Sambesi (alue)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sambesi
Zambezi
Caprivi
Kylä Sambesin alueella
Kylä Sambesin alueella
Alueen sijainti Namibiassa
Alueen sijainti Namibiassa
Valtio Namibia
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Katima Mulilo
Pinta-ala 14 785[1] km²
Väkiluku (2011) 90 596[1]
 – väestötiheys 6,7[1] as./km²
Lyhenteet
 – ISO 3166 NA-CA

Sambesi (engl. Zambezi, aiemmin Caprivi eli Liambezi) on yksi Namibian kolmestatoista hallinnollisesta alueesta. Sambesin alue työntyy kapeana kiilana Namibian koillisosasta itään Sambian ja Botswanan välistä Sambesijoelle ja Zimbabwen rajan tuntumaan asti. Sen pinta-ala on 14 785 km². Vuonna 2011 alueen väkiluku oli 90 596.[1] Alue sijaitsee Angolan, Botswanan, Sambian ja Zimbabwen yhtymäkohdassa.

Sambesin pääkaupunki on Katima Mulilo. Alueen halki virtaa kahdeksan jokea, joista vain yhdessä, Sambesissa, on vettä ympäri vuoden. Se on trooppista aluetta, ja siellä elää monia eläinlajeja. Alueella onkin viisi luonnonsuojelualuetta.

Saksan keisarikunta valtasi alueen kesällä 1890 ja nimesi sen Capriviksi Saksan valtakunnankansleri Leo von Caprivin mukaan[2]. Hän oli järjestellyt alueen Saksalle vaihtokaupalla Britannian kanssa (alue vaihdettiin Helgolandiin ja Sansibariin). Caprivi liitettiin alueena Saksan Lounais-Afrikkaan, josta saatiin Caprivin kautta yhteys Sambesijokeen ja sitä kautta Saksan hallitsemaan Tanganjikaan (Tansaniaan) ja Intian valtamereen.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen alue palasi Britannian hallintoon osana Betsuanamaata. Tällöin se oli geopoliittisesti vähäarvoinen. Uudelleen se nousi maailmanpolitiikkaan 1980-luvulla, kun Etelä-Afrikan tukema Angolan kapinallisjärjestö UNITA käytti sitä tukialueenaan.

  1. a b c d Namibia Citypopulation.de. Viitattu 11.7.2017.
  2. Verkkonäyttely Namibian etniset ryhmät (Arkistoitu – Internet Archive). Vantaa. Viitattu 21.1.2015.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]