Peace

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Peace
Peacejoen valuma-alue
Peacejoen valuma-alue
Alkulähde Willistoninjärvi
Laskupaikka Slavejoki
Maat Kanada
Pituus 1 923 km
Virtaama 2 110 /s
Valuma-alue 302 500 km²

Peace on joki Kanadassa. Se saa alkunsa Kalliovuorilla, Brittiläisen Kolumbian pohjoisosissa, ja laskee pohjoisen Albertan läpi. Joki on noin 1 923 kilometriä pitkä, ja sen valuma-alue on noin 302 500 neliökilometriä.

Joen yläjuoksulle on tehty suuri pato ja tekojärvi, Willistoninjärvi, vesivoiman tuottamista varten. Padon jälkeen joki laskee itään Albertaa kohti ja jatkaa sitten pohjoiseen ja itään, jossa se kohtaa Athabascajärven Wood Buffalon kansallispuistossa. Athabascajärven ja Peacen jokisuiston vesi laskee Slave-jokeen ja saavuttaa Pohjoisen jäämeren Mackenzien kautta.

Joen reuna-alueet ovat perinteisesti olleet dunnezojen asuinalueita. Turkiskauppaaja Peter Pondin uskotaan käyneen joella vuonna 1785. North West Companyn Charles Boyer perusti Peacen ja Boyerin yhtymäkohtaan turkiskauppa-aseman vuonna 1788. Vuonna 1793 tutkimusmatkailija Alexander Mackenzie matkusti pitkin jokea. Vuonna 1794 joen varrelle Rocky Mountain Houseen, lähelle nykyistä Fort St. Johnia, rakennettiin turkiskauppa-asema. Se oli ensimmäinen muun kuin alkuperäiskansan asutus Brittiläisen Kolumbian mantereella.

Albertassa sijaitsevan Peace-jokilaakson rikas maaperä on tuottanut vehnäsatoa 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Jokialue on myös tärkeä öljy- ja maakaasutuotannon keskus. Joen varrella Brittiläisessä Kolumbiassa on myös sahatavara-, selluloosa- ja paperitehtaita.