Donets

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Donjoen sivujokea. Samannimistä taajamaa Ukrainan Harkovan alueella kuvaa artikkeli Donets.
Donets
Северский Донец
Сіверський Донець
Donets, Donin oikeanpuoleinen sivujoki
Donets, Donin oikeanpuoleinen sivujoki
Alkulähde Belgorodin alue
Laskupaikka Don
Maat Venäjä ja Ukraina
Pituus 1 053[1] km
Alkulähteen korkeus 218 m
Virtaama 159[2] /s
Valuma-alue 98 900[1] km²

Donets (ven. Се́верский Доне́ц, Severski Donets; ukr. Сі́верський Доне́ць, Siverskyi Donets) on Donjoen oikeanpuoleinen eli läntinen sivujoki Etelä-Venäjällä ja Ukrainassa.[2]

Donets ja Svjatohirskin lavra Ukrainan itäosassa.
Donets virtaa hiljaa.

Donets on 1 053 km pitkä ja sen valuma-alue on 98 900 neliökilometriä.[1] Noin 350 km joesta on navigointikelpoista, mutta se on jäässä joulukuusta maaliskuun puoleen väliin.

Joki saa alkunsa Venäjän Belgorodin alueelta ja virtaa kaakkoon Ukrainan puolella sijaitsevalle Harkovan alueelle. Sieltä se jatkaa Donetskin altaan ydinalueelle eli kulkee Luhanskin ja Donetskin alueiden kautta, ja edelleen Venäjän puolelle, missä se yhtyy Doniin Rostovin alueella Ust-Donetskin eteläpuolella, noin 220 kilometriä ennen Asovanmerta.

Joen pääuoman varrella sijaitsevat kaupungit Belgorod (Venäjä), Vovtšansk (Venäjä), Tšuhujiv (Ukraina), Zmijiv (Ukraina), Izjum (Ukraina), Rubižne (Ukraina), Lysytšansk (Ukraina), Sjevjerodonetsk (Ukraina), Donetsk (Venäjä), Kamensk-Šahtinski (Venäjä) ja Ust-Donetski (Venäjä).

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä Donets että sen pääjoki Don ovat saaneet nimensä iranilaiskieliin kuuluvan sarmatian jokea merkitsevästä kantasanasta Dānu.[3] Sarmatialaiset asuttivat Mustanmeren pohjoispuolista aluetta noin 1100 -luvusta ennen ajanlaskun alkua aina varhaiskeskiaikaan asti, joten nimi lienee peräisin tältä aikakaudelta.

Joen nimessä slaavilaisissa kielissä esiintyvä ilmaus Severski tai Siverskyi on puolestaan peräisin siitä, että joen alkupiste on sijainnut severialaisiksi kutsutun itäslaavilaisen heimon tai kansan asuttamalla alueella.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Reka Severski Donets (Severnyi Donets) (Venäjän vesistörekisterin tietoja kohteesta.) textual.ru. Viitattu 29.7.2013. (venäjäksi)
  2. a b Severski Donets (Maantieteellisen kokoelmatietosanakirjan verkkoartikkelit kohteesta) Geografitšeskaja entsiklopedija. 2001 ja 2006 (viittauksen osalta). Viitattu 29.7.2013. (venäjäksi)
  3. a b Mallory, J.P. & Victor H. Mair: he Tarim Mummies: Ancient China and the Mystery of the Earliest Peoples from the West, s. 106. Thames and Hudson, 2000.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]