Luettelo uudelleen nimetyistä kaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo kaupungeista, jotka ovat uudelleennimettyjä.

Aasia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen nimi Vanha nimi/nimet Vuodesta tai vuosina Valtio
Almaty[1] Alma-Ata, ennen sitä Vernyi vuosina 19211993 Kazakstan
Astana[2] Aqmola Akmolinsk, Tselinograd Aqmola vuosina 19911994 ja Tselinograd vuosina 19611991 Kazakstan
Biškek[3] Pishpek ja Frunze Pishpek vuosina 18621926 ja Frunze 19261991 Kirgisia
Baikonur[4] Leninsk vuodesta 1995 Kazakstan
Chennai [5] Madras vuodesta 1996 Intia
Mumbai [6] Bombay vuodesta 1995 Intia
Faisalabad [7] Lyallpur vuodesta 1977 Pakistanin lippu Pakistan
Hồ Chí Minhin kaupunki [8] Saigon vuodesta 1976 Vietnamin lippu Vietnam
Hudžand [9] Leninabad vuosina 19361990 Tadžikistanin lippu Tadžikistan
Dušanbe [10] Stalinabad vuosina 1929-1961 Tadžikistanin lippu Tadžikistan
Novokuznetsk [11] Stalinsk ja Kuznets Stalinsk vuosina 19321961 ja Kuznets vuoteen 1931 Venäjän lippu Venäjä
Türkmenbaşy [12] Krasnovodsk vuodesta 1993 Turkmenistanin lippu Turkmenistan
Seoul Gyeongseong ja Hanseong Gyeongseong vuosina 19101946 ja sitä ennen Hanseong Etelä-Korea
Tokio [13] Edo vuodesta 1868 Japani

Afrikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen nimi Vanha nimi/nimet Vuodesta tai vuosina Valtio
Bandundu [14] Banningville / Banningstad vuoteen 1966 Kongon demokraattinen tasavalta
Bukavu [15] Costermansville / Costermansstad vuoteen 1966 Kongon demokraattinen tasavalta
Harare Salisbury vuoteen 1982 Zimbabwen lippu Zimbabwe
Kinshasa [16] Léopoldville / Leopoldstad vuoteen 1966 Kongon demokraattinen tasavalta
Kisangani [17] Stanleyville / Stanleystad vuoteen 1966 Kongon demokraattinen tasavalta
Lubumbashi [18] Élisabethville / Elisabethstad vuoteen 1966 Kongon demokraattinen tasavalta
Maputo [19] Lourenço Marques vuoteen 1976 Mosambikin lippu Mosambik
Polokwane [20] Pietersburg vuosina 1886–2002 Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka

Amerikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen nimi Vanha nimi/nimet Vuodesta tai vuosina Valtio
Kitchener [21] Berlin vuoteen 1916 Kanada
New York [22] Nieuw Amsterdam vuoteen 1664 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Santo Domingo[23] Ciudad Trujillo vuosina 19361961 Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta
Toronto [24] York vuosina 17931834 Kanada

Eurooppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen nimi Vanha nimi/nimet Vuodesta tai vuosina Valtio
Baltijsk[25] Pillau vuoteen 1946 Venäjän lippu Venäjä
Chemnitz [26] Karl-Marx-Stadt vuosina 19531990 Saksan lippu Saksa
Cobh [27] Queenstown vuosina 18491922 Irlanti
Donetsk[28] Stalino, ennen sitä Juzivka vuosina 19241961 Ukrainan lippu Ukraina
Dún Laoghaire Kingstown vuosina 18211921 Irlanti
Dunaújváros [29] Sztálinváros vuoteen 1961 Unkarin lippu Unkari
Engels Pokrovsk vuoteen 1931 Venäjän lippu Venäjä
H'melnytskyi Proskuriv vuoteen 1954 Ukrainan lippu Ukraina
Istanbul [30] Konstantinopoli, ennen sitä Byzantion Konstantinopoli vuosina 3301930 Turkin lippu Turkki
Ivano-Frankivsk [31] Stanyslaviv vuoteen 1962 Ukrainan lippu Ukraina
Jekaterinburg [32] Sverdlovsk vuosina 19241991 Venäjän lippu Venäjä
Kaliningrad [33] Königsberg vuosina 1255–1946 Venäjän lippu Venäjä
Katowice Stalinogród vuosina 19531956 Puolan lippu Puola
Kuressaari [34] Kingissepa vuosina 19521988 Viron lippu Viro
Nižni Novgorod [35] Gorki vuosina 19321990 Venäjän lippu Venäjä
Oslo [36] Kristiania, sitä ennen Christiania Christiania vuosina 16241878 ja Kristiania vuosina 18781924 Norjan lippu Norja
Pietari [37] Leningrad, sitä ennen Petrograd Petrograd vuosina 19141924 ja Leningrad vuosina 19241991 Venäjän lippu Venäjä
Podgorica [38] Titograd vuosina 19451990 Montenegron lippu Montenegro
Poljarnyi [39] Aleksandrovsk vuoteen 1939 Venäjän lippu Venäjä
Priozersk [40] Käkisalmi 19401948 Venäjän lippu Venäjä
Pyhäjärvi Pyhäsalmi vuosina 1993-1996 Suomen lippu Suomi
Samara[41] Kuibyšev vuosina 19351991 Venäjän lippu Venäjä
Sovetsk[42] Tilsit vuoteen 1946 Venäjän lippu Venäjä
Tallinna [43] Reval (suom. Rääveli). vuoteen 1918 Viron lippu Viro
Tartto [44] Jurjev, ennen sitä Derp Derp vuoteen 1893 ja Jurjev vuosina 18931918 Viron lippu Viro
Tbilisi Tiflis vuoteen 1936 Georgia
Toljatti [45] Stavropol vuoteen 1964 Venäjän lippu Venäjä
Trondheim Trondheim ja Nidaros, Trondhjem, Trondheim ja Kaupangen Trondheim vuosina 1930-1931, vuodesta 997 Kaupangen. Norjan lippu Norja
Tver [46] Kalinin vuosina 19311990 Venäjän lippu Venäjä
Vaasa Nikolainkaupunki ja ennen Korsholma Nikolainkaupunki vuosina 18551917 ja ennen vuotta 1611 Korsholma Suomen lippu Suomi
Volgograd [47] Stalingrad ja Tsaritsyn Stalingrad vuosina 19251961 ja ennen sitä Tsaritsyn vuoteen 1925 Venäjän lippu Venäjä
Varna [48] Stalin vuosina 19491956 Bulgarian lippu Bulgaria
Zaporižžja [49] Oleksandrivsk vuosina 1906- 1921 Ukrainan lippu Ukraina
Zlín [50] Gottwaldov vuosina 19481990 Tšekin lippu Tšekki

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.world66.com/asia/centralasia/kazakhstan/almaty www.world66. com Almaty travel guide
  2. http://www.world66.com/asia/centralasia/kazakhstan/astana www.world66.com Astana travel guide
  3. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/66858/Bishkek Encyclopedia Britannica Bishkek
  4. http://aboutkazakhstan.com/Kazakhstan-baikonur-cosmodrome-history.shtml www.aboutkazakhstan.com
  5. http://www.healism.com/destinations/india/history_of_chennai/ www.healism.com history of Chennai
  6. http://www.healism.com/destinations/india/history_of_mumbai/ www.healism.com history of Mumbai
  7. http://www.world66.com/asia/southasia/pakistan/faisalabad www.world66.com Faisalabad travel guide
  8. http://www.world66.com/asia/southeastasia/vietnam/hochiminhcity www.world66.com Ho Chi Minh City travel guide
  9. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/317053/Khujand www.britannica-com Khujand (Tajikistan)
  10. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/174410/Dushanbe www.britannica.com Dushanbe (Tajikistan)
  11. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/421260/Novokuznetsk www.britannica.com Novokuznetks (Russia)
  12. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/610145/Turkmenbashi www.britannica.com Turkmenbashi (Turkmenistan)
  13. http://www.japan-guide.com/e/e2164.html www.japan-guide.com Tokyo
  14. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/51620/Bandundu www.britannica.com Bandundu( Democratic Republic of the Congo)
  15. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/83933/Bukavu www.britannica.com Bukavu (Democratic Republic of the Congo)
  16. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/318863/Kinshasa www.britannica.com Kinshasa (Democratic Republic of the Congo)
  17. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/319344/Kisangani www.britannica.com Kisangani (Democratic Republic of the Congo)
  18. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/350446/Lubumbashi www.britannica.com Lubumbashi (Democratic Republic of the Congo)
  19. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/363621/Maputo www.britannica.com
  20. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1098796/Polokwane www.britannica.com Polokwamne (South Africa)
  21. http://www.kitchenerkiosk.com/history.php www.kitchenerkiosk</ History of Kitchene
  22. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/412352/New-York-City www.britannica.fi New York City ( New York, United States)
  23. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/523322/Santo-Domingo www.britanniac.om Santo Domingo (Dominican Republic)
  24. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/599980/Toronto www.britannica.com Toronro (Ontario, Canada)
  25. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/51057/Baltiysk www.britannica.com Baltiysk (Russia)
  26. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/109012/Chemnitz www.britannica.com Chemnitz (Germany)
  27. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/123357/Cobh www.britannica.com Cobn (Ireland)
  28. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/169093/Donetsk www.britannica.com Donetsk (Ukraine)
  29. http://www.encyclopedia.com/doc/1O209-Dunajvros.html www.encyclopedia.com Dunaujvaros
  30. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/296962/Istanbul www.britannica.com Istanbul (Turkey)
  31. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/298216/Ivano-Frankivsk www.britannica.com Ivano-Frankivsk (Ukraine)
  32. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/652496/Yekaterinburg www.britannica.com Yekaterinburg (Russia)
  33. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/310209/Kaliningrad www.britannica.com
  34. http://www.world66.com/europe/estonia/kuressaare www.world guide66.com Kuressaare Travel Guide
  35. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/416591/Nizhny-Novgorod www.britannica.com Nizhny Novgorod(Russia)
  36. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/433963/Oslo www.britannica.com Oslo (Norway)
  37. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/518092/Saint-Petersburg www.britannica.com Saint Petersburg (Russia)
  38. http://www.world66.com/europe/montenegro/podgorica www.world66.com Podgorica Travel Guide
  39. http://en.allexperts.com/e/p/po/polyarny.htm www.en.allexperts.com Polyarny:Encyclopedia
  40. http://www.city-travel-guide.co.uk/travel-guide/kakisalmi-travel-guide.html www.city-travel-guide.co.uk Kakisalmi travel guide
  41. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/520259/Samara www.britannica.com Samara (Russia)
  42. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/557086/Sovetsk www.britannica.com Sovetsk (Russia)
  43. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/581613/Tallinn www.britannica.com Tallinn (Estonia)
  44. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/583793/Tartu www. Tartu (Estonia)
  45. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/598777/Tolyatti www.britannica.com Tolyatti (Russia)
  46. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/610816/Tver www.britannica.com Tver (Norway)
  47. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/632262/Volgograd www.britannica.com Volgograd (Russia)
  48. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/623516/Varna www.britannica.com Varna (Bulgaria)
  49. http://www.ukraine.mn/content/view/25/2/ www.ukraine.mn Zaporizhia
  50. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/657652/Zlin www.britannica.com Zlín