Hkakabo Razi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hkakabo Razi
Sijainti
Vuoristo
Korkeus merenpinnasta
5 881 m
Prominenssi
904 mView and modify data on Wikidata
Ensimmäinen nousu huipulle
Helpoin reitti
lumi/jääkiipeily
Hallinto
Luokitus
Maailmanperinnön aieluettelon kohde (d) ()View and modify data on Wikidata
Kartta
Koordinaatit

Hkakabo Razi (burmaksi ခါကာဘိုရာဇီ) on Kaakkois-Aasian korkein vuori. Se sijaitsee Myanmarin pohjoisosassa Kachinin osavaltiossa Hkakbo Razin kansallispuistossa. Puisto on vuoristoseutua, ikivihreää subtrooppista sademetsää noin 2 400 - 2 700 metrin välillä, korkeammalla ensin lehti- sitten havumetsää. 3 450 metrin yläpuolella alkaa alpiininen vyöhyke ja noin 4 600 metristä ylöspäin paljas, osin pysyvän jään peittämä vyöhyke. Noin 5 300 metrin korkeudesta ylöspäin jäätikkö on hallitseva.

Hkakabo Razista tuli kansallinen suojelualue 30. tammikuuta 1996 ja kansallispuisto 10. marraskuuta 1998. Puisto on Myanmarin viimeinen luonnontilainen biodiversiteettialue, jossa on monipuolinen kasvisto ja eläimistö. Alue on suurelta osin tutkimatonta ja puisto tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet kasvitieteen, geologian, eläintieteen ja maantieteen tutkimukselle.

Myanmarin viranomaiset aikovat avata alueen piakkoinmilloin? ekoturismille. Useiden tieteellisten retkikuntien pääsy alueelle on jo sallittu.

Japanilainen Takashi Ozaki ja myanmarilainen Nyima Gyaltsen (alias Aung Tse) tekivät ensinousun huipulle 1996. Ozaki oli yrittänyt nousua vuotta aiemmin, mutta epäonnistunut huonon sään takia. Marssi perusleiriin kestää neljä viikkoa ja on vaivalloinen tiheän sademetsän ja sillattomien jokien takia. Suhteellisen myöhäisen ensinousun syynä oli pääosin se, että ulkomaalaisten pääsy alueelle sallittiin vasta 1993.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]