Iravadi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Iravadi
Iravadi. Valuma-alue on merkitty keltaisella
Iravadi. Valuma-alue on merkitty keltaisella
Alkulähde Malin ja N'Main yhtymä,
Laskupaikka Andamaanienmeri
Maat Myanmar
Pituus 2 170 km
Virtaama 13 000 /s
Valuma-alue 430 000 km²

Iravadi[1] (joskus myös Irrawaddy) on Myanmarin suurin joki ja merkittävä kulkureitti. Se alkaa aivan maan pohjoiskolkasta Kiinan rajan tuntumasta maan korkeimman vuoren Hkakabo Razin (5 881 m) juurelta virtaavista Mali- ja N'Maijoista ja virtaa 2 170 kilometrin pituisena halki maan keskiosien laskien Andamaanienmereen.lähde?

Iravadi muodostaa Martabaninlahden länsipuolelle yli 40 000 neliökilometrin laajuisen hedelmällisen suistoalueen. Joki on purjehduskelpoinen Bhamoon, sadekausina aina Myitkyinaan asti 1 600 kilometrin päähän rannikosta. Sen lukuisat hiekkasärkät ja saaret vaikeuttavat kuitenkin navigaatiota näin pitkälle. Myanmarin väestö on keskittynyt jokilaakson alueelle ja suistoon. Suurista kaupungeista Mandalay sijaitsee joen keskivaiheilla sen itärannalla ja Yangôn suistoalueella. Iravadin varrella on merkittäviä riisinviljelyalueita. Joen valuma-alue on noin 430 000 km² ja suurin sivujoki Chindwin.lähde?

Myanmarin siirtomaa-aikoina ennen rautateiden ja autoliikenteen saapumista Iravadi tunnettiin nimellä ”Mandalayn tie”. Joen mukaan on saanut nimensä iravadindelfiini (Orcaella brevirostris), jota esiintyy myös muissa Kaakkois-Aasian suurissa joissa ja rannikkomerialueilla aina Australian pohjoisrannikolle asti. Sana Iravadi tulee mahdollisesti sanskritinkielisestä sanasta airavati, joka tarkoittaa ’elefanttijokea’.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hakulinen, Kerkko: Maailman paikannimet: oikeinkirjoitusopas (uusittu laitos), s. 31. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 1996. ISBN 951-1-13602-X.