Cuando

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Cuando
Cuandojoen yhtymiskohta Sambesiin.
Cuandojoen yhtymiskohta Sambesiin.
Maat  Angola
 Namibia
 Botswana
 Sambia
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Pinta-ala 113 393 km² [1]
Joen uoman kohteita
Alkulähde Bién ylätasanko, Angola
Laskupaikka Sambesi
Mittaustietoja
Pituus 731 km
Keskivirtaama 32,5 m³/s (MQ) [1]
Muuta
Muualla Wikimedia Commons


Cuando on joki keskisen Afrikan eteläosissa. Se virtaa Angolasta Namibian Caprivin kaistaleelle ja edelleen Linyantin suomaalle Botswanan pohjoiselle rajalle.[2] Kyseisen suon jälkeen se on nimeltään Linyanti-joki ja kauempana idässä Chobe, ennen kuin se yhtyy Sambesiin. Jokisysteemi muodostaa noin 225 kilometrin matkalta Angolan ja Sambian välisen rajan.[3][4]

Joen kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auringonlasku Choben yllä Botswanan Choben kansallispuistossa.
Kartta Cuando-Linyanti-Chobe jokisysteemistä Namibian Caprivin kaistaleen tienoilla, perustuen NASA:n satelliittikuvaan (huom. ylimpänä kuvassa luode). Vesi näkyy kuvassa mustana. . 1 Cuando; 2 Caprivin kaistale; 3 Mudumun kansallispuisto ja Lianshulu Lodge, Linyantin suomaan loppu Swamp; 4 Linyantin suomaa ja Mamlin kansallispuisto, missä eräs Kalaharin Harju estää veden valumisen kaakkoon; 5 Okavango-joki ja sen delta, joka katoaa Kalaharin hiekkaan; 6 Linyanti-joki; 7 Liambezi-järvi (kuivunut kuvanottohetkellä); 8 Chobe; 9 Choben ja Sambesin yhtymäkohta Kazungulassa; 10 Sambesi ja Caprivin suot tulvivat kuvanottohetkellä.
Liambesi-järvi

Cuando saa alkunsa Angolan keskiseltä ylängöltä Tembo-vuoren rinteiltä,[5] mistä se virtaa kaakkoon Sambian rajalla. Siellä se muodostaa laajan kanavan, joka koostuu soista. Nämä muodostavat 5–10 km leveän alueen. Kuten muittenkin alueen jokien kohdalla on kyse, sen virtaama vaihtelee tavattoman paljon riippuen siitä, onko sadekausi vai ei. Sen uoma saattaa olla useita kilometrejä leveä silloin, kun siinä on paljon vettä, ja kuivalla kaudella se taas katoaa niin, että jäljellä on pelkkiä soita.

Cuando jatkaa soista uomaansa Namibian Caprivin kaistalen poikki, minkä jälkeen se muodostaa Namibian ja Botswanan rajan samalla, kun se jatkaa kulkuaan kohti kaakkoa ja itää. 10 000 vuotta sitten Cuando yhtyi Okavango-jokeen ja sen vedet virtasivat sitten Makgadikgadijärveen (joka nykyään muodostaa ajoittaisen kosteikon[6]) mutta alueen pinta kohosi tektonisten muutosten vuoksi ja esti veden virtaamisen etelään. Tämän seurauksena Cuando nykyään jakautuu tuolla alueella useiksi kanaviksi ja soiksi (joiden nimi on Linyantin suot), joita täplittävät saaret. Tämä suo melkein katoaa Kalahariin Okavangojoen tapaan. Sen kulku ohjautuu kuitenkin itään, missä se yhtyy Sambesiin. Tällä matkalla kohti itää se muodostaa Namibian ja Botswanan välisen rajan. Kuivalla kaudella alueella on muutamia avonaisia kanavia soiden lomassa. Täältä joen kulku jatkuu Liambesi-järvenä, minkä jälkeen se muuttuu jälleen joeksi nimeltä Chobe. Se yhtyy Sambesiin Kazungulan sillan kohdalla.

Niinä vuosina, kun Okavangossa on suuria tulvia, osa tuon joen vedestä karkaa itään yleensä kuivana olevan Magwekwana-joen kautta (joka tunnetaan myös nimellä Selinda Spillway) Linyantin soihin ja edelleen Sambesiin. Selinda Spillway ja Boteti-joki ovat ainoa reitti, jonka kautta Okavangon vedet saattavat karata Okavangon suistosta.

Choben alajuoksulla myös Sambesin vettä tunkeutuu ajoittain siten, että Chobe saattaa ajoittain hiljalleen virrata ylöspäin. Täällä, kuten Okavangon deltalla ja Namibian Oshana-alueella, maa on niin tasaista, että vedet saattavat virrata vaihtelevasti eri suuntiin.

Choben pohjoispuolella ovat Caprivin suot, jonka reunalla sijaitsi nyttemmin raunioina oleva Makololo-heimon entinen pääkaupunki. Tämä kansa valloitti Barotsemaan 1800-luvulla.

Cuandon, Linyanti ja Choben vesistä niin suuri määrä haihtuu ilmaan, että sitä kautta päätyy Sambesiin vain hyvin vähän vettä, paitsi silloin, kun tuo jokisysteemi tulvii runsaasti.

Cuandon Selinda Spillway (eli Magweggana-joki), jossa on vettä ympäri vuoden, kytkee Kalaharin valuma-alueen Sambesin valuma-alueeseen.[7]

Eläimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cuandon jokisysteemi tunnetaan eläimistöstään, jota on paljon suurimmalla osaa sen virtauksesta. Sen varrella eri maissa on luonnonpuistoja. Joissakin niistä salametsästettiin ahkerasti Namibian ja Angolan sotien aikana, mutta rauhan tultua eläimistö on saanut mahdollisuuden toipua ennalleen.

Joen varrella on seuraavat luonnonpuistot:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Zambezi River Basin (pdf) 2010. The International Bank for Reconstruction and Development. Viitattu 30.10.2014. (englanniksi)
  2. Afrique Centre et Sud, 1996
  3. Kwando River Encyclopædia Britannica. 2014. Encyclopædia Britannica Online. Viitattu 30.10.2014. (englanniksi)
  4. McIntyre, Chris: Botswana: Okavango Delta - Chobe - Northern Kalahari, s. 229. Windhoek: Bradt Travel Guides, 2010. ISBN 978-1-84162-308-5. Teoksen verkkoversio (viitattu 26.10.2014). (englanniksi)
  5. R. Mepham, 1992
  6. C.M. Hogan, 2008
  7. Is this Harry and Meghan's honeymoon hotel? The Telegraph. 29.5.2018. Viitattu 8.1.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Cuando River