Kap–Kairo-rautatiesuunnitelma

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kolonisoitu Afrikka vuonna 1914.

Kap–Kairo-suunnitelma oli Cecil Rhodesin 1800-luvun lopulla esittämä suunnitelma, jonka mukaan Ison-Britannian olisi pitänyt muodostaa katkeamaton siirtomaiden ketju Etelä-Afrikan Kapkaupungin Pohjois-Afrikan Kairoon saakka. Tavoitteena oli mm. rakentaa rautatie Afrikan läpi.[1] Suunnitelman toteutus ei onnistunut, koska Saksa valloitti Tanganjikan eli nykyisen Tansanian mannerosat, jotka yhdessä Ruandan ja Burundin kanssa muodostivat Saksan Itä-Afrikan.

Vuonna 1918 ensimmäisen maailmansodan loputtua sai Iso-Britannia itselleen nykyisen Tansanian alueen Kansainliiton mandaattialueena. Täten Kap–Kairo-suunnitelmaa voitiin muutaman vuoden ajan pitää toteutuneena. Egypti kuitenkin itsenäistyi jo vuonna 1922, ja myös Etelä-Afrikka sai Westminsterin säädöksellä 1931 lopullisesti itsenäisen valtion aseman. Näiden molempien maiden asioihin Isolla-Britannialla kuitenkin oli vielä kauan niiden itsenäistymisen jälkeenkin suuri vaikutusvalta, ja Egyptissä oli Suezin kanavan varsilla myös brittiläisiä sotilastukikohtia.

Kap-Kairo -rautatie on lähes valmiiksi rakennettu. Tällä hetkellä (2012) rautatiestä puuttuu noin 1000 km osuus Sudanissa. Maan tilanne on poliittisesti varsin epävakaa, mutta suunnitelmissa on olojen vakiinnuttua rakentaa rata valmiiksi.[2] Valmistuttuaan siitä tulee maailman pisin rautatielinja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cecil Rhodes: Political involvment in Africa Encyclopedia Britannica. Viitattu 8.3.2014.
  2. Cape-to-Cairo rail dream struggles to stay awake 2011. Kenia: Standard. Viitattu 8.3.2014.
Tämä Afrikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.