Neopterygii

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Neopterygii
Aurinkokeijukala (Lipogramma trilineatum)
Aurinkokeijukala (Lipogramma trilineatum)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Eläinkunta, Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset, Chordata
Alajakso: Selkärankaiset, Vertebrata
Yläluokka: Luukalat, Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset, Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahkot
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Neopterygii Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Neopterygii Commonsissa

Neopterygii on toinen kahdesta viuhkaeväisten kalojen alaluokasta; toinen alaluokka on rustokiillesuomuiset (Chondrostei). Neopterygii sisältää ”kehittyneet” luukalat (modernit luukalat), kun rustokiillesuomuisiin puolestaan kuuluvat ”alkukantaisemmat” sammet ja niilinhaukikalat.[1] Valtaosa nykyisistä kaloista, noin 27 000 tunnettua lajia, kuuluu Neopterygii-alaluokkaan.

Neopterygii on erittäin menestynyt ja monimuotoinen kalaryhmä. Niiden anatomia mahdollistaa nopean liikkumisen ja niillä on kevyemmät suomut ja ruodot sekä voimakkaammat leuat kuin alkukantaisemmilla kaloilla..

Varhaisimmat Neopterygii-fossiilit ovat permikauden lopulta. Nykyään elävän lajiston perusjako käsitää kolme rinnakkaista ryhmää: luuhaukikalojen ja amiakalojen lahkot sekä osaluokan varsinaiset luukalat (Teleostei). Luuhaukikalat ja amiakalat yhdistettiin ennen myös osaluokaksi Holostei, Teleostein rinnalle. Uudemman, mutta vielä vahvistumattoman käsityksen mukaan amiakalat olisivatkin varsinaisten luukalojen sisarryhmä.[2]

Varsinaiset luukalat, joihin kuuluu 96 % kaikista nykykaloista, jaetaan edelleen noin 40 lahkoon. Lahkojen luettelo on sivulla viuhkaeväiset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tirri, Rauno ym.: Biologian sanakirja. Otava, 2001. ISBN 951-1-17618-8.
  2. Nelson, Joseph S.: Fishes of the World. 4th edition.. Wiley, 2006. ISBN 0-471-25031-7.