Nelsonjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nelsonjoki
Nelsonjoen valuma-alue
Nelsonjoen valuma-alue
Maanosa Pohjois-Amerikka
Maat Kanada
Kunnat Manitoba
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Pinta-ala 802 900 km²
Joen uoman kohteita
Alkulähde Winnipegjärvi
Laskupaikka Hudsoninlahti
Läpivirtausjärvet Winnipegjärvi
Sivu-uomat Burntwood River (en) (käännä suomeksi),Echimamish River (en) (käännä suomeksi), Boots Creek (en), Leslie Creek (en),Limestone River (en) (käännä suomeksi),Weir River (en) (käännä suomeksi),Grass River (en) (käännä suomeksi), Angling River (d)
Mittaustietoja
Lähdekorkeus 217,5 m mpy.
Pituus 644 km
Keskivirtaama 2 066 m³/s (MQ)
Muuta
Muualla Wikimedia Commons


Nelsonjoki (engl. Nelson River) on 644 kilometriä pitkä joki Manitoban provinssin pohjoisosassa keskisessä Kanadassa. Se ulottuu Winnipegjärvestä Hudsoninlahteen ja on osa Winnipegjärven valuma-aluetta. Joki virtaa Kanadan kilpenä tunnetun kallioperäisen alueen halki ja muodostaa matkalla suuria järvialtaita, kuten Playgreen-, Cross-, Sipiwesk-, Split- ja Stephensjärvet.

Koska Nelsonjoki on Winnipegjärven laskujoki, sen valuma-alueeseen kuuluvat Saskatchewan-, Red- ja Winnipegjoki järven yläjuoksulla. Winnipegjärven lisäksi Nelsonjokeen virtaa vettä myös Grass- ja Burntwoodjoesta. Joki laskee Hudsoninlahteen York Factoryn kylän lähellä, missä sen virtaama on 2 066 m³/s suuren valuma-alueen ansiosta.

Paikkakunnat joen varrella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yläjuoksulta lukien Nelsonjoen varrella sijaitsevat seuraavat paikkakunnat:

Englantilainen tutkimusmatkailija Sir Thomas Button nimesi joen Robert Nelsonin mukaan talvehtiessaan miehistöineen sen suulla 1612. Alueella käytiin kiivaita kamppailuja Hudson's Bay Companyn ja North West Companyn välillä alueen turkiskaupan yksinoikeudesta. Tärkeimmäksi kauppareitiksi sisämaahan tuli kuitenkin Hayesjoesta, joka laskee Hudsoninlahteen lähellä York Factorya.

Nykyisin Nelsonjoen suurta vesimäärää ja pudotusta käytetään hyväksi sähköntuotannossa vesivoimalla. Patojen ja voimalaitosten rakentaminen on aiheuttanut katkeruutta alueen alkuperäisasukkaiden joukossa, sillä heidän kotiseutunsa ovat jääneet tekojärvien alle ja tulevaisuutensa on uhattuna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nelsonjoki.