Nahannin kansallispuisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nahannin kansallispuisto

Nahannin kansallispuiston sijainti

Sijainti
Lähin kaupunki
Fort Simpson, Luoteisterritoriot
Pinta-ala
4 766 km²
Hallinto
Tyyppi
Perustettu
Kävijämäärä
1 018 (2003 [1])
Hallinto
Parks Canada
Kartta

Nahannin kansallispuisto on kansallispuisto Kanadassa Luoteisterritorioiden alueella. Se sijaitsee noin 500 kilometriä länteen Yellowknifestä ja suojelee osaa Mackenzie-vuoristosta. Puiston keskipiste on South Nahanni -joki. Neljä kanjonia reunustaa tätä koskista jokea.

Virginian putousten kohdalla joki sukeltaa 90 metriä, joka on puolet enemmän kuin Niagaran putousten korkeus. Keskellä putousta on tornimainen kivi vastustamassa putouksen voimaa. Putousten nimeä ollaan ehdotettu muutettavan Kanadan entisen pääministerin Pierre Trudeaun mukaan.

Puiston rikkipitoiset kuumat lähteet, vuoristotundra, vuoristot sekä kuusi- ja haapametsät ovat koti monille lintu-, kala- ja nisäkäslajeille. Alueen nisäkäslajeihin kuuluvat mm. susi, karhu, hirvi, valkohäntäpeura ja ohutsarvilammas, linnuista puistossa tavataan mm. maakotkaa, trumpettijoutsenta ja valkopäämerikotkaa ja alueen vesistöissä uiskentelee mm. pohjanharjuksen ja nieriän alalaji [2].

Vuosittain puistossa vierailee noin tuhat kävijää. Helpoin tapa päästä alueelle on vesitasolla tai helikopterilla. Kävijäkeskus palvelee Fort Simpsonissa ja esittelee puiston historiaa, kulttuuria ja maantiedettä. Nahannin kansallispuisto listattiin UNESCOn maailmanperintöluetteloon vuonna 1978.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Parks Canada Agency: Report on the State of Conservation of Nahanni National Park 2004. Parks Canada Agency. Arkistoitu 7.9.2006. Viitattu 10.8.2006.
  2. Protected Areas Programme: Nahanni National Park Reserve 1995. Protected Areas Programme. Arkistoitu 15.8.2006. Viitattu 10.8.2006.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Pohjois-Amerikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.