Fraser

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Kanadan jokea. Nimen muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Fraser
Fraser ja sen tärkeimmät sivujoet kartalla.
Fraser ja sen tärkeimmät sivujoet kartalla.
Alkulähde Mount Edith Cavell
Laskupaikka Georgiansalmi, Tyynimeri
Maat Kanada
Pituus 1 375 km
Virtaama 3 550 /s
Valuma-alue 234 000 km²

Fraser on Brittiläisen Kolumbian pisin joki 1 375 kilometrin pituudellaan. Se syntyy Kalliovuorilla lähellä Mount Robsonia ja laskee Tyyneenmereen Vancouverissa.[1]

Brittiläisen Kolumbian historia on suurelti ollut sidoksissa Fraseriin. Jokialue oli ensimmäisten kirjattujen alkuperäisten asukkaiden asutusten paikka, useiden kullankaivajien kultaryntäyksen aikaan käyttämä reitti, sekä tärkein provinssin varhaisen kaupankäynnin ja teollisuuden väline.

Fraserjoki

Fraserin alkulähde on Mount Edith Cavellin alareunassa, ja sen valuma-alue on 234 000 neliökilometriä. Joki kulkee aluksi luoteeseen ohi Mount Robsonin, ja saavuttaa 54° pohjoisen leveyspiirin ennen kuin se kääntyy tiukasti etelään. Prince Georgen kaupungissa Fraseriin yhdistyy Nechako-sivujoki ja jatkaa pääsääntöisesti etelään. Juuri ennen Yhdysvaltain rajaa joki laskeutuu Rannikkovuorilta satoja kilometrejä pitkästä kanjonista, jonka jälkeen joki kääntyy länteen rehevän laakson kautta, Chilliwackin, Abbotsfordin, Missionin ja Vancouverin itäisten esikaupunkien ohi. Sadan kilometrin jälkeen se muodostaa jokisuiston, jossa vesi laskeutuu Georgiansalmeen, joka erottaa Vancouverinsaaren mantereesta.

Alexander Mackenzie löysi Fraserin ensimmäisenä tutkimusmatkailijana vuonna 1793.[2] Vuonna 1807 Simon Fraser hahmotteli joen kokonaisuudessaan, ja vahvisti, ettei se ollut yhteydessä Columbiaan.

Joen yläjuokusulle perustettiin turkisten kauppa-asemia vuosina 1806 ja 1807, alajuoksulle vuonna 1827. Keskiosat olivat vähällä huomiolla kunnes joen sorapenkoista löydettiin kultaa vuonna 1858.[1]

Fraseria käytetään paljon hyödyksi erityisesti sen alajuoksuilla. Sen törmät ovat hedelmällistä viljelysmaata, sen vettä käytetään selluloosatehtaissa, ja muutamat padot sen sivujoilla tuottavat energiaa vesivoimalla. Joen päävirtaa ei ole koskaan padottu, jottei lohien kutua häirittäisi.

Fraserin jokisuisto on tärkeä pysähdyspaikka muuttolinnuille.

Fraser ja sen sivujoet ovat tärkeä tyynenmeren lohen kutualue. Joessa elää myös monia muita kalalajeja.[1]

  1. a b c Fraser River The Canadian Encyclopedia. Viitattu 2.10.2018. (englanniksi)
  2. Sir Alexander Mackenzie (Explorer) The Canadian Encyclopedia. Viitattu 9.5.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]