Angara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee jokea. Angara on myös kantoraketti.
Angara
Ангара́
Angarajoki virtaa Irkutskin läpi.
Angarajoki virtaa Irkutskin läpi.
Alkulähde Baikaljärvi
Laskupaikka Jenisei (Strelkan kohdalla)
Maat Venäjä
Pituus 1 779[1] km
Alkulähteen korkeus 455 m
Virtaama 5 100[2] /s
Valuma-alue 1 039 000[1] km²

Angara (ven. Ангара́) on 1 779 kilometriä pitkä Jenisein sivujoki Siperiassa, Irkutskin alueella ja Krasnojarskin aluepiirissä. Angara on Baikaljärven laskujoki. Se virtaa järven lounaisosasta luoteeseen läpi Irkutskin, Angarskin, Bratskin ja Ust-Ilimskin kaupunkien, kääntyy sitten länteen ja laskee Jeniseihin Strelkan kylän lähellä. Suurimmat sivujoet ovat Oka ja Ilim. Joen alajuoksua Ilimin yhtymäkohdan alapuolella on kutsuttu myös nimellä Ylä-Tunguska.[2]

Angara on purjehduskelpoinen Irkutskin ja Bratskin välillä. Bratskissa sijaitsee suuri pato ja yksi maailman suurimmista vesivoimaloista, Irkutskenergo, (noin 4 500 megawattia). Myös Ust-Ilimskissa ja Irkutskissa (660 megawattia) on merkittävät vesivoimalat. Vuosina 1950–1959 rakennetun Irkutskin padon yläpuolella joen yläjuoksu noin 50 kilometrin matkalta on padottu Baikaljärven tasoon Irkutskin patoaltaaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Reka Angara (Venäjän vesistörekisterin tietoja kohteesta) Venäjän vesistörekisteri. Viitattu 31.7.2013. (venäjäksi)
  2. a b Angara (Maantieteellisen kokoelmatietosanakirjan verkkoartikkelit kohteesta) Geografitšeskaja entsiklopedija. 2001 & 2006 (viittauksen osalta). Viitattu 31.7.2013. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.