Kalliokäärme

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalliokäärme
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Käärmeet Serpentes
Heimo: Jättiläiskäärmeet Boidae
Suku: Python
Laji: sebae
Kaksiosainen nimi

Python sebae
(Gmelin, 1788)

Katso myös

  Kalliokäärme Wikispeciesissä
  Kalliokäärme Commonsissa

Kalliokäärme (Python sebae) on myrkytön pyton, jota esiintyy Afrikassa ja joka kuuluu maailman suurimpiin käärmeisiin. Pituus vaihtelee 4,3 ja 5,5 metrin välillä. Jotkut yksilöt saattavat kasvaa kuusimetrisiksi ja painaa jopa 90 kg, mutta naaraat ovat yleensä noin viisimetrisiä ja koirailla tyypillinen pituus on 3,7 metriä. Vankeudessa ne voivat elää yli 30 vuotta. Väritys ovat vaalean- tai harmaanruskea poikittaisilla läiskillä ja tummilla raidoilla. Värimuunnoksiin kuuluu albiinoja, kuviottomuutta ja poikkeavaa raidoitusta.

Kalliokäärmeellä on huono maine ns. lemmikkikäärmeenä, sillä kalliokäärme on lajina aggressiivinen, vaatii suurta kokeneisuutta käärmeiden käsittelyssä ja pidossa ja on kokonsa puolesta jopa vaarallinen käärme. Kalliokäärme tappaa saaliinsa kuristamalla ja vankeudessa niille syötetään yleensä hiiriä tai rottia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alexander, G.J., Tolley, K.A., Penner, J., Luiselli, L., Jallow, M., Segniagbeto, G., Niagate, B., Howell, K., Beraduccii, J., Msuya, C.A. & Ngalason, W.: Python sebae IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-2. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 10.10.2021. (englanniksi)
Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.