Nastolan kirkonkylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nastolan kunnantalo.

Nastolan kirkonkylä on Lahden kaupungin alueella sijaitseva ja entisen Nastolan kunnan hallinnollinen keskus. Kirkonkylän muodostamassa taajamassa on 12 246 asukasta ja sen pinta-ala on 23,54 neliökilometriä (31.12.2011).[1] Se on Suomen suurin taajama, joka ei ole kuntansa keskustaajama.

Kirkonkylällä sijaitsevat kunnanviraston lisäksi valtion virastojen toimipisteet, kuten Päijät-Hämeen Työ- ja elinkeinotoimisto ja Kelan toimisto. Nastolan kirkon ohella kirkonkylällä on seurakuntatalo ja hautausmaa kappeleineen ja muistomerkkeineen. Kirkonkylällä sijaitsee monia liikkeitä, joihin kuuluvat apteekki ja elintarvikekauppa. Nastolassa toimii myös partiolippukunta Nastapertio.

Kirkonkylän kulttuurikohteita ovat Taidekeskus Taarasti, Matinpalomuseo ja kotiseutumuseo. Liikuntakeskus Pajulahti sijaitsee viisi kilometriä kirkonkylältä Ruuhijärvelle päin.

Nastolan rautatieseisake sijaitsee kirkonkylällä. Seisakkeella pysähtyy 11 junaa päivässä. Junilla pääsee itään Kouvolaan, länteen Lahteen ja oikorataa pitkin Helsinkiin.

Kirkonkylän maisemaa hallitsevat Salpausselän reunamuodostuman lisäksi kaksi järveä: Iso-Kukkanen ja Pikku-Kukkanen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]