Härkähai

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Härkähai
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Rustokalat Chondrichthyes
Alaluokka: Leveäsuiset Elasmobranchii
Lahko: Luomihaikalat Carcharhiniformes
Heimo: Tiikerihait Carcharhinidae
Suku: Carcharhinus
Laji: leucas
Kaksiosainen nimi

Carcharhinus leucas
(Müller & Henle, 1839)

Härkähain levinneisyys
Härkähain levinneisyys
Katso myös

  Härkähai Wikispeciesissä
  Härkähai Commonsissa

Härkähai (Carcharhinus leucas) on suurikokoinen tiikerihaiden (Carcharhinidae) heimoon kuuluva rustokala.

Härkähai ui rannan lähellä, minkä vuoksi se on ihmiselle vaarallisin hai.lähde? Vaikka se on merikala, se uskaltautuu joskus myös järviin ja jokiin, ja sitä on kutsuttu myös jokihaiksi. Peto on havaittu noin 2 800 kilometrin päässä merestä Mississipillä ja 5 000 kilometrin päässä Amazonilla.

Härkähaiden poikaset aloittavat elämänsä jokisuistoissa. Siellä ne ovat muilta hailta turvassa ja uskaltautuvat mereen vasta, kun ne ovat tarpeeksi isoja pitämään pedot loitolla.

Härkähai elää lämpimissä merissä kaikkien mantereiden rannikoilla. Se pysyy yleensä alle 30 metrin syvyydessä, mutta ajoittain sitä on tavattu 150 metriin asti.[2]

Härkähai on nimensä mukaisesti ruumiinmuodoltaan tanakka. Uros voi kasvaa kaksimetriseksi ja 90-kiloiseksi, naaras on paljon isompi: 3,5 metriä ja jopa 230 kiloa. Selkäpuoli on harmaa, vatsa valkoinen. Elinikä on alle 14 vuotta.

Härkähai syö melkein mitä tahansa liharavintoa: kalaa, toisia haita, rauskuja, delfiineitä, kilpikonnia, lintuja, äyriäisiä ja jopa uimassa olevia maanisäkkäitä. Härkähai ei erota ihmistä saaliseläimestä, mutta härkähaiden hyökkäykset ovat silti erittäin harvinaisia, koska ne edellyttävät poikkeusolosuhteita.[3]

  1. Rigby, C.L., Espinoza, M., Derrick, D., Pacoureau, N. & Dicken, M.: Carcharhinus leucas IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-2. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.9.2021. (englanniksi)
  2. Carcharhinus leucas (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)
  3. http://www.sharkinfo.ch/SI1_99e/attacks2.html

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]