Victorian putoukset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Victorian putoukset
Victoria Falls Waterfall-West.jpg
David Livingstonen patsas Victorian putousten Zimbabwen puoleisessa osassa

Victorian putoukset (engl. Victoria Falls) tai Mosi-oa Tunya on suuri vesiputous Afrikassa, Sambesi-joessa, Zimbabwen ja Sambian rajalla. Putous on noin 1 600 metriä leveä ja noin 107 metriä korkea. Tulvakaudella maalis-huhtikuussa putousten voima on suurimmillaan. Victorian putoukset kuuluvat UNESCO:n maailmanperintökohteisiin.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Livingstone, skotlantilainen löytöretkeilijä, löysi ensimmäisenä eurooppalaisena putoukset 17. marraskuuta 1855 ja nimesi ne kuningatar Viktorian mukaan. Paikalliset asukkaat tunsivat toki putouksen entuudestaan ja käyttivät siitä nimeä Mosi-oa-Tunya (suom. savu, joka jylisee).[2] Vuonna 1860 Livingstone palasi toisen löytöretkeilijän, John Kirkin, kanssa tutkimaan putouksia tarkemmin.

Cecil Rhodes määräsi 1900 putousten yhteyteen rakennettavaksi näköalasillan, joka saatiin valmiiksi elokuussa 1905, tosin aivan ensimmäisen suunnitelman mukaan se olisi ollut rautatiesilta. Putousten alapuolelle rakennettiin 1960 Kariban voimala ja sen yhteyteen laaja Kariban tekojärvi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mosi-oa-Tunya / Victoria Falls Unesco
  2. Victoria Falls wdl.org. 1890-1925. Viitattu 1.6.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]