Mangrove

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mangrovekasvillisuutta ja pönkkäjuurten vedenalainen verkosto.
Mangrovemetsien sijainti maapallolla (2000).

Mangrove on puiden ja pensaiden muodostamaa tiheää kasvillisuutta, jota kasvaa tropiikissa runsassateisilla alueilla suojaisilla merenrannikoilla ja jokisuistoissa. Tavallisesti sitä esiintyy rannoilla matalassa vedessä ja vuorovesien vaihteluvyöhykkeellä, kuitenkin suojassa voimakkaimmilta aalloilta. Kasvualustana on hiekka tai lieju, jota kasvillisuus sitoo tehokkaasti. Mangroven katsotaan yleensä muodostavan oman biominsa. Mangrovekasvit kuuluvat eri heimoihin, mutta niiden rakenteessa on paljon yhtäläisyyksiä. Merkittävimpiä mangroven esiintymisalueita ovat Kaakkois-Aasia, Uusi-Guinea, Intia, Afrikan lounaisrannikko Senegalista Angolaan ja itärannikko Etelä-Afrikasta Keniaan, Madagaskar, Väli-Amerikka ja Brasilia.

Mangrovekasveille on yhteistä pönkkäjuuret, jotka antavat puulle tukea epävakaalla kasvualustallaan. Lieju on lähes hapetonta, joten lisäksi puut kasvattavat erityisiä hengitysjuuria hapen saamiseksi. Siemenet itävät usein vielä ollessaan kiinni emokasvissa, minkä jälkeen ne kaivautuvat terävän juurensa avulla tukevasti kasvualustaan. Sitomalla liejua mangrovekasvillisuus suojaa rannikoita eroosiolta ja jopa tsunameilta.[1]

Varsinaisia mangrovelajeja katsotaan olevan 54 yhteensä 20 eri suvussa. Niitä esiintyy lähes yksinomaan mangrovemetsissä. Merkittävin heimo on mangrovepuukasvit (Rhizophoraceae), jonka suvuista punamangrovet eli mangrovepuut (Rhizophora) käsittää kahdeksan ja muut suvut yhdeksän mangrovelajia[2]. Muita merkittäviä mangroveheimoja ovat Avicenniaceae (9 lajia) ja Sonneratiaceae (5 lajia).

UNEP:n vuonna 2010 julkaiseman raportin mukaan mangrovemetsät tuhoutuvat neljä kertaa muita metsiä nopeammin.[3]

Mangrovea käytetään myös akvaarioissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tsunami: Mangroves 'saved lives' BBC.
  2. Tomlinson, P.B. 1986. The botany of mangroves. Cambridge University Press, Cambridge, England
  3. Mangrovemetsiä uhkaa tuho YLE Uutiset

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mangrove.