Kardinaalitetra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kardinaalitetra
Paracheirodon cardinalis.JPG
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Tetrakalat Characiformes
Heimo: Tetrat Characidae
Suku: Paracheirodon
Laji: axelrodi
Kaksiosainen nimi

Paracheirodon axelrodi
(Schultz, 1956)

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Kardinaalitetra Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kardinaalitetra Commonsissa

Kardinaalitetra (Paracheirodon axelrodi) on tetrojen heimoon kuuluva kala.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kala on täysikasvuisena noin 4–5 cm pitkä ja hoikkavartaloinen. Se on saanut nimensä punaisesta (kardinaalien tunnusväri) raidasta kyljessä. Ylempänä on sinertävä raita, leveämpi ja kirkkaampi kuin neontetralla, ja lisäksi raita on suorempi kuin neontetran. Muuten vartalon väri on harmahtava.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kardinaalitetra elää luonnossa Etelä-Amerikan joissa. Se on vaikea saada lisääntymään vankeudessa, joten suurin osa kaupan kardinaalitetroista on luonnosta pyydystettyjä.[1]

Käyttäytyminen ja lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kardinaalitetra on parvikala, joka liikkuu akvaarion keskikorkeudella ja pohjan tuntumassa. Kardinaalitetra on parvikala, ja siksi niitä pitäisi hankkia vähintään 6 kpl, mutta ne viihtyvät parhaiten vasta yli 15 kpl parvessa. Minimi akvaario tällaiselle parvelle on 50 l. Luonnossa kardinaalitetrat liikkuvat tuhansien yksilöiden parvissa. Varsinkaan nuoria kardinaalitetroja ei tulisi yhdistää samaan altaaseen esimerkiksi lehtikalojen kanssa, sillä kardinaalitetrat ovat lehtikalojen luonnollista ravintoa. Myös muita suurisuisia kaloja on vältettävä. Parhaita asuinkumppaneita ovat muut pienehköt lämpimänveden kalat.

Vesiolot ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kardinaalitetra vaatii pehmeää ja hapanta vettä, pH saisi olla 6–7. Lämpötila 25–30 asteen välillä.[2] Kardinaalitetra on lämpimänveden akvaariokala, toisin kuin sukulaisensa neontetra, joka sopii viileämpiin vesiin. Näitä kahta lajia ei tulisi yhdistää erilaisten lämpötilavaatimustensa takia. Turpeen tai muiden humushappojen lisääminen veteen on hyväksi, sillä tämä kala on kotoisin sameista vesistä. Kardinaalitetran asuinvesien pohjat Amazonilla ovat usein täynnä ruskeita puiden lehtiä, ja lahoja kantoja. Tätä voi matkia laittamalla kotiakvaarion pohjalle vaikkapa kuivia, ruskeita tammenlehtiä, ja ostamalla akvaariokaupasta mangrove-juurakoita. Kardinaalitetra on myös taitava hyppijä.

Kardinaalitetran ravinnoksi kelpaavat akvaariokaupasta saatavat hiutale- ja raeruoat. Kardinaalitetra on hyönteissyöjä. Silloin tällöin tulisi ruokavalioon tuoda vaihtelua antamalla niille pakasteita, kuten surviaissääsken toukkia.[3] Kardinaalitetrat eivät lisäänny helposti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Faunatar
  2. Gehan, B.: The Cardinal Tetra aquarticles.com.
  3. pet Education

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]