4 700[7][10]
4 377[2]
3 680 000 41 800 Atlantin valtameri  Kongon demokraattinen tasavalta
 Keski-Afrikan tasavalta
 Angola
 Kongon tasavalta
 Tansania
 Kamerun
 Sambia
 Burundi
 Ruanda
Afrikka
10. AmurArgun 4 444 1 855 000 11 400[8] Ohotanmeri  Venäjä
 Kiina
 Mongolia
Aasia
11. Lena 4 400[7][11] 2 490 000 17 100[8] Laptevinmeri  Venäjä Aasia
12. Mekong 4 350 810 000 16 000[8] Etelä-Kiinan meri  Kiina
 Myanmar
 Laos
 Thaimaa
 Kambodža
 Vietnam
Aasia
13. MackenzieSlavePeaceFinlay 4 241[7] 1 790 000 10 300 Beaufortinmeri  Kanada Pohjois-Amerikka
14. Niger 4 200 2 090 000 9 570 Guineanlahti  Nigeria
 Mali
 Niger
 Algeria
 Guinea
 Kamerun
 Burkina Faso
 Norsunluurannikko
 Benin
 Tšad
Afrikka
15. MurrayDarling 3 672 1 061 000 767 Etelämeri  Australia Australia/Oseania
16. TocantinsAraguaia 3 650 950 000 13 598 Atlantin valtameri  Brasilia Etelä-Amerikka
17. Volga 3 645 1 380 000 8 080 Kaspianmeri  Venäjä Eurooppa
18. Shatt al-Arab – Eufrat 3 596
884 000 856 Persianlahti  Irak
 Turkki
 Syyria
Aasia
19. MadeiraMamoréGrandeCaineRocha 3 380 1 485 200 31 200 Amazon  Brasilia
 Bolivia
 Peru
Etelä-Amerikka
20. Purus 3 211 63 166 8 400 Amazon  Brasilia
 Peru
Etelä-Amerikka
21. Yukon 3 185[7] 850 000 6 210 Beringinmeri  Yhdysvallat
 Kanada
Pohjois-Amerikka
22. Indus 3 180[7] 960 000 7 160 Arabianmeri  Pakistan
 Intia
 Kiina
Aasia
23. São Francisco 3 180 610 000 3 300[7] Atlantin valtameri  Brasilia Etelä-Amerikka
24. Syrdarja – Naryn 3 078 219 000 703 Araljärvi  Kazakstan
 Kirgisia
 Uzbekistan
 Tadžikistan
Aasia
25. Salween 3 060 324 000 3 153 Andamaanienmeri  Kiina
 Myanmar
 Thaimaa
Aasia
26. Saint Lawrence 3 058 1 030 000 10 100 Saint Lawrencen lahti  Kanada
 Yhdysvallat
Pohjois-Amerikka
27. Rio Grande 3 057 570 000 82 Meksikonlahti  Yhdysvallat
 Meksiko
Pohjois-Amerikka
28. Ala-Tunguska 2 989 473 000 3 600 Jenisei  Venäjä Aasia
29. BrahmaputraTsangpo 2 948 1 730 000 19 200 [12] Ganges  Intia
 Kiina
   Nepal
 Bangladesh
 Bhutan
Aasia
30. TonavaBreg 2 888 817 000 7 130 Mustameri  Romania
 Unkari
 Itävalta
 Serbia
 Saksa
 Slovakia
 Bulgaria
 Kroatia
Eurooppa
31. Sambesi 2 693* 1 330 000 4 880 Mosambikin kanaali  Sambia
 Angola
 Zimbabwe
 Mosambik
 Malawi
 Tansania
 Namibia
 Botswana
Afrikka
32. Viljui 2 650 454 000 1 480 Lena  Venäjä Aasia
33. Araguaia 2 627 358 125 5 510 Tocantins  Brasilia Etelä-Amerikka
34. GangesHooghlyPadma 2 620 907 000 12 037 Bengalinlahti  Intia
 Bangladesh
   Nepal
 Kiina
Aasia
35. AmudarjaPanj 2 620 534 739 1 400 Araljärvi  Uzbekistan
 Turkmenistan
 Tadžikistan
 Afganistan
Aasia
36. Japurá 2 615 242 259 6 000 Amazon  Brasilia
 Kolumbia
Etelä-Amerikka
37. NelsonSaskatchewan 2 570 1 093 000 2 575 Hudsoninlahti  Kanada
 Yhdysvallat
Pohjois-Amerikka
38. Paraguay 2 549 900 000 4 300 Paraná  Brasilia
 Paraguay
 Bolivia
 Argentiina
Etelä-Amerikka
39. Kolyma 2 513 644 000 3 800 Itä-Siperian meri  Venäjä Aasia
40. Pilcomayo 2 500 270 000 Paraguay  Paraguay
 Argentiina
 Bolivia
Etelä-Amerikka
41. Ylä-ObKatun 2 490 Ob  Venäjä Aasia
42. Išim 2 450 177 000 56 Irtyš  Kazakstan
 Venäjä
Aasia
43. Juruá 2 410 200 000 6 000 Amazon  Peru
 Brasilia
Etelä-Amerikka
44. Ural 2 428 237 000 475 Kaspianmeri  Venäjä
 Kazakstan
Eurooppa
45. Arkansas 2 348 505 000
(435 122)
1 066 Mississippi  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
46. Colorado 2 333 390 000 1 200 Kalifornianlahti  Yhdysvallat
 Meksiko
Pohjois-Amerikka
47. Olenjok 2 292 219 000 1 210 Laptevinmeri  Venäjä Aasia
48. Dnepr 2 287 516 300 1 670 Mustameri  Venäjä
 Valko-Venäjä
 Ukraina
Eurooppa
49. Aldan 2 273 729 000 5 060 Lena  Venäjä Aasia
50. UbangiUele 2 270 772 800 4 000 Kongo  Kongon demokraattinen tasavalta
 Keski-Afrikan tasavalta
 Kongon tasavalta
Afrikka
51. Rio Negro 2 250 720 114 26 700 Amazon  Brasilia
 Venezuela
 Kolumbia
Etelä-Amerikka
52. Columbia 2 250 (1 953) 415 211 7 500 Tyyni valtameri  Yhdysvallat
 Kanada
Pohjois-Amerikka
53. Helmijoki 2 200 437 000 13 600 Etelä-Kiinan meri  Kiina
 Vietnam
Aasia
54. Red 2 188 78 592 875 Mississippi  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
55. Iravadi 2 170 411 000 13 000 Andamaanienmeri  Myanmar Aasia
56. Kasai 2 153 880 200 10 000 Kongo  Angola
 Kongon demokraattinen tasavalta
Afrikka
57. OhioAllegheny 2 102 490 603 7 957 Mississippi  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
58. Orinoco 2 101 1 380 000 33 000 Atlantin valtameri  Venezuela
 Kolumbia
 Guyana
Etelä-Amerikka
59. Tarim 2 100 557 000 Lop Nur  Kiina Aasia
60. Xingu 2 100 Amazon  Brasilia Etelä-Amerikka
61. Oranje 2 092     Atlantin valtameri  Etelä-Afrikka
 Namibia
 Botswana
 Lesotho
Afrikka
62. Pohjoinen Salado 2 010 Paraná  Argentiina Etelä-Amerikka
63. Vitim 1 978 Lena  Venäjä Aasia
64. Tigris 1 950 Shatt al-Arab  Turkki
 Irak
 Syyria
Aasia
65. Sungari 1 927 Amur  Kiina Aasia
66. Tapajós 1 900 Amazon  Brasilia Etelä-Amerikka
67. Don 1 870 425 600 935 Azovanmeri  Venäjä
 Ukraina
Eurooppa
68. Kivinen-Tunguska 1 865 240 000 Jenisei  Venäjä Aasia
69. Petšora 1 809 322 000 Barentsinmeri  Venäjä Eurooppa
70. Kama 1 805 507 000 Volga  Venäjä Eurooppa
71. Limpopo 1 800 413 000 Intian valtameri  Mosambik
 Zimbabwe
 Etelä-Afrikka
 Botswana
Afrikka
72. Guaporé 1 749 Mamoré  Brasilia
 Bolivia
Etelä-Amerikka
73. Indigirka 1 726 360 400 1 810 Itä-Siperian meri  Venäjä Aasia
74. Snake 1 670 279 719 1 611 Columbia  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
75. Senegal 1 641 419 659 Atlantin valtameri  Guinea
 Senegal
 Mali
 Mauritania
Afrikka
76. Uruguay 1 610 370 000 Atlantin valtameri  Uruguay
 Argentiina
 Brasilia
Etelä-Amerikka
77. Murrumbidgee 1 600 Murray  Australia Australia/Oseania
77. Sininen-Niili 1 600 326 400 Niili  Etiopia
 Sudan
Afrikka
77. Churchill 1 600 Hudsoninlahti  Kanada Pohjois-Amerikka
77. Hatanga 1 600 Laptevinmeri  Venäjä Aasia
77. Okavango 1 600 Okavangon suisto  Namibia
 Angola
 Botswana
Afrikka
77. Volta 1 600 Guineanlahti  Ghana
 Burkina Faso
 Togo
 Norsunluurannikko
 Benin
Afrikka
83. Beni 1 599 283 350 8 900 Madeira  Bolivia Etelä-Amerikka
84. Platte 1 594 Missouri  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
85. Tobol 1 591 Irtysh  Kazakstan
 Venäjä
Aasia
86. JubbaShebelle 1 580* Intian valtameri  Etiopia
 Somalia
Afrikka
87. Içá 1 575 Amazon  Brasilia
 Peru
 Kolumbia
 Ecuador
Etelä-Amerikka
88. Magdalena 1 550 263 858 9 000 Karibianmeri  Kolumbia Etelä-Amerikka
89. Hanshui 1 532 Yangtze  Kiina Aasia
90. Oka 1 500 Volga  Venäjä Eurooppa
91. Pecos 1 490 Rio Grande  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
92. Ylä-Jenisei 1 480 Jenisei  Venäjä
 Mongolia
Aasia
93. Godavari 1 465 312 812 3 061 Bengalinlahti  Intia Aasia
94. Colorado 1 438 Meksikonlahti  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
94. Río Grande 1 438 102 600 264 Ichilo  Bolivia Etelä-Amerikka
96. Belaja 1 420 Kama  Venäjä Eurooppa
96. Cooper CreekBarcoo 1 420 Eyrejärvi  Australia Australia/Oseania
98. Marañón 1 415 Amazon  Peru Etelä-Amerikka
99. Dnestr 1 411 (1 352) Mustameri  Ukraina
 Moldova
Eurooppa
100. Benue 1 400 Niger  Kamerun
 Nigeria
Afrikka
100. Ili 1 400 Balkašjärvi  Kiina
 Kazakstan
Aasia
100. Warburton CreekGeorgina 1 400 Eyrejärvi  Australia Australia/Oseania
103. Sutlej 1 372 Chenab  Kiina
 Intia
 Pakistan
Aasia
104. Jamuna 1 370 366 223 2 950 Ganges  Intia Aasia
105. Vjatka 1 370 Kama  Venäjä Eurooppa
106. Fraser 1 368 220 000 3 475 Tyyni valtameri  Kanada Pohjois-Amerikka
107. Kura 1 364 Kaspianmeri  Azerbaidžan
 Georgia
 Armenia
 Turkki
 Iran
Eurooppa
108. Rio Grande 1 360 Paraná  Brasilia Etelä-Amerikka
109. Brazos 1 352 Meksikonlahti  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
110. Cauca 1 350 Magdalena  Kolumbia Etelä-Amerikka
111. Liao 1 345 Bohainmeri  Kiina Aasia
112. Jalong 1 323 Yangtze  Kiina Aasia
113. Iguaçu 1 320 Paraná  Brasilia
 Argentiina
Etelä-Amerikka
113. Oljokma 1 320 Lena  Venäjä Aasia
115. Viena – Suhona 1 302 357 052 3 332 Valkoinenmeri  Venäjä Eurooppa
116. Krishna 1 300 Bengalinlahti  Intia Aasia
116. Iriri 1 300 Xingu  Brasilia Etelä-Amerikka
117. Narmada 1 289 Arabianmeri  Intia Aasia
118. Lomami 1 280 Kongo  Kongon demokraattinen tasavalta Afrikka
119. Ottawa 1 271 146 300 1 950 Saint Lawrence  Kanada Pohjois-Amerikka
120. LermaRio Grande de Santiago 1 270 119 543 Tyyni valtameri  Meksiko Pohjois-Amerikka
121. ElbeVltava 1 252 148 268 711 Pohjanmeri  Saksa
 Tšekki
Eurooppa
122. Zeja 1 242 Amur  Venäjä Aasia
123. Juruena 1 240 Tapajós  Brasilia Etelä-Amerikka
124. Ylä-Mississippi 1 236 Mississippi  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
125. Rein 1 233 198 735 2 330 Pohjanmeri  Saksa
 Ranska
 Sveitsi
 Alankomaat
 Itävalta
 Liechtenstein
 Italia
 Belgia
 Luxemburg
Eurooppa
126. Athabasca 1 231 95 300 Mackenzie  Kanada Pohjois-Amerikka
127. Canadian 1 223 Arkansas  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
128. Pohjois-Saskatchewan 1 220 Saskatchewan  Kanada Pohjois-Amerikka
129. Vaal 1 210 Oranjejoki  Etelä-Afrikka Afrikka
130. Shire 1 200 Zambezi  Mosambik
 Malawi
Afrikka
131. Nen 1 190 Songhua  Kiina Aasia
132. Kızılırmak 1 182 115 000 400 Mustameri  Turkki Aasia
133. Green 1 175 Colorado  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
134. Milk 1 173 Missouri  Yhdysvallat
 Kanada
Pohjois-Amerikka
135. Chindwin 1 158 Ayeyarwady  Myanmar Aasia
136. Sankuru 1 150 Kasai  Kongon demokraattinen tasavalta Afrikka
136. Wu 1 150 80 300 1 108 Yangtze  Kiina Aasia
137. Punainenjoki 1 149 143 700 2 640 Tonkininlahti  Kiina
 Vietnam
Aasia
138. Dakotas 1 143 Missouri  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
138. Kapuas 1 143 Etelä-Kiinan meri  Indonesia Aasia
140. Desna 1 130 88 900 360 Dnepr  Venäjä
 Valko-Venäjä
 Ukraina
Eurooppa
140. Helmand 1 130 Hamun-i-Helmand  Afganistan
 Iran
Aasia
140. Madre de Dios 1 130 125 000 4 915 Beni  Peru
 Bolivia
Etelä-Amerikka
140. Tietê 1 130 Paraná  Brasilia Etelä-Amerikka
140. Vytšegda 1 130 Dvina  Venäjä Eurooppa
145. Sepik 1 126 77 700 Tyyni valtameri  Papua-Uusi-Guinea
 Indonesia
Aasia
146. Cimarron 1 123 Arkansas  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
147. Anadyr 1 120 Anadyrinlahti  Venäjä Aasia
147. Paraíba do Sul 1 120 Atlantin valtameri  Brasilia Etelä-Amerikka
149. Jialing 1 119 Yangtze  Kiina Aasia
150. Liard 1 115 Mackenzie  Kanada Pohjois-Amerikka
151. Cumberland 1 105 46 830 862 Mississippi  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
152. White 1 102 Mississippi  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
153. Huallaga 1 100 Marañón  Peru Etelä-Amerikka
153. Kwango 1 100 263 500 2 700 Kasai  Angola
 Kongon demokraattinen tasavalta
Afrikka
153. Draa 1 100 Atlantin valtameri  Marokko Afrikka
156. Gambia 1 094 Atlantin valtameri  Gambia
 Senegal
 Guinea
Afrikka
157. Chenab 1 086 Indus  Intia
 Pakistan
Aasia
158. Yellowstone 1 080 114 260 Missouri  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
158. Ghaghara 1 080 127 950 2 990 Ganges  Intia
   Nepal
 Kiina
Aasia
160. Huaijoki 1 078 270 000 1 110 Yangtze  Kiina Aasia
161. Araks 1 072 102 000 285 Kura  Turkki
 Armenia
 Azerbaidžan
 Iran
Aasia
162. Chu 1 067 62 500  Kirgisia
 Kazakstan
Aasia
163. Donets 1 078 (1 053) Don  Venäjä
 Ukraina
Eurooppa
164. Rio Bermejo 1 050 Paraguay  Argentiina
 Bolivia
Etelä-Amerikka
164. Fly 1 050 Papuanlahti  Papua-Uusi-Guinea
 Indonesia
Aasia
164. Guaviare 1 050 Orinoco  Kolumbia Etelä-Amerikka
164. Kuskokwim 1 050 Beringinsalmi  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
168. Tennessee 1 049 Ohio  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
169. Veiksel 1 047 194 424 1 080 Itämeri  Puola Eurooppa
170. Aruwimi 1 030 Kongo  Kongon demokraattinen tasavalta Afrikka
171. Väinäjoki 1 020 87 900 678 Riianlahti  Latvia
 Valko-Venäjä
 Venäjä
Eurooppa
172. Gila 1 015 Colorado  Yhdysvallat Pohjois-Amerikka
173. Loire 1 012 115 271 840 Atlantin valtameri  Ranska Eurooppa
174. Essequibo 1 010 Atlantin valtameri  Guyana Etelä-Amerikka
174. Khoper 1 010 Don  Venäjä Eurooppa
176. Tajo 1 006 80 100 Atlantin valtameri  Espanja
 Portugali
Eurooppa

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]