Sambesi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee jokea. Sambesi on myös Namibian hallinnollinen alue.
Sambesi
Topografinen kartta Sambesista. Kuvassa korostettuna joen valuma-alue.
Topografinen kartta Sambesista. Kuvassa korostettuna joen valuma-alue.
Alkulähde Mwinilunga, Angola
Laskupaikka Mosambikin kanaali
Maat Sambia, Angola, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Mosambik
Pituus 3 540 km
Alkulähteen korkeus 1500 m
Valuma-alue 1 390 000 km²
Sambesijoen Namibian, Sambian, Zimbabwen rajalla

Sambesi on Afrikan neljänneksi pisin joki, 3 540 kilometriä pitkä. Sen alkulähteet ovat Sambiassa, mutta jo 30 km kuluttua se jatkaa Angolan puolelle, josta se laskee etelään, kääntyy itään ja muuttuu Sambian ja Zimbabwen väliseksi rajajoeksi, jatkaa siitä Mosambikin halki virraten Intian valtamereen, tarkemmin ottaen Afrikan ja Madagaskarin väliseen leveään Mosambikin kanaaliin. Yläjuoksullaan joki sivuaa sadan kilometrin matkalta myös Namibian itäisintä kolkkaa.

Sambian ja Zimbabwen rajalla kulkiessaan, Livingstonen kaupungin liepeillä, joessa on maailmankuulut korkeat Victorian putoukset, bantukielellä Mosi-oa-Tunya (=kohiseva höyry). Vesi virtaa putouksissa 1 250 m leveänä rintamana ja putoaa enimmillään 105 m syvään rotkoon. Englantilainen lääketieteen tohtori David Livingstone kävi ensimmäisenä eurooppalaisena putouksilla vuonna 1855.

Sambesijoessa on kaksi tekojärveä, joista suurempi, Karibajärvi, sijaitsee Sambian ja Zimbabwen rajalla, ja hieman pienempi Cahora Bassa Mosambikissa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Zambezi River Encyclopedia Britannica
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sambesi.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.