Trumpettikurki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trumpettikurki
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kurkilinnut Gruiformes
Heimo: Kurjet Gruidae
Suku: Kurjet Grus
Laji: americana
Kaksiosainen nimi

Grus americana
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

  Trumpettikurki Wikispeciesissä
  Trumpettikurki Commonsissa

Trumpettikurki (Grus americana) on Kanadan kotoperäinen kurkilaji. Se elää nykyisin vain maan keskiosissa Luoteisterritorioiden ja Albertan rajoilla sijaitsevassa Wood Buffalon kansallispuistossa. Vastikään laji on onnistunut pesimään myös Wisconsinissa.lähde? Populaation koko on 382 yksilöä. Se on muuttolintu, ja talvehtii pääasiassa Texasissa Meksikonlahden rannalla. Carl von Linné kuvaili lajin holotyypin Hudsoninlahdeltan Kanadasta vuonna 1758.[2]

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikuisen trumpettikurjen ruumis on valkoinen, ja sen päässä on punainen laikku. Nokka on pitkä ja tumma. Nuoret trumpettikurjet ovat väriltään kanelinruskeita. Lentäessään trumpettikurki pitää pitkän kaulansa suorassa, ja jalat seuraavat niin ikään suorina perässä. Aikuisen trumpettikurjen mustat siivenkärjet näkyvät lentäessä.

Trumpettikurki on tyypillisesti 1,26–1,6 metriä pitkä[3] ja siipienväliltään noin 2 metriä.[3] Aikuisen yksilön paino on noin 4,5–8,5 kiloa. Koiraat ovat naaraita kookkaampia.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Grus americana IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 10.4.2014. (englanniksi)
  2. IBC (englanniksi)
  3. a b c Collar, J., Del Hoyo, J., Elliot, A., & Saragatal, J.: Handbook of the birds of the World. Volume 3. Hoatzin to auks. Lynx Edicions. , 1996.
  4. Johnsgard, P. A.: Cranes of the World. Indiana University Press. digitalcommons.unl.edu. 1983.
Nuoria trumpettikurkia opastetaan ultrakevyellä lentokoneella niiden ensimmäisellä muuttomatkalla Wisconsinista Floridaan vuonna 2009.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.