Oikorata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oikoradalla tarkoitetaan rautatieosuutta, joka on rakennettu lyhentämään aiemmin rakennetun runkorataverkon aiheuttamia pitkiä matkoja sekä helpottamaan kapasiteettiongelmia eli parantamaan rataverkon liikenteenvälityskykyä. Oikorata rakennetaan lyhentämään junamatkan pituutta, helpottamaan ruuhkaisten risteysasemien liikennettä ja siten lyhentämään matkustusaikoja.

Oikoradat Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi vierekkäistä lumista rataa Parkanon rautatieasemalla maaliskuussa 2012
Parkanon oikoradan ainoa asema päätepisteiden lisäksi sijaitsee Parkanossa

Suomessa on toteutettu kaksi varsinaista oikorataprojektia: Tampereen–Parkanon–Seinäjoen oikorata rakennettiin helpottamaan Haapamäen risteysaseman ruuhkia, sekä Keravan–Lahden oikorata, joka rakennettiin lyhentämään matkustusaikoja pääkaupunkiseudulta Lahden, Itä-Suomen ja Pietarin suuntaan, helpottamaan Riihimäen risteysaseman ruuhkia sekä parantamaan junaliikenteen sujuvuutta Helsingistä pohjoiseen johtavalla pääradalla. Helsingin ja Turun välisen junaliikenteen sujuvoittamiseksi tarkoitettu Espoo–Salo-oikorata on suunnitteluvaiheessa.

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.