Wood Buffalon kansallispuisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wood Buffalo National Park
Sijainti kartalla
Sijainti kartalla
Sijainti Alberta ja Luoteisterritoriot, Kanada
Lähin kaupunki Fort Smith, Luoteisterritoriot
Koordinaatit 59°23′N, 112°59′W
Pinta-ala 44 807 km²
Perustettu 1922
Hallinto Parks Canada

Wood Buffalon kansallispuisto (engl. Wood Buffalo National Park) on koillisessa Albertassa ja eteläisissä Luoteisterritorioissa sijaitseva kansallispuisto, joka on pinta-alaltaan (44 807 km²) Kanadan suurin. Se perustettiin vuonna 1922 suojelemaan maailman suurinta vapaasti liikkuvien metsäbiisonien kantaa, jonka koon arvellaan nykyisen olevan yli 2 000 yksilöä.

Kansallispuiston korkeus vaihtelee Little Buffalo -joen 183 metristä Caribou Mountains -vuorien 945 metriin. Puiston keskuspaikka sijaitsee Fort Smithissä, Luoteisterritorioissa, ja sillä on myös pienempi satelliittitoimisto Fort Chipewyanissa, Albertassa. Puisto on maantieteellisesti tärkeä, sillä Peace-, Athabasca- ja Slavejokien muodostama maailman suurin sisämaan jokisuisto sijaitsee sen alueella. Puisto sijaitsee myös aivan Athabascan öljyhiekkojen pohjoispuolella.

Suojelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wood Buffalon kansallispuistossa asuu luonnonvaraisena useita eri lajeja, kuten hirviä, mustakarhuja, susia, ilveksiä, majavia, piisameja, lumikenkäjäniksiä, hietakurkia, röyhelöpyitä sekä sukkanauhakäärmeitä, jotka tekevät puistossa tunnettuja yhteispesiä.

Erittäin uhanalaisten trumpettikurkien ainoa luonnollinen pesimispaikka sijaitsee Wood Buffalon luonnonpuistossa.

Maailmanperintökohde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1983 Wood Buffalon kansallispuisto nimettiin Unescon maailmanperintöluetteloon Peace-Athabascan jokisuiston biologisen diversiteetin sekä suuren biisonikannan vuoksi.[1]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wood Buffalo National Park UNESCO. Viitattu 24.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]