Rubiini-iibis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rubiini-iibis
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pelikaanilinnut Pelecaniformes
Heimo: Iibikset Threskiornithidae
Suku: Kaunoiibikset Eudocimus
Laji: ruber
Kaksiosainen nimi

Eudocimus ruber
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

  Rubiini-iibis Wikispeciesissä
  Rubiini-iibis Commonsissa

Rubiini-iibis (Eudocimus ruber) on iibiksiin kuuluva lintulaji. Sitä tavataan laajalta alueelta Etelä-Amerikasta ja Karibianmeren saarilta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan rubiini-iibis voi kasvaa 56–76 cm pitkäksi. Koiraat ovat naaraita suurempia. Lajin paras tuntomerkki on aikuisen linnun lähes kauttaaltaan kirkkaanpunainen höyhenpeite. Ainoastaan siipien kärjet ovat mustat. Nuoret linnut ovat väriltään vatsastaan valkoisia ja selästään ja päästään ruskehtavan harmaita. Rubiini-iibiksen nokka on pitkä ja alapäinkaartunut. Nokka on väriltään harmaa ja koiraan nokka on naaraan nokkaa pidempi.[2][3]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rubiini-iibistä tavataan Etelä-Amerikan pohjoisosien rannikoilta alueelta, joka ulottuu Kolumbiasta Brasiliaan. Lisäksi sitä tavataan muun muassa Trinidadista ja Tobagosta ja vaeltajana useilta Karibianmeren saairlta. Lajin elinympäristöä ovat suot, mutatasangot, laguunit ja mangrovemetsät. Rubiini-iibikset liikkuvat tyypillisesti parvissa. Lajin ravintoa ovat katkaravut ja muut äyriäiset, vesihyönteiset, sammakot, nilviäiset ja pienet kalat. Aikuiset rubiini-iibikset saavat punaisen värinsä syömistään katkaravuista. Rubiini-iibiksen lisääntymisaika on syyskuusta joulukuuhun. Laji pesii kolonioina ja koiras rakentaa risupesän puuhun tai pensaaseen. Naaras munii tyypillisesti 3–5 munaa.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Eudocimus ruber IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.3.2014. (englanniksi)
  2. a b Katherine Phelps: Eudocimus ruber Animal Diversity Web. University of Michigan Museum of Zoology. Viitattu 25.9.2013. (englanniksi)
  3. a b Herbert Raffaele,James Wiley,Orlando H. Garrido,Allan Keith,Janis I. Raffaele: Birds of the West Indies, s. 38. Princeton University Press, 2003. ISBN 9781400836185. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 25.9.2013). (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.