Cahora Bassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cahora Bassa
Cahora Bassa avaruudesta nähtynä.
Cahora Bassa avaruudesta nähtynä.
Valtiot  Mosambik
Paikkakunta Cahora Bassan piiri (en)View and modify data on Wikidata
Koordinaatit 15°40′00″S, 31°50′00″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Sambesi
Mittaustietoja
Pituus 250 km
Leveys 38 kmView and modify data on Wikidata
Pinta-ala 2 665 km²
Kartta
Cahora Bassa

Cahora Bassa (siirtomaa-aikoina myös nimellä Cabora Bassa) on Karibajärven jälkeen eteläisen Afrikan suurin tekojärvi. Se sijaitsee Mosambikissa, Teten provinssin länsiosassa. Järvi on noin 240 km pitkä ja paikoin yli 20 km leveä, ja sen pinta-ala on laajimmillaan 2 665 km². Järvessä elävä kapenta on yleisin ja tärkein kalalaji, ja nykyisin kuivatulla kapentalla on proteiinipitoisena ravintona suuri merkitys järven ympäristön asukkaille.lähde?

Cahora Bassan tekojärven muodostaa samanniminen pato (port. Hidroelectrica de Cahora Bassa), joka on yksi Sambesi-joen kolmesta suuresta voimalapadosta. 171 m korkean ja 300 m pitkän padon rakentaminen alkoi 1969, ja tekoaltaan täyttäminen 1974. Patoa käytetään vesivoiman tuotantoon; sen viiden turbiinin nimellisteho on 2075 MW, joskin sähköntuotanto on nykyisin tästä vain noin neljäsosa. Suurin osa tuotetusta sähköstä myydään Etelä-Afrikan tasavaltaan, jonne se siirretään suurjännitteiseksi tasavirraksi muunnettuna kahta 1400 km pitkää voimalinjaa pitkin.

Mosambikin itsenäistyessä Portugali piti voimalaitoksen itsellään entisen siirtomaan velkojen panttina. Vuosien neuvottelujen jälkeen se siirtyi Mosambikille vuonna 2007.[1]

  1. Mozambique The World Factbook. Washington, DC: Central Intelligence Agency. (englanniksi)
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.