Orinoco

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo Etelä-Amerikan joesta. Orinoco on myos kylä Nicaraguassa.
Orinoco
Kartta Orinocon sijainnista ja valuma-alueesta.
Kartta Orinocon sijainnista ja valuma-alueesta.
Alkulähde Parima
Laskupaikka Parianlahti
Maat Brasilia ja Venezuela
Pituus 2 140 km
Alkulähteen korkeus 1 047 m
Virtaama 33 000 /s
Valuma-alue 880 000 km²

Orinoco on yksi Etelä-Amerikan pisimmistä joista. Sen pituus on 2 140 kilometriä. Orinocon alkulähteet ovat Parimassa, Venezuelan ja Brasilian rajalla, josta se virtaa pohjoiseen Kolumbian ja Venezuelan välistä rajaa pitkin, kunnes kääntyy itään. Se laskee Atlantin valtamereen Parianlahdessa laajana suistona (22 500 km²).

Orinocon kaarteita Venezuelassa ilmasta kuvattuna.

Orinoco on Venezuelan huomattavin joki ja useimmat maan tärkeimmistä joista ovat Orinocon sivujokia. Näistä suurin on Caroni, joka liittyy Orinocoon Puerto Ordazissa lähellä Lloviznan putouksia. Orinoco on purjehduskelpoinen suurimman osan pituudestaan, ja ruoppaus mahdollistaa valtamerialusten pääsemisen Ciudad Bolívariin, 435 kilometrin päähän rannikolta.

Orinocolla on joen yläjuoksulla sivujoki Casiquiare, joka laskee Amazonin sivujokeen Rio Negroon ja yhdistää näin Amazonin Orinocon ja vesistöt. Se on maailman suurin joki, jossa tapahtuu bifurkaatio eli vedenjakajan ylitys.[1]

Eräs suuri sivujoki on Meta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suuri maailmantieto. Maantieteen hakuteos. Helsinki: Valitut Palat, 1993. ISBN 951-584-002-3.
  2. Facta 2001

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.