Peace

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peace
Peacejoen valuma-alue
Peacejoen valuma-alue
Alkulähde Willistoninjärvi
Laskupaikka Slavejoki
Maat Kanada
Pituus 1 923 km
Virtaama 2 110 /s
Valuma-alue 302 500 km²

Peace on joki Kanadassa. Se saa alkunsa Kalliovuorilla, Brittiläisen Kolumbian pohjoisosissa, ja laskee pohjoisen Albertan läpi. Joki on noin 1 923 kilometriä pitkä, ja sen valuma-alue on noin 302 500 neliökilometriä.[1]

Joen yläjuoksulle on tehty suuri pato ja tekojärvi, Willistoninjärvi[1], vesivoiman tuottamista varten. Padon jälkeen joki laskee itään Albertaa kohti ja jatkaa sitten pohjoiseen ja itään, jossa se kohtaa Athabascajärven Wood Buffalon kansallispuistossa. Athabascajärven ja Peacen jokisuiston vesi laskee Slave-jokeen ja saavuttaa Pohjoisen jäämeren Mackenzien kautta.

Joen reuna-alueet ovat perinteisesti olleet dunnezojen asuinalueita. Turkiskauppaaja Peter Pondin uskotaan käyneen joella vuonna 1785. North West Companyn Charles Boyer perusti Peacen ja Boyerin yhtymäkohtaan turkiskauppa-aseman vuonna 1788. Vuonna 1793 tutkimusmatkailija Alexander Mackenzie matkusti pitkin jokea. Vuonna 1794 joen varrelle Rocky Mountain Houseen, lähelle nykyistä Fort St. Johnia, rakennettiin turkiskauppa-asema. Se oli ensimmäinen muun kuin alkuperäiskansan asutus Brittiläisen Kolumbian mantereella.

Albertassa sijaitsevan Peace-jokilaakson rikas maaperä on tuottanut vehnäsatoa 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Jokialue on myös tärkeä öljy- ja maakaasutuotannon keskus. Joen varrella Brittiläisessä Kolumbiassa on myös sahatavara-, selluloosa- ja paperitehtaita.

Peacen suistoalueesta tehtiin Ramsar-suojelualue vuonna 1982.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Peace River Canadian Encyclopedia. Viitattu 9.5.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]