Arkansas (joki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arkansas
Alkulähde Leadville, Colorado
Laskupaikka Mississippijoki
Maat Yhdysvallat
Pituus 2 350 km
Alkulähteen korkeus 4 260 m
Virtaama 1118 /s
Valuma-alue 505 000 km²
Royal Gorge

Arkansas [ˈɑɹkənsɔː] on Mississippin toiseksi pisin sivujoki Missourin jälkeen. Se alkaa Coloradosta Kalliovuorilta ja virtaa läpi Kansasin, Oklahoman ja Arkansas'n osavaltioiden. Joki on 2 350 kilometriä pitkä. Merkittäviä kaupunkeja, joiden läpi joki virtaa, ovat Wichita (Kansasissa), Tulsa (Oklahomassa) ja Little Rock (Arkansas'ssa).[1]

Joki on yläpäässään Kalliovuorilla jyrkkä ja nopea vuoristovirta. Cañon Cityn kohdalla Coloradossa se siirtyy virtaamaan Royal Gorge -kanjoniin, jonka kuohuvissa koskissa harrastetaan joenlaskua. Suurimman osan matkastaan joki kulkee tasangolla, jossa jokipenkat ovat matalat ja tulvat yleisiä.

Eurooppalaisista tulokkaista Arkansasjoen löysivät ensimmäisenä Francisco Vásquez de Coronadon tutkimusryhmän jäsenet 29. kesäkuuta 1541, jotka ylittivät joen nykyisen Dodge Cityn lähellä. Vuonna 1806 Zebulon Pike tutki joen yläjuoksua.[1] Vuosina 1819–1846 joki oli Yhdysvaltain ja Espanjan hallitseman Meksikon välinen rajajoki.

Joki on kaupallisesti purjehduskelpoinen noin 1 000 kilometrin matkan Catoosan satamakaupunkiin asti, joka sijaitsee hieman Tulsasta itään. Laivojen kulkemisen tekevät mahdolliseksi useat sulut ja padot, jotka keinotekoisesti leventävät ja syventävät jokea.

Arkansasjoen sivujokia ovat Fountain Creek, Pawnee River, Verdigris River, Neosho River, Cimarron River ja Canadian River.[2]

  1. a b Arkansas River Encyclopedia Britannica. Viitattu 28.1.2014.
  2. Arkansas River Encyclopedia of Earth. Viitattu 28.1.2014.