Saksan Itä-Afrikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saksan Itä-Afrikka
Deutsch-Ostafrika
1885–1919
lippu vaakuna

Saksan Itä-Afrikan sijainti vihreällä, Saksa ja sen muut siirtomaat harmaalla.
Saksan Itä-Afrikan sijainti vihreällä, Saksa ja sen muut siirtomaat harmaalla.

Valtiomuoto Saksan siirtomaa
Keisari
Pääkaupunki Bagamoyo (1885–1890)
Dar es Salaam (1890–1918)
Pinta-ala
– yhteensä 995 000 km² 
Väkiluku (1913) 7 700 000
– väestötiheys 7,7 / km²
Historia
– perustettiin 27. helmikuuta 1885
– Britannian miehitys 25. marraskuuta 1918
– Versailles’n rauha 28. kesäkuuta 1919
Viralliset kielet saksa
Valuutta Saksan Itä-Afrikan rupia
Edeltäjät Burundin kuningaskunnan lippu Burundin kuningaskunta
Ruandan kuningaskunnan lippu Ruandan kuningaskunta
 Sansibarin sulttaanikunta
Seuraajat  Kenian siirtomaa ja protektoraatti
Portugalin Itä-Afrikan lippu Portugalin Itä-Afrikka
Ruanda-Urundin lippu Ruanda-Urundi
 Tanganjikan mandaattialue

Saksan Itä-Afrikka (saks. Deutsch-Ostafrika) oli Saksan keisarikunnan siirtomaa Itä-Afrikassa. Se käsitti nykyisten Burundin, Ruandan sekä Tansanian mantereenpuoleisen osan alueet. Saksa valloitti siirtomaan 1880-luvulla ja menetti ne ensimmäisessä maailmansodassa Britannialle ja Belgialle. Sodan päätyttyä siirtomaa luovutettiin Kansainliiton haltuun. Siirtomaan pinta-ala oli 994 996 neliökilometriä. Vuonna 1913 sen asukasluku oli noin 7,7 miljoonaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksan Itä-Afrikka. Brockhaus atlas (1894).

Siirtomaan vaiheet alkavat seikkailija Carl Petersin perustamasta Saksan kolonisointiseurasta (saks. Gesellschaft für Deutsche Kolonisation). Peters solmi sopimuksia Sansibarista käsin mantereen päälliköiden kanssa. 3. maaliskuuta 1885 Saksan hallitus ilmoitti, että se oli myöntänyt Petersin yhtiölle keisarillisen peruskirjan, jolla hän saattoi perustaa protektoraatin Itä-Afrikkaan. Peters keräsi retkikunnan ja purjehti rannikkoa etelään Rufijijoelle ja pohjoiseen Witumaahan lähelle Lamua.

Sansibarin sulttaani piti itseään mantereenkin hallitsijana ja protestoi, jolloin Saksa lähetti paikalle viisi sotalaivaa. Tuloksena britit ja saksalaiset solmivat sopimuksen mannermaan jakamisesta keskenään etupiireihin. Saksalaiset ottivat pian hallintaansa Bagamoyon, Dar es Salaamin ja Kilwan. Vuonna 1888 rannikon arabit kapinoivat Abushiri ibn Salim al-Harthin johdolla, mutta Britannia ja Saksa saartoivat arabit ja kukistivat kapinan. Vuonna 1890 Lontoossa solmittiin Helgoland–Sansibar-sopimus, jolla Helgoland annettiin Saksan haltuun, ja Saksa luovutti Witumaan sekä osan Itä-Afrikkaa briteille rautatien rakennusta varten. Vuosina 1891–1894 hehet vastustivat päällikkö Mkwawan johdolla valloittajia, mutta sissisodan jälkeen Mkwawa saarrettiin ja hän teki itsemurhan.

Puuvillankasvatukseen pakotetut paikalliset nousivat maji maji -kapinaan, jonka kuvernööri Gustav Adolf von Götzen kukisti 1905. Siirtomaahallinnon korruptiosta ja raaoista toimintatavoista syntyi Euroopassa skandaali, ja vuonna 1907 Saksan valtakunnankansleri Bernhard von Bülow nimitti Bernhard Dernburgin uudistamaan siirtomaahallintoa, josta tuli mallikelpoisen tehokas. Paikallispoliisin lisäksi siirtomaassa oli 1. tammikuuta 1914 Schutztruppen sotilaista vain 110 saksalaista upseeria (joukossa 42 lääkäriä), 126 aliupseeria ja 2 472 paikallista sotilasta.

Ensimmäisessä maailmansodassa britit yrittivät vallata Saksan Itä-Afrikan, mutta sissisotaan turvautunut saksalaisten joukkojen komentaja Paul von Lettow-Vorbeck onnistui tekemään vastarintaa neljän vuoden ajan suuresta alivoimastaan huolimatta. Hän antautui vasta kuultuaan Saksan aselevosta marraskuussa 1918.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Saksan siirtomaat jaettiin Kansainliiton mandaattialueina voittajavaltioille, jotka olivat pääosin miehittäneet ne jo sodan aikana. Saksan Itä-Afrikka pilkottiin kahtia. Ruanda-Urundin alue annettiin Belgialle, joka oli vallannut sen jo 1916. Saksan Itä-Afrikan pääosasta muodostettiin Tanganjika-niminen Britannian hallitsema alue.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]