Don

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee venäläistä jokea. Sanan muista merkityksistä katso täsmennyssivu.
Don
Donin kartta
Donin kartta
Alkulähde Tulan alue
Laskupaikka Asovanmeri
Maat  Venäjä
Pituus 1 870[1] km
Virtaama 900[2] /s
Valuma-alue 425 600[1] km²

Don (ven. Дон) on yksi Venäjän tunnetuimmista ja maan eteläosien suurimmista joista. Se saa alkunsa Tulasta, Moskovan kaakkoispuolelta ja virrattuaan 1 870 kilometrin matkan laskee Asovanmereen.[1]

Don Voronetšin alueella.
Don Kalininskin kylän luona.

Don virtaa hyvin hitaasti. Lähellä suuaukkoa vuotuinen keskivirtaama on 900 m3/s, ja joesta purkautuu noin 29,5 km3 vuodessa mereen. Tavallisesti noin 70 % virtaamasta saadaan kevätkaudella. Joki on yläjuoksultaan jäässä marraskuusta huhtikuun puoliväliin, alajuoksulla joulukuusta maaliskuun lopulle. Jokeen rakennettu tekojärvi on muuttanut alajuoksun virtaaman ajallista jakaumaa. Etenkin joen alajuoksua käytetään vesiliikenteessä. Volgogradin lähellä Don ja Kaspianmereen laskeva Volga ovat lähellä toisiaan ja niitä yhdistää vuonna 1952 valmistunut Volgan–Donin kanava. [2]

Suurin Donin varrella sijaitseva kaupunki on Donin Rostov, noin 50 km joen suulta. Donin tärkein sivujoki on Donets. Pohjoinen tärkeä sivujoki on Penzan suunnalta laskeva Hopjor.

Skyytit tunsivat muinoin joen nimellä Tanaïs.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Reka Don (Venäjän vesistörekisterin tietoja kohteesta.) textual.ru. Viitattu 29.7.2013. (venäjäksi)
  2. a b Don (Maantieteellisen kokoelmatietosanakirjan verkkoartikkelit kohteesta) Geografitšeskaja entsiklopedija. 2001 ja 2006 (viittauksen osalta). Viitattu 29.7.2013. (venäjäksi)
  3. Don (Suuren neuvostotietosanakirjan eli Bolšaja sovetskaja entsiklopedijan (BSE) artikkelin verkkoversio) 1969—1978. dic.academic.ru. Viitattu 3.12.2013. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.